ΙΔΕΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 18 ΜΗΝΩΝ

18 μηνώνΌσο μεγαλώνει το μικρό σας, γίνεται ολοένα πιο δραστήριο και κινητικό. Έχει έντονη περιέργεια για ό,τι συμβαίνει γύρω του και δε σταματά να σας εκπλήσσει με τα καινούρια του κατορθώματα. Και είναι αλήθεια πως αρκετές φορές το μυαλό σας στερεύει από τρόπους με τους οποίους μπορούν να κρατήσουν ένα νήπιο απασχολημένο. Πάντως, η καλύτερη ηλικία για την ένταξη οργανωμένων δραστηριοτήτων δημιουργικής απασχόλησης είναι εκείνη των 18 μηνών, καθώς το μικρό σας έχει σταθεροποιήσει το βάδισμά του και ξεκινά να αναπτύσσει τη λεπτή και την αδρή κινητικότητα. [Ναι μεν αυτή τη στιγμή οι περισσότερες ομαδικές δραστηριότητες είναι σε παύση, αλλά υπάρχουν και online προγράμματα και ελπίζουμε πως σύντομα θα επιστρέψουμε στις παλιές μας συνήθειες, οπότε καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι].

Καλλιτέχνες: Η ζωγραφική, τα εικαστικά, το κολάζ και ο πηλός είναι ιδανικές δραστηριότητες στο πλαίσιο των οποίων τα νήπια μπορούν να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους και να αναπτύξουν πολλές δεξιότητες. Φυσικά, πρέπει να τους παράσχουμε στο σπίτι όλα τα απαραίτητα υλικά για την καλλιτεχνική τους ανάπτυξη. Έπειτα, υπάρχουν πολλοί χώροι δημιουργικής απασχόλησης στους οποίους εικαστικοί και παιδαγωγοί μπορούν να βοηθήσουν τα μικρά να απελευθερώσουν όλο τους το ταλέντο. Και μάλιστα χωρίς το δικό σας άγχος για λεκέδες στους τοίχους ή τα χαλιά. Με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρείτε τα εργαστήρια που σας εξυπηρετούν. Καλό είναι να επιλέξετε κάποιο που είναι στη γειτονιά σας, έτσι ώστε να δώσετε στον μικρό καλλιτέχνη σας τη δυνατότητα να κάνει κοντινές παρεούλες.

Πρωταθλητές: Παρά το γεγονός ότι σκαρφαλώνει με τη δεινότητα ορειβάτη, τρέχει λίιιγο πιο αργά από την ταχύτητα φωτός, ένα νήπιο στην ηλικία των 18 μηνών δεν μπορεί να ασχοληθεί με αθλήματα, τουλάχιστον με τον τρόπο που εμείς φανταζόμαστε αυτή την ενασχόληση. Μπορεί όμως να αρχίσει να αναπτύσσει τις δεξιότητες που θα τον μετατρέψουν αργότερα σε έναν μικρό αθλητή. Το κόλπο είναι φυσικά η παιγνιώδης προσέγγιση. Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας, τα νήπια μπορούν να τρέξουν, να πηδήξουν, να κρεμαστούν, να εκτονωθούν, να διασκεδάσουν και ταυτόχρονα να ενδυναμώσουν μυς και μυαλό. Σε αυτή την ηλικία μπορεί ένα νήπιο να έρθει σε επαφή με το κολύμπι, συμμετέχοντας σε προγράμματα baby swimming με τη μαμά ή τον μπαμπά.

Μουσικοί: Μην περιμένετε από το νήπιό σας να συνθέσει στο πιάνο ή να παίξει σαξόφωνο σε ηλικία 18 μηνών. Αυτός δεν είναι και ο στόχος των προγραμμάτων για νήπια που οργανώνουν τα περισσότερα ωδεία. Αυτό που θα πετύχετε με το να γράψετε το νήπιό σας σε ένα ωδείο είναι πολύ πιο σημαντικό. Χάρη στα μαθήματα μουσικοκινητικής αγωγής,  μπορέσει να αναπτύξει το μουσικό του ταλέντο, να ηρεμήσει και να εκτονωθεί, να μάθει να αναγνωρίζει ήχους και ηχοχρώματα και να γνωρίσει την απόλαυση της μουσικής. Και αυτά είναι τα πρώτα βήματα  που σταδιακά θα το βοηθήσουν να επιλέξει το είδος της μουσικής με την οποία θέλει να ασχοληθεί μεγαλώνοντας. Μπορείτε να προμηθευτείτε κατάλληλα για την ηλικία του όργανα και στο σπίτι (π.χ. αυγά Orff) και να συνθέσετε παρέα τις πρώτες του μελωδίες!

Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να βρεθείτε εκτός σπιτιού για να απασχολήσετε δημιουργικά το μικρό σας. Με διάθεση και φαντασία μπορείτε να γεμίσετε τον ελεύθερο χρόνο σας. Φτιάξτε μόνοι σας πλαστελίνη, ζυμώστε κουλουράκια, ακούστε μουσική και χορέψτε, φτιάξτε έναν αυτοσχέδιο στίβο μάχης με σεντόνια και μαξιλάρια, κατασκηνώστε στη μέση του σαλονιού, κάντε πικ νικ, οργανώστε μίνι συναυλία με κουζινικά και… καλή διασκέδαση.

Leave a Reply