ΗΛΙΟΣ|Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΗΓΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D

Τους καλοκαιρινούς μήνες ακούμε συνέχεια πόσο πρέπει να προσέχουμε την έκθεση μας στον ήλιο και πόσο σημαντικό είναι να βάζουμε κρέμες για την προστασία μας.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών. Αυτό που δεν ξέραμε μέχρι πριν από λίγα χρόνια είναι το πόσο επηρεάζει άλλους τομείς της υγείας μας και το πώς.

Τα τελευταία χρόνια ο παγκόσμιος ιατρικός τύπος και τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων είναι γεμάτα από άρθρα που αναφέρονται στις ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνης D: στα αυτοάνοσα νοσήματα, στον αυτισμό, στη νόσο Alzheimer, στη σκλήρυνση κατά πλάκας, στην υπέρταση, στον καρκίνο, στο διαβήτη, στην εγκυμοσύνη, στην ανάπτυξη των παιδιών και σε πολλά άλλα. Η πληθώρα των επιστημονικών ανακοινώσεων που δημοσιεύονται καθημερινά είναι εντυπωσιακή.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο για τη Βιταμίνη D (Vitamin D Council) τα επίπεδα της (ΟΗ) 25 D στο αίμα δεν πρέπει να πέφτουν κάτω από τα 50 ng/ml κατά τη διάρκεια του χρόνου. Η καλύτερη πηγή για την αύξηση της βιταμίνης D είναι ο ήλιος. Δέκα με είκοσι λεπτά έκθεσης στον ήλιο, χωρίς αντηλιακό, αρκούν ώστε το σώμα μας να παράγει 10.000 με 20.000 IU.

Όταν το δέρμα μας λάβει ροζ χροιά, έχουμε όλα τα οφέλη από τον ήλιο χωρίς τις βλάβες της υπερέκθεσης στην ακτινοβολία του. Χρειάζεται πάντα προσοχή να μην καούμε και να καλυφθούμε έγκαιρα αφού το σώμα μας παράξει την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι τα εγκαύματα που προκαλούν καρκίνο του δέρματος και όχι η απλή έκθεση στον ήλιο.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί παρουσιάζεται το εξής παράδοξο. Οι κάτοικοι των χωρών της Μεσογείου έχουν μικρότερα ποσοστά βιταμίνης D στον οργανισμό τους σε σύγκριση με τους κατοίκους των βορείων χωρών. Η κατάχρηση των αντιηλιακών και η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο οδηγούν σε αυτή την κατάσταση.

Αυτό το καλοκαίρι ας φροντίσουμε να απολαύσουμε τον ήλιο όπως πρέπει. Με προσοχή, αλλά όχι με φόβο. Με χρήση αντιηλιακών, αλλά όχι με κατάχρηση. Ο ήλιος μας χαρίζει ζωή και πρέπει να θυμόμαστε πως είναι η παρατεταμένη έκθεση που δημιουργεί τα προβλήματα. Η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο μπορεί μακροπρόθεσμα να έχει τις ίδιες σοβαρές επιπτώσεις.

Πηγή

Leave a Reply