ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΝΟΤΟ (ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ)

Για πολλούς και ποικίλους λόγους: γιατί επιτέλους είναι άνοιξη και ο Νότος της Γαλλίας αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για να απολαύσετε τη φύση και τον ήλιο. Γιατί από τα μεσαιωνικά δρομάκια της Αβινιόν μέχρι τις ατέλειωτες παραλίες της Κυανής Ακτής και το πολύχρωμο μελίσσι της Μασσαλίας, αν οι Έλληνες ψάχνουμε για κάτι που να είναι ταυτόχρονα και εξωτικό αλλά και οικείο σαν το σπίτι μας, δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή. Γιατί η ήδη πανέμορφη περιοχή της Προβηγκίας λάμπει. Και δεν μιλάμε για απλή λάμψη κοινών θνητών, μιλάμε για λάμψη κινηματογραφικών αστέρων, καθώς κάθε χρόνο το φεστιβάλ των Καννών ανεβάζει αυλαία.
Στην πραγματικότητα, η Νότια Γαλλία είναι ευρύτατη περιοχή, που εκτείνεται στο νότιο κομμάτι της Γαλλίας, με φυσικά υδάτινα σύνορα τον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο καθώς και την Ιταλία και την Ισπανία. Όταν όμως λέμε «Νότια Γαλλία» στο μυαλό μας έχουμε κάποιες στάνταρ εικόνες: την Promenade des Anglais και τις γεμάτες από κόσμο παραλίες της Νίκαιας, το παλάτι του Φεστιβάλ των Καννών, τα μεσαιωνικά κτίσματα και τα στενά δρομάκια της Αβινιόν. Δικαίως, γιατί χωρίς να θέλουμε να θίξουμε τον υπόλοιπο Νότο της Γαλλίας, η επαρχία της Προβηγκίας είναι σίγουρα η βασίλισσα της περιοχής. Και εφόσον η άνοιξη θέλει να κρατάμε όσο περισσότερο μπορούμε τις αποστάσεις μας από το κλεινόν άστυ, αν σας περισσεύει καμιά βδομάδα, ετοιμαστείτε για ένα μίνι οδικό ταξίδι.

nice_chateau_34b

Οδικό Φύλλο Πορείας
Το ιδανικότερο σημείο εκκίνησης είναι η Νίκαια. Η πόλη συνδέεται με πολλές καθημερινές πτήσεις με το Παρίσι. Επίσης, θα σας βάλει κατευθείαν στο ανάλαφρο κλίμα του Νότου. Μικροί και μεγάλοι, μην ξεχάσετε το μαγιό σας. Στην παραλία της Νίκαιας, που εκτείνεται για χιλιόμετρα, θα διαπιστώσετε ότι ένα καυτό μπικίνι δεν γνωρίζει από όρια (ηλικιακά, σωματικά κ.ά.). Θα διαπιστώσετε ακόμα ότι οι περισσότεροι λουόμενοι, αν κρίνετε από το μαύρισμά τους, μάλλον είναι μόνιμοι θαμώνες. Επειδή εσείς όμως έχετε να ανακαλύψετε μία ολόκληρη επαρχία, θα πρέπει να αρκεστείτε στο ελαφρό κοκκίνισμα από τον ήλιο!

promenade-anglais
Προτού ξεκινήσετε για τον επόμενο σταθμό σας, κάντε μία βόλτα στην πανέμορφη Promenade des Anglais, απολαύσετε την αρτ-ντεκό αρχιτεκτονική που μπλέκεται με την μπαρόκ αισθητική. Αν θέλετε να πάρετε και μία γεύση από μεσαιωνική Νίκαια, περπατήστε προς το κέντρο της πόλης. Τέλος, αν δεν διανοείστε ταξίδι χωρίς μία βόλτα από ένα τουλάχιστον μουσείο, κάντε μία στάση στο μουσείο του Ματίς, όπου φιλοξενούνται έργα του ζωγράφου. Έτοιμοι για τον επόμενο σταθμό;

Μια βόλτα σαν ταινία
Αν θέλετε να μπείτε σταδιακά στο κλίμα της περιοχής, αν θέλετε δηλαδή να νιώσετε ότι πρωταγωνιστείτε σε ταινία, και μάλιστα ταινία της χρυσής εποχής της ιταλικής Cinecitta ή της γαλλικής Nouvelle Vague αξίζει τον κόπο να κάνετε μία μικρή παράκαμψη και να οδηγήσετε τα 31 χλμ. του λεγόμενου Moyenne Corniche, του παραλιακού δρόμου απίστευτης ομορφιάς που ενώνει τη Νίκαια με την πόλη Μεντόν. Ο αυτοκινητόδρομος πήρε το όνομά του γιατί βρίσκεται ανάμεσα σε δύο γκρεμούς. Η θέα θα σας αποζημιώσει για την περίπου μιάμιση ώρα που θα χρειαστείτε να τον οδηγήσετε – συνυπολογίζοντας και τις στάσεις για φωτογραφίες!
Επόμενος σταθμός σας οι χρυσές Κάννες. Αν βρεθείτε εκεί οποιαδήποτε άλλη περίοδο εκτός από την εβδομάδα του φεστιβάλ των Καννών, αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε το παλάτι του Φεστιβάλ. Αν η επίσκεψή σας συμπέσει με το Φεστιβάλ δεν θα μπορέσετε να μπείτε στο Παλάτι, αλλά θα σας αποζημιώσει ο συνεχής εντοπισμός χολιγουντιανών αστέρων…

Οι επισκέπτες της Αβινιόν
Μετά την κοσμική Νίκαια και τις λαμπερές Κάννες, ακολουθεί η μεσαιωνική Αβινιόν. Απολαύστε όλη τη διαδρομή των 240 χλμ. που χωρίζει τις Κάννες από την Αβινιόν. Σταματήστε σε όποιο χωριουδάκι σάς φαίνεται όμορφο, περπατήστε στους λιθόστρωτους δρόμους και πάρτε τον χρόνο σας να θαυμάσετε τα μεσαιωνικά κτήρια. Μέσα στην πόλη της Αβινιόν μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Παπικό Παλάτι, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο. Η πόλη ανήκε στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία από το 1348 μέχρι και το 1791, οπότε και επανήλθε στη Γαλλία, κι από το 1309 μέχρι το 1371 αποτέλεσε την επίσημη παπική κατοικία. Οι τοίχοι του παλατιού, προκειμένου να προστατεύουν τους εκάστοτε θρησκευτικούς άρχοντες που φιλοξενούνταν εκεί, ήταν φτιαγμένοι από πέτρα και είχαν πάχος 6 μέτρα. Αφού οι πάπες άλλαξαν τόπο διαμονής, το Παλάτι της Αβινιόν λειτούργησε ως φυλακή, ενώ σήμερα είναι μουσείο.

Τελικός προορισμός: Μασσαλία
Η Μασσαλία είναι το σημαντικότερο γαλλικό λιμάνι και η μεγαλύτερη πόλη του Νότου. Στα αρχαία χρόνια ήταν ελληνική αποικία – ιδρύθηκε το 600 π.Χ. από Έλληνες Φωκαείς. Στα 1792, ένθερμη οπαδός της Γαλλικής Επανάστασης, η Μασσαλία έστειλε τεράστιο αριθμό στρατιωτών να πολεμήσουν στο πλευρό των επαναστατών. Η πορεία των στρατιωτών αυτών αποτελεί το θέμα του γαλλικού εθνικού ύμνου, της Μασσαλιώτιδας. Μετά την περιήγησή σας στην Κυανή Ακτή και στην Αβινιόν, η Μασσαλία μπορεί να σας φανεί θορυβώδης, χαοτική και βρόμικη. Μην ξεχνάτε όμως πως είναι ένα μεγάλο λιμάνι, σημείο συνάντησης πολλών πολιτισμών, τόπος ζωντανός και διαρκώς ανανεούμενος. Η πόλη καταστράφηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και πήρε τη σημερινή μορφή της με τη βοήθεια των πολεμικών αποζημιώσεων που κλήθηκαν να πληρώσουν Ιταλοί και Γερμανοί.

Ταξίδι είναι, θα περάσει…

Επειδή όμως μέρος αυτού του ταξιδιού θα πρέπει εσείς να το περάσετε στο αυτοκίνητο, ιδού μερικές χρήσιμες συμβουλές για να φτάσετε εσείς καλά και τα μικρά σας καλύτερα:
-Προτού ξεκινήσετε για τον έναν ή τον άλλον προορισμό, σχεδιάστε τη διαδρομή σας στον χάρτη -έστω, κατεβάστε τη διαδρομή σας στον χάρτη του κινητού σας! Στο μέσο που προτιμάτε, σε κάθε περίπτωση, σημειώστε σημεία που μπορεί να έχουν ενδιαφέρον (δάση για πικνίκ, ποτάμια για κανό, χωριά και πόλεις για βόλτες κ.λπ.). Σημειώστε επίσης εστιατόρια και βενζινάδικα.
-Αν σχεδιάσετε πολύ μεγάλες διαδρομές, προετοιμαστείτε να απασχολήσετε δημιουργικά τα παιδιά στο αυτοκίνητο. Μία ωραία ιδέα είναι το οικογενειακό «τρίβιαλ»: ερωτήσεις για μακρινούς ή κοντινούς συγγενείς. Έτσι τα παιδιά θα μάθουν και την ιστορία της ευρύτερης οικογένειάς τους. Φροντίστε μόνο να μην παρασυρθείτε και αποκαλύψετε μυστικά, τα παιδιά έχουν διαβολεμένη μνήμη…
-Την 6η φορά που κάποιο παιδάκι θα ρωτήσει αν «φτάσαμε», μην απαντήσετε, δώστε του τον χάρτη να το βρει μόνο του! Να διαβάζει κανείς χάρτες ακόμα και στην εποχή του GPS είναι χρήσιμη ικανότητα, γιατί να μην την καλλιεργήσει;
-Βεβαίως και δεν θα ξεκινήσετε για το ταξίδι σας χωρίς να πάρετε μαζί σας μερικά από τα αγαπημένα dvd των παιδιών σας. Αν όμως ψάχνετε κάτι πιο συλλογικό, δοκιμάστε να ακούσετε στη διαδρομή ένα audio book. Ή θα εντυπωσιάσει τα παιδιά και θα το ακούσουν, ή θα τα βάλει ευκολότερα για ύπνο!

Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε

*Κρασιά: η Νότια Γαλλία φημίζεται για τα αμπέλια της. Έμφαση στα κόκκινα, γεμάτα κρασιά. Με μέτρο και συνοδεία καλού φαγητού θα σας μείνουν αξέχαστα.
*Ρατατούιγ: ή αλλιώς το μπριάμ, γαλλιστί! Βεβαίως με τοπικά λαχανικά και μυρωδικά. Εξαιρετικά δημοφιλές πιάτο της Νότιας Γαλλίας!
*Κασουλέ: ένα πιάτο που φτιάχνεται με χοιρινό κρέας, πάπια και φασόλια. Καλύτερα δοκιμάστε το το μεσημέρι. Αν και πεντανόστιμο, θα σας πάρει κάμποση ώρα να το χωνέψετε!
*Mπουγιαμπέσα: η ψαρόσουπα-σήμα κατατεθέν της μασσαλιώτικης κουζίνας. Φτιάχνεται με διάφορα ψάρια, το μυστικό της βρίσκεται στα μυρωδικά της. Η επιτομή της νοστιμιάς είναι η φέτα ψωμί που σερβίρεται βυθισμένη στον πάτο της σούπας!

Leave a Reply