ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΕΚΔΟΤΗΣ… COMICS!

comicsTo comic αποτελεί μία μεικτή μορφή τέχνης, η οποία συνδυάζει τη ζωγραφική (σκίτσο) με τον γραπτό λόγο, δημιουργώντας τελικά μία οπτικοποιημένη μορφή αφήγησης. Αξίζει να σκεφτούμε πως από την εποχή των σπηλαίων ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τις εικόνες και τα σύμβολα για να αφηγηθεί ιστορίες. Το comic συνδυάζει τα τις λέξεις με τις εικόνες σε ένα νόημα. Όσοι μελετούν τα comics ως είδη κειμένων τα λένε και υπερκείμενα. Θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι οι «υπερήρωες των κειμένων» αυτοί που μπορούν και συνδυάζουν πολλές δυνάμεις για να καταφέρουν εκπληκτικά αποτελέσματα. Έτσι, έρχεται το comic, ίσως το πιο αγαπημένο κειμενικό είδος των παιδιών, για να δώσει στον αναγνώστη, αλλά και στον δημιουργό, μια ξεχωριστή εμπειρία ανάγνωσης…

Λίγα λόγια για την ιστορία τους:

  • Το πρώτο comic εκτιμάται πως δημιουργήθηκε γύρω στο 1.000 μ.Χ. Είναι γνωστό ως «ο τάπητας του Μπαγιέ (Bayeaux Tapestry)». Στον καθεδρικό ναό της πόλης Μπαγιέ της Νορμανδίας βρέθηκε ένα εργόχειρο μήκους 73 μέτρων το οποίο αφηγείται την ιστορία της εισβολής των Νορμανδών στην Αγγλία το 1066 μ.Χ. Οι σκηνές είναι τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη ακολουθώντας τη χρονολογική σειρά.
  • Το 1842 δημοσιεύτηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το έργο του Ελβετού Rodolphe Töpffer με τίτλο «The adventure of Obadiah Oldbuck». Θεωρείται το πρώτο βιβλίο comic της Αμερικής.

Το ήξερες πως υπάρχουν βιβλιοπωλεία που εξειδικεύονται στα ComicsΕκεί ο αναγνώστης θα βρει πολλές συλλογές έντυπων comics, Ελλήνων και ξένων δημιουργών, κατάλληλες για κάθε ηλικία και ενδιαφέρον. Στην Αθήνα, υπάρχει και μια φανταστική βιβλιοθήκη, η Athens Comics Library.

Πώς να φτιάξεις το δικό σου comic;

1o βήμα: Αρχικά πρέπει να αποφασίσεις τους ήρωες, τον τόπο και την πλοκή -την πορεία- της ιστορίας. Συμβουλή: φρόντισε για αρχή η ιστορία σου να είναι απλή και σύντομη.

2o βήμα: Σκέψου σε πόσες εικόνες (τετράγωνα – strips) μπορεί να χωριστεί η ιστορία, ώστε ο αναγνώστης να βλέπει όλες τις σημαντικές «σκηνές». 

Δες μερικά παραδείγματα για να πάρεις ιδέες…

  1. Πάρε ένα φύλλο χαρτί και ετοίμασε τα «strips», όπως ονομάζεται ο χώρος για να σχεδιαστεί η κάθε σκηνή στη γλώσσα των σχεδιαστών comics.
  2. Τώρα χρειάζεται να αποφασίσεις τους χαρακτήρες. Φρόντισε το μέγεθος και τα βασικά τους χαρακτηριστικά να διατηρούνται σταθερά. Εννοείται πως μπορείς να σχεδιάσεις τον κάθε ήρωα σε ένα ξεχωριστό χαρτί και στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός καρμπόν, να τον «ξεπατικώνεις». Στο τέλος φρόντισε την έκφραση και τις ξεχωριστές λεπτομέρειες στην έκφρασή του, ανάλογα με την ιστορία και τα γεγονότα της κάθε σκηνής – strip.

Μερικοί ήρωες Comic για να πάρεις ιδέες…

  1. Αφού αρχίσεις να σχεδιάζεις τις σκηνές τις ιστορίας πρέπει να τοποθετήσεις και τα «μπαλονάκια διαλόγου», τα speech bubbles, όπως λέγονται στην ορολογία των δημιουργών comics. Τα μπαλόνια διαλόγου θέλουν ιδιαίτερη προσοχή, διότι ανάλογα με το σχήμα τους δίνουν και μία πληροφορία που σχετίζεται με την αφήγηση της ιστορίας.

Μερικά από αυτά που χρησιμοποιούνται πιο συχνά είναι:

Και κάποια άλλα θα μπορούσαν να είναι…

  1. Το comic χαρακτηρίζεται από ζωντάνια. Μοιάζει πολύ με μία «ζωντανή» έντυπη αφήγηση. Τα μυστικά λοιπόν για την επιτυχία του είναι:

– η ενδιαφέρουσα ιστορία

– οι σύντομοι διάλογοι με την ανάλογη δόση χιούμορ

– τα ζωντανά χρώματα

– η αποτύπωση λεπτομερειών σημαντικών για την ιστορία

  1. Το αποτέλεσμα θα μπορεί να είναι κάπως έτσι…

Μήπως ήρθε η ώρα να επιχειρήσεις την πρώτη σου έκδοση;

Εάν επιμεληθείς το comic σου με ένα εξώφυλλο, τον τίτλο του ή και το όνομα της σειράς, το όνομα του δημιουργού και τον εκδοτικό οίκο, μπορείς να ξεκινήσεις την ανατύπωση. Η πρώτη προσπάθεια μπορεί να γίνει ακόμα και στον εκτυπωτή του σπιτιού ή σε κάποιο συνοικιακό μαγαζί που βγάζει φωτοτυπίες. Ένωσε προσεκτικά τις σελίδες και ξεκίνησε τη διανομή ή ακόμα και την πώληση στους πρώτους σου αναγνώστες. Εάν συνεχίσεις να επινοείς ιστορίες, να τις εικονογραφείς με ζωντάνια και παραστατικότητα, οι πρώτοι φανατικοί αναγνώστε που θα ανυπομονούν για το επόμενο τεύχος δεν θα αργήσουν να φανούν…

Η Μαρία Κοκκινιώτη είναι εκπαιδευτικός–ειδική παιδαγωγός. Θα τη βρείτε στο Mindset: Fulfill the Potential.  Υποστήριξη Μαθητών και Γονέων, www.mindset.edu.gr

Leave a Reply