ΚΗΛΙΔΕΣ: ΑΠΟ ΜΑΡΤΗ, ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ

κηλίδες  Ο Μάρτιος δεν μετρά πολλές μέρες κι όμως θα έχετε ήδη δει ουκ ολίγους “Μάρτηδες” σε παιδικά και γυναικεία χέρια. Σύμφωνα με την παράδοση, το βραχιολάκι αυτό υποτίθεται ότι θα μας προστατέψει από τον ήλιο που χαμογελάει έντονα με τα λαμπερά του δόντια από τον πρώτο κιόλας μήνα της Άνοιξης, αλλά…καμία σχέση. Το μόνο που μπορεί να μας προστατεύσει από την ακτινοβολία είναι το αντηλιακό και μέσα στην πόλη, με υψηλότερο δείκτη προστασίας από αυτόν τον μήνα κι έπειτα. Να μας προστατεύσει από τη φωτογήρανση και τις κηλίδες, ένα από τα βασικά συμπτώματά της.

Τι είναι οι κηλίδες; Οι κηλίδες είναι μεμονωμένες υπερμελαγχρώσεις, χαρακτηριστικό σημάδι φωτογήρανσης, οι οποίες εμφανίζονται στο πρόσωπο και στο σώμα. Έχουν μικρή διάμετρο (μοιάζουν με τις φακίδες) και σχηματίζονται κυρίως λόγω της υπερβολικής έκθεσης της επιδερμίδας στον ήλιο. Απασχολούν το 30% του γυναικείου πληθυσμού στη δεκαετία των 30-40 χρόνων και το 90% στην ηλικία των 60 ετών και εμφανίζονται στο πρόσωπο, στα χέρια και το ντεκολτέ.

Πώς σχηματίζονται; Οι κηλίδες είναι αποτέλεσμα μια μακρόχρονης διεργασίας στις κατώτερες στιβάδες πολύ προτού αυτές εμφανιστούν στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Κάθε φορά που η επιδερμίδα εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία τα μελανινοκύτταρα, που βρίσκονται στη βασική στιβάδα του δέρματος, ενεργοποιούνται και παράγουν μελανίνη η οποία διοχετεύεται στα υπόλοιπα κύτταρα της επιδερμίδας. Βασικός στόχος της παραπάνω διεργασίας είναι η άμυνα και η προστασία της επιδερμίδας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν με το πέρασμα του χρόνου η λειτουργία των μελανινοκυττάρων απορρυθμίζεται, με αποτέλεσμα τόσο την υπερπαραγωγή όσο και την άνιση κατανομή μελανίνης στην επιφανειακή στιβάδα και ιδιαίτερα στα σημεία που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον ήλιο.

Πρόληψη ίσον αντιμετώπιση: Από τη δεκαετία των 30 είναι αναγκαία η καθημερινή, αντηλιακή προστασία σε πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ και χέρια, ακόμη και στην πόλη. Και όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό η κρέμα πρέπει να ανανεώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τις ημέρες των διακοπών η εφαρμογή του αντηλιακού πρέπει να γίνεται κατ’ οίκον- πριν βγούμε, δηλαδή, στην παραλία – σε γυμνή επιδερμίδα και σε όλη την επιφάνεια του σώματος.

Κρέμα ημέρας με SPF ή αντηλιακή κρέμα; Μετά τη δεκαετία των 30 η αντηλιακή κρέμα είναι πλέον η κρέμα ημέρας. Για τη σωστή φροντίδα της επιδερμίδας απαιτείται προστασία στη διάρκεια της μέρας και αντιγηραντική δράση τις νυχτερινές ώρες. Μια πρακτική και ασφαλής επιλογή για την πόλη είναι επίσης οι αντηλιακές κρέμες ημέρας με χρώμα που συνδυάζουν και το μέικ απ.

Με τη συνεργασία των Αντωνίας Θωμοπούλου και Λένας Ιωαννίδου, beauty editors και δημιουργών του skingurus.gr.

Leave a Reply