ΣΤΗ ΔΟΝΟΥΣΑ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

Δονούσα με παιδιάH ταξιδιωτική μας συντάκτρια τόλμησε να πάει στη Δονούσα με παιδιά και μοιράζεται με τους αναγνώστες του Τaλκ την εμπειρία της!

Δονούσααααα! Οι περισσότεροι την αγαπούν, οι λιγότεροι την βαριούνται και οι περίεργοι κάνουν παρατήρηση στις 10 το πρωί γιατί τα παιδιά σας παίζουν στο μπαλκόνι (ιιιιιιι μα τι περίεργο να παίζουν τα παιδιά στις διακοπές).

Εγώ θα την περιέγραφα ως ΕΥΚΟΛΗ από πολλές απόψεις: αν μένετε στο Σταυρό (λιμάνι), συνήθως η απόσταση από την παραλία είναι από 1-5 λεπτά, έχει λίγη κατηφόρα, αλλά το 5χρονο (και βάλε) θα μπορούσε να φτάσει με ασφάλεια ακόμα και μόνο του. Φαγητό από το να κάθεστε έως να τρώτε στο πόδι, επίσης 2-5 επιλογές και καλής ποιότητας. Τίμιο, μαμαδίστικο φαΐ στο Ηλιοβασίλεμα, πιο γκουρμέ στο Αγνάντι, με την πιο απολαυστική σερβιτόρα έβερ (γεια σου, βρε Βασιλικούλα) και το σουβλακάκι στο χέρι πάλι μια χαρά από την Αντηλιά και παγωτάκι χύμα Εσκιμώ στο Ενάλιον. Ο (μοναδικός του νησιού) φούρνος τα σπάει με ό,τι φτιάχνει, η τυρόπιτα ταψιού όσο ήμασταν λίγοι στο νησί, ήταν φοβερή! Μάι-Τάι  από το Corona, έστω και σε πλαστικό για τις μαμάδες που μπορούν να τα πίνουν στο μπαλκόνι και όχι στη μπάρα.

Σε 10-15 λεπτά με τα πόδια φτάνετε στο Κέδρο, εναλλακτικά έχει λεωφορειάκι κάθε 2 ώρες ή ακόμα και τη βαρκούλα, τη Μάγισσα Δονούσα, που ενημερώνει για την αναχώρηση και τη διαδρομή της σε ένα μαυροπίνακα από την προηγούμενη μέρα. Λιβάδι εμείς δεν καταφέραμε ποτέ να πάμε, αλλά μας είπαν οι έμπειροι ότι είναι υπέροχα, πήγαμε όμως με τη βαρκούλα έως τη Φωκοσπηλιά (κοτοσπηλιά την έλεγε ο 2χρονός μας) που είχε όμορφα χρώματα μοβροζ λόγω των κοραλλιών και μερικά φυσικά σφουγγάρια. Για εμένα, την ξινή με την άμμο, η αγαπημένη παραλία του νησιού βρίσκεται στην Καλοταρίτισσα, όπου βρίσκεται και το καλύτερο φαγί, βλέπε «Μήτσο».

Οι τιμές εν γένει δεν είναι και οι πιο φτηνές σε φαγητά, ποτά, αλλά το νησί το προσέχουν, είναι πεντακάθαρο, έχει σαφή και ξεκάθαρο προσανατολισμό προς τον τουρισμό, με συγκροτημένο τρόπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, θα βρείτε σίγουρα βρώμη και γάλα αμυγδάλου στο τοπικό μίνι μάρκετ και δεν χρειάζεται να κουβαλάτε πράγματα που σας φαίνονται «ψαγμένα», γιατί προφανώς ξέρουν το κοινό που έρχεται στο νησί τους και προβλέπουν τις ανάγκες του.

Ωραία πρωτοβουλία το Cats Project για τη φροντίδα των 300 γατιών από τους 150 κατοίκους του νησιού, όπως επίσης και το προς πώληση κύπελλο για να μην πίνετε τον καφέ σας σε πλαστικό. Άλλωστε η Δονούσα προσπαθεί να γίνει το πρώτο νησί του Αιγαίου χωρίς πλαστικά μιας χρήσης. Για την επόμενη επίσκεψη, σίγουρα βόλτα σε ένα από μονοπάτια, επίσης πολύ οργανωμένα όπως μάθαμε για όσους αγαπούν να εξερευνούν και το βουνό και ίσως συμμετοχή στο Donoussa Trail Running (πολύ τολμηρή με βρίσκω τη 40άρα)…

No Responses

Leave a Reply