Η ΣΟΦΙΑ ΑΛΕΞΙΟΥ, Η ΕΛΛΗ ΚΑΙ Ο ΕΡΜΗΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ!

Προφανώς, σε όλους μας έχουν λείψει τα ταξίδια. Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνουν μόλις ηρεμήσει λίγο η κατάσταση είναι μια εκδρομή, μια απόδραση στην Ελλάδα, γιατί όχι και στο εξωτερικό. Μέχρι τότε, όμως, μας ταξιδεύουν νοερά βιβλία και ταινίες. Ένα παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο που ξεχώρισα είναι Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα, της Σοφίας Αλεξίου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Το διάβασα με την κόρη μου και θυμηθήκαμε αγαπημένους προορισμούς, ενώ δεσμευτήκαμε πως θα επισκεφτούμε μόλις καταστεί δυνατόν κι άλλους, που δεν είχαμε καταφέρει ακόμα να εξερευνήσουμε! Εντωμεταξύ, μίλησα με τη συγγραφέα και κάναμε μια όμορφη, διαδικτυακή, συζήτηση για την ιδέα της, τη μυθολογία, την ιστορία και βέβαια τις ομορφιές της Ελλάδας.

Καλημέρα, Σοφία. Καταρχάς, συστήσου στο κοινό του Τaλκ. Καλημέρα, Πελιώ! Είμαι η Σοφία, αρθρογράφος και μαμά μιας κόρης σχεδόν 4 ετών. Μου αρέσουν πάρα πολύ οι εκδρομές και πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός το πρώτο μου βιβλίο Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα. Ένας ταξιδιωτικός οδηγός αφιερωμένος στα παιδιά για να μας ξεναγήσουν στα μέρη που θέλουν να ταξιδέψουν και να διασκεδάσουν διαβάζοντας!

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι Έλλη και Ερμής; Πώς τους συνάντησες και πώς αποφάσισες να ταξιδέψεις μαζί τους στην Ελλάδα; Μόλις γεννήθηκε η κόρη μου ήθελα να της συστήσω τον κόσμο με τρόπο διασκεδαστικό. Έτσι, άρχισα να σημειώνω όλα τα ταξίδια που θα ήθελα να κάνουμε μαζί σ’ ένα μπλοκ ζωγραφικής. Ζωγραφίζαμε μέρη και πλάσματα από τη μυθολογία, μνημεία της ιστορίας και της φύσης της Ελλάδας, κολλούσαμε αυτοκόλλητα και έτσι δημιουργήθηκε ένα όμορφο λεύκωμα εκδρομών. Το λεύκωμα όλο και μεγάλωνε και στις σελίδες του ξεπρόβαλλαν δυο πολύ χαρούμενα παιδιά, η Έλλη και ο Ερμής, που τρελαίνονται για εκδρομές, ένας οικολόγος σκύλος και ένα μυρμήγκι ατρόμητο με καημό να γυρίσει η έκτη Καρυάτιδα στην Ελλάδα. Οι ήρωες του βιβλίου ζωντάνεψαν μέσα από αναμνήσεις, οικογενειακά ταξίδια, όμορφα μηνύματα και σκέψεις που ήθελα να επικοινωνήσω στα παιδιά.

Θέλεις να μας πεις πού ταξιδεύουν οι πρωταγωνιστές σου και ποιος από όλους αυτούς είναι ο δικός σου αγαπημένος προορισμός; Τα ταξίδια ξεκινούν από την Αθήνα με μια όμορφη βόλτα στην Ακρόπολη, στο Καλλιμάρμαρο, στο Ζάππειο, στο Μοναστηράκι και άλλα σπουδαία μνημεία της πόλης. Συνεχίζουν στο Σούνιο, στον Αργοσαρωνικό, στην Πελοπόννησο, στην Αρχαία Κόρινθο, στην Επίδαυρο, στο Ναύπλιο, στις Μυκήνες, στη Μονεμβασιά, στη Μάνη, στην Αρχαία Ολυμπία και φτάνουν ως στην Κρήτη. Στα μέρη η παρέα συναντά αρχαίους θεούς, μυθικά πλάσματα, σπάνια ζώα και φυτά και ανακαλύπτει αρχαίους θησαυρούς! Ο δικός μου αγαπημένος προορισμός είναι η Αρχαία Ολυμπία. Ένας τόπος τόσο όμορφος -υπαίθριο μουσείο παγκόσμιας σπουδαιότητας από τη μια αλλά και ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας για εμάς. Εκεί κάναμε τις πρώτες οικογενειακές διακοπές όταν η κόρη μας ήταν 4 μηνών.

Μίλησέ μας για τη συνεργασία σου με την εικονογράφο, κ. Αλεξία Λουγιάκη. Δουλέψατε παράλληλα ή πρώτα ολοκλήρωσες το κείμενο και εκείνη ανέλαβε να το ζωντανέψει στα μάτια των αναγνωστών; Η συνεργασία με την κ. Λουγιάκη ήταν εξαιρετική. Δουλέψαμε στενά, σχεδόν καθημερινά, αφιερώνοντας πολύ χρόνο στην εικονογράφηση. Μέλημά μας ήταν το κείμενο να εναρμονίζεται με τις εικόνες, έτσι ώστε να αποτελούν οι ζωγραφιές μέρος της διασκέδασης υπηρετώντας παράλληλα ένα ρόλο παιδαγωγικό. Νιώθω πολύ ευγνώμων και για την κ. Λουγιάκη που ζωντάνεψε με χρώματα και σχέδια τα όνειρά και τις αναμνήσεις μου και για την κ. Δομινίκη Σάνδη -υπεύθυνη του παιδικού βιβλίου των Εκδόσεων Ψυχογιός- η οποία με την έμπειρη ματιά της μας καθοδήγησε άψογα.

Ποια είναι η γνώμη σου για τα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας; Μήπως κάτι πιο ζωντανό, όπως για παράδειγμα, το δικό σου βιβλίο, θα βοηθούσε τα παιδιά να αγαπήσουν περισσότερο αυτό το παρεξηγημένο μάθημα; Από μικρή ένιωθα πως τα βιβλία του σχολείου χρειάζονται περισσότερη «ζωή». Εικόνες, χρώμα, κίνηση. Πιστεύω πως τα παιδιά θα ανταποκρίνονταν καλύτερα σ’ ένα βιβλίο που προσφέρει γνώσεις και τα διασκεδάζει παράλληλα με μία δόση χιούμορ και παιχνιδιού. Αυτό θα ήταν ιδανικό να συμβεί σ’ όλα τα σχολικά βιβλία γνώσεων, όχι μόνο της ιστορίας μα και της γεωγραφίας, της γλώσσας, των μαθηματικών. Χρειάζεται μια αναθεώρηση και μια φρέσκια ματιά, αλλά καταλαβαίνω πως όλα αυτά απαιτούν και ανάλογα κονδύλια. Μακάρι κάποια στιγμή να δοθεί προτεραιότητα στην παιδεία που δυστυχώς τελευταία έχει υποτιμηθεί.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, βρισκόμαστε σε αυστηρό lockdown και μάλλον κάπως έτσι θα κυλήσουν και οι επόμενοι μήνες… Πόσο μπορεί ένα βιβλίο να «ταξιδέψει» τους αναγνώστες και να καλύψει έτσι ένα ψυχολογικό κενό που πιθανότατα έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του περιορισμού των μετακινήσεων; Δυστυχώς, μας έτυχε ένας αλλόκοτος μπελάς και σίγουρα θα μας αφήσει διάφορα κουσούρια. Μία όμως από τις πιο υγιείς συνήθειες που θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε αυτόν τον καιρό που μένουμε στα σπίτια μας είναι να διαβάσουμε ωραία βιβλία. Είναι τόσο μαγική η δύναμή τους. Μπορούν να μας ταξιδέψουν σ’ όλον τον κόσμο, να παρουσιάσουν σκέψεις, νοοτροπίες  και αντιλήψεις ανθρώπων σοφών, λαών μακρινών, να μας συνεπάρουν, να ζήσουμε ζωές γεμάτες περιπέτεια και μυστήριο και όλα αυτά χωρίς να κουνηθούμε καν από τον καναπέ. Κανένα μέσο δεν μπορεί να ιντριγκάρει το μυαλό και τη φαντασία, όσο ένα καλογραμμένο βιβλίο. Είναι το πιο τέλειο δώρο για τα παιδιά για να θρέψουν τη σκέψη τους, να ξεφύγει το μυαλό από όλες αυτές τις άχρηστες πληροφορίες που σκρολάρουν καθημερινά σε κινητά και οθόνες. Αυτή ήταν και η δική μου πρόθεση: να ταξιδέψουν παρέα μας σε όλη την Ελλάδα, νοερά και να κάνουν σχέδια για το μέλλον οργανώνοντας το επόμενο οικογενειακό ταξίδι! Να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε, κι εμείς μαζί τους, μελλοντικούς προορισμούς. Κάνοντας όνειρα ενός κόσμου χωρίς πανδημίες. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε όλη την κατάσταση με μια αισιόδοξη ματιά, μέρα με τη μέρα, ένα βήμα τη φορά.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας συγγραφικά σχέδια; Τα μελλοντικά σχέδια είναι να ταξιδέψουμε παρέα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, να γνωρίσουμε ήθη, μνημεία και φυσικές ομορφιές!

Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος:
 Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα
Συγγραφέας: Σοφία Αλεξίου 
Εικονογράφος: 
Αλεξία Λουγιάκη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σελίδες:  48
Σειρά: Γενικών γνώσεων
Ηλικία: Από 5 ετών
Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2020

Η Σοφία Αλεξίου είναι φιλόλογος και δημιουργός του μαμαδο-blog Mom and the City, στο debop.gr. Τρελαίνεται για ταξίδια και βιβλία, που στο μυαλό της είναι το ίδιο και το αυτό! Στις σπουδές της πήρε γερές δόσεις φιλοσοφίας, παιδαγωγικής και ψυχολογίας κι ασχολήθηκε με την εκπαίδευση, όπου γνώρισε πολλά παιδιά και ένιωσε τυχερή. Κάποια χρόνια μετά δοκίμασε και τη δημοσιογραφία. Έγραψε για ταξίδια, για ωραία φαγητά και συνεργάστηκε εθελοντικά με ΜΚΟ για τα παιδιά.  Η ζωή τής χάρισε ανθρώπους που την αγαπούν και μία κόρη πολύ διασκεδαστική. Αυτό είναι το πρώτο της βιβλίο. Πιστεύει πως είναι σημαντικό να κυνηγάς τα όνειρά σου γιατί όλα στη ζωή είναι δυνατά, αν κάνεις εκείνο που αγαπάς!

Leave a Reply