ΘΑΜΠΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ: ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

επιδερμίδαΛίγο πριν από τα 30 ή και λίγο μετά, όταν ο χρόνος δεν έχει αρχίσει ακόμη να φαίνεται στο πρόσωπό μας, υπάρχει κάτι που μαρτυρά την κούρασή μας: η θαμπάδα στην επιδερμίδα μας η οποία αφυδατώνεται, χάνει τη λάμψη και τη φωτεινότητά της. Εμφανίζονται μαύροι κύκλοι, σακούλες και πρήξιμο γύρω από τα μάτια και, παρόλο που η ηλικία δεν το δικαιολογεί, λεπτές γραμμές, στο πόδι της χήνας. Όλα αυτά τα ορατά σημάδια κόπωσης, υπό κανονικές συνθήκες, μετά από ένα χορταστικό ύπνο θα έπρεπε να εξαφανίζονται. Όμως, το στρες επηρεάζει και την επιδερμίδα, καθώς προκαλεί οξειδωτικό στρες στα κύτταρά της, εξουθενώνοντας τους μηχανισμούς άμυνας και επανόρθωσης. Μέρα με τη μέρα, τα σημάδια κούρασης συσσωρεύονται στην επιδερμίδα, θυμίζοντας όλο και πιο πολύ, σημάδια πρόωρης γήρανσης.

Γιατί στα 25-35; 

Οι ειδικοί λένε ότι αυτή η γενιά, οι γυναίκες που γεννήθηκαν λίγο πριν από το τέλος του 20ου αιώνα και σήμερα έχουν ηλικία ανάμεσα στα 25 και τα 35, υποφέρει περισσότερο από σωματική και ψυχική εξάντληση. Παράγοντες όπως η αστική ρύπανση, οι ακτίνες UV, το ξενύχτι και ο καπνός του τσιγάρου δημιουργούν ένα στρώμα νεκρών κυττάρων που καλύπτει την επιφάνεια της επιδερμίδας. Παράλληλα με τον λιγοστό ή κακό ύπνο, το βλαβερό μπλε φως των smartphones και των υπολογιστών που μας ακολουθεί ακόμα και στο κρεβάτι, οι επιθέσεις των ελεύθερων ριζών πολλαπλασιάζονται και τα κύτταρα στην επιδερμίδα εργάζονται… υπερωρίες για να επανορθώσουν τη φθορά.

Ευτυχώς όμως στην ηλικία αυτή, δεν υπάρχουν μόνιμες βλάβες. Όλα μπορούν να βελτιωθούν και, σχεδόν όλα μπορούν να αποτραπούν, αρκεί να προσφέρουμε στα κύτταρα της επιδερμίδας το ιδανικό περιβάλλον για να ξεκουραστούν.

Τι να κάνετε

  1. Αναζητήστε ένα από τα σύγχρονα ελιξίρια λάμψης και ενέργειας –η κοσμητολογία έχει πια πολλά στη φαρέτρα της- σχεδιασμένα ειδικά, για τη νεανική πλην όμως κουρασμένη επιδερμίδα. Οι συνθέσεις αυτές, σε μορφή κρέμας, serum ή booster, αποκαθιστούν τον προστατευτικό φραγμό και ενυδατώνουν την επιδερμίδα σε βάθος, ενισχύουν τους μηχανισμούς άμυνας των κυττάρων της, προσφέροντας ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία και βελτιώνουν την υφή και τη χροιά της, ενισχύοντας τον κυτταρικό μεταβολισμό.
  2. Εντάξτε το peeling στην τακτική ρουτίνα σας. Το γλυκολικό, το σαλικυλικό, το γαλακτικό οξύ, ή τα φυτικά απολεπιστικά ένζυμα- συστατικά που συχνά εμπλουτίζουν μάσκες, κρέμες νύχτας ή προϊόντα καθαρισμού- θα απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και θα επιταχύνουν τη διαδικασία αντικατάστασής τους με νέα, υγιή κύτταρα.
  3. Αναζητήστε μια δροσερή κρέμα ματιών, που θα περιέχει συστατικά με ενυδατική και αποσυμφορητική δράση, θα λειαίνει την επιδερμίδα, θα της προσφέρει ομοιόμορφη χροιά και θα είναι εμπλουτισμένη με παράγοντες λάμψης που θα φωτίζουν άμεσα και θα ξεκουράζουν το βλέμμα.
  4. Αναζητήστε μια κρέμα νύχτας με συστατικά που θα βοηθήσουν την επιδερμίδα να αποτοξινωθεί και τα κύτταρά της να επαναφορτιστούν.
  5. Καθώς οι ακτίνες του ήλιου βγαίνουν επιτέλους από τα σύννεφα, αποτελούν έναν ακόμη εχθρό που οδηγούν την επιδερμίδα σε burn-out και σε πρόωρη γήρανση. Το αντηλιακόοι εξειδικευμένες φόρμουλες πόλης είναι μια πολύ καλή λύση – θα πρέπει να γίνει αυτόματη κίνηση αυτοπροστασίας!

Με τη συνεργασία των beauty editors Αντωνίας Θωμοπούλου και Λένας Ιωαννίδου, δημιουργών του skingurus.gr

Leave a Reply