Δρ. Παπ – Η Ζωή Του Πρωτοπόρου Γιατρού Γ. Ν. Παπανικολάου

140 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, 13.5.2023, από τη γέννηση, στην Κύμη Ευβοίας, του κορυφαίου ιατρού, βιολόγου και ερευνητή Γεωργίου Παπανικολάου, του επιστήμονα που άλλαξε την παγκόσμια ιατρική και έσωσε εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως χάρη στο περίφημο pap test του. Προτείνω, λοιπόν, το εξαιρετικό graphic novel για μικρούς (12+) και μεγάλους, σε κείμενο και εικονογράφηση του Πέτρου Χριστούλια, “Δρ. Παπ – Η Ζωή Του Πρωτοπόρου Γιατρού Γ. Ν. Παπανικολάου“, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.


“Κάποια ακατανίκητος δύναμις που δεν ξέρω αν οφείλεται στην οργανική μου κατασκευή ή σε ασυνειδήτους επιδράσεις και υποβολάς μου επιβάλλει να ακολουθήσω τον δύσκολο και επικίνδυνο δρόμο που ακολουθώ, χωρίς να μου επιτρέπει να μεταβάλω διεύθυνση”.

ΠαπΟ δημιουργός αποτυπώνει για πρώτη φορά σε μορφή κόμικ τη ζωή του Παπανικολάου, αποκαλύπτοντάς μας, μέσα από ένα αφηγηματικό τέχνασμα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα κίνητρα μιας εξέχουσας προσωπικότητας που έχει προσφέρει κάτι εξαιρετικά σημαντικό στην ανθρωπότητα. Άλλωστε, το τεστ που τον έκανε γνωστό παγκοσμίως ήταν ένας από τους τελευταίους σταθμούς μιας μεγάλης περιπλάνησης.
Τούτη η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μορφή βιογραφίας, με απλά λόγια και εκφραστικές εικόνες, είναι προσιτή στο ευρύ κοινό, δίνοντάς μας την ευκαιρία να ανακαλύψουμε περισσότερα για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου αυτού ανθρώπου. Ιδιαίτερα κατατοπιστικό και το επίμετρο και οι πηγές στις οποίες βασίστηκε ο Πέτρος για να ερευνήσει και να δημιουργήσει.

Παπ
Εύχομαι ολόψυχα να μεταφραστεί. Θα σκίσει παγκοσμίως, γιατί ο Δρ. Παπ (τι ωραίο όνομα για πρωταγωνιστή σε κόμικ!) είναι μια προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας, ενώ η δουλειά του Χριστούλια δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχες αγγλόφωνες αφηγήσεις.
Τέλος, ως παιδί που μεγάλωσε και με κλασικά εικονογραφημένα, μαθαίνοντας πολλά μέσα από αυτά, και ως γονέας και επιστημόνισσα που παρακολουθώ και καταγράφω τη σταδιακή απώλεια της ικανότητας στοχοπροσήλωσης των παιδιών σε μεγάλα κείμενα χωρίς εικόνα, χαίρομαι που στην ελληνική αγορά έχουν βρει θέση τα τελευταία χρόνια πολύ ενδιαφέροντα κόμικς, πιο “φιλικά προς τον μέσο χρήστη”, προσφέροντας γνώση και διασκέδαση.

Πέτρος Χριστούλιας

Ο Πέτρος Χριστούλιας γεννήθηκε, μεγάλωσε και έφτιαξε τις πρώτες του εικόνες στη Χαλκίδα. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εργάζεται ως εικονογράφος και δημιουργός κόμικς και πολλές φορές εικονογραφεί τις δικές του ιστορίες. Έχει βραβευτεί με το χρυσό ΕΒΓΕ εικονογράφησης, ενώ κόμικς του έχουν διακριθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Leave a Reply