24 ΩΡΕΣ (ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ) ΜΑΜΑ: ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Νικολέττα ΓεωργίουΗ ψυχολόγος και δημιουργός του παιδικού ημερολογίου “Το κυνήγι της Ευτυχίας”, Νικολέττα Γεωργίου γράφει για το καλοκαιρινό εικοσιτετράωρό της ως εργαζόμενης μαμάς.

Είμαι η Νικολέττα. Έχω πολλούς ρόλους: σύζυγος, φίλη, κόρη, αδελφή, ψυχολόγος… αλλά τα τελευταία χρόνια είμαι κυρίως μαμά ενός οκτάχρονου, πλέον, υπέροχου κοριτσιού και ενός μόλις δίχρονου, επίσης υπέροχου αγοριού!

Όταν γίνεσαι μαμά αναλαμβάνεις μία πολύ δύσκολη δουλειά, πλήρους ωραρίου, ασχέτως αν κανείς δεν φροντίζει προηγουμένως να σε προειδοποιήσει για τον όγκο των ευθυνών, ανησυχιών και εργασιών που θα πρέπει καθημερινά να φέρεις εις πέρας χωρίς άδειες, παροχές ή οτιδήποτε άλλο που να την ελαφρύνει. Την κάνουν, βέβαια, πολύ πιο εύκολη οι αγάπες, οι αγκαλιές, τα φιλιά και αυτά τα αγγελικά προσωπάκια που σε κοιτούν σαν να είσαι ο κόσμος όλος. Την κάνει, επίσης, πιο εύκολη η τεράστια, ανιδιοτελής αγάπη που ανακαλύπτεις μέσα σου για αυτά τα μικρά, φασαριόζικα πλασματάκια που έχουν καταλάβει τη ζωή, τη σκέψη και πολλές φορές και το κρεβάτι σου. Όλα αυτά είναι με λίγα λόγια η μητρότητα, όπως εγώ τη συνάντησα και την άφησα να με αλλάξει και να με κάνει καλύτερη, κι ας κουράζομαι περισσότερο, κι ας κοιμάμαι λιγότερο, κι ας μη μπορώ να πιω έναν καφέ καθιστή, σαν άνθρωπος!

Είναι, όμως, και η καλοκαιρινή μητρότητα! Α, εκεί βρίσκεται άλλη μία υπέροχη, εξαντλητική ιστορία αγάπης! Όταν τα παιδιά δεν έχουν πια σχολείο και δραστηριότητες, άρα κανένα πρόγραμμα. Όταν η μόνη τους έννοια είναι το πότε θα πάμε για μπάνιο, που είναι το μεγάλο νεροπίστολο και ποιος θα το πάρει, πότε θα παίξουμε νερόμπομπες στην πυλωτή και “γιατί οι φίλες μου έχουν φύγει και εμείς είμαστε ακόμα εδώ;”. Σοβαροί προβληματισμοί, όχι αστεία….

Έτσι, λοιπόν, στη δική μας οικογένεια, που συνηθίζουμε να φεύγουμε τον Αύγουστο για διακοπές και που ο μπαμπάς και η μαμά δουλεύουν από το σπίτι, οι 24 καλοκαιρινές ώρες που επαναλαμβάνονται μέχρι να έρθει η στιγμή να αφήσουμε την Αθήνα για έναν πιο φιλικό, στις καλοκαιρινές θερμοκρασίες, προορισμό μοιάζουν κάπως έτσι:

Το ξύπνημα!

Πρωινό εγερτήριο, όχι αργότερα από τις 7:30-8:00. Τα παιδιά μου μάλλον ήταν ταχυδρόμοι ή φουρνάρηδες σε κάποια άλλη ζωή, δεν εξηγείται διαφορετικά. Το ξύπνημα στις 8 είναι το καλό μας σενάριο, αφού το καλοκαίρι εννοείται ότι κοιμόμαστε λίγο αργότερα και άρα ξυπνάμε και λίγο αργότερα. Όπως και να’χει, στις 8 το σπίτι μας είναι γεμάτο ζωή και ζωντάνια!

Το πρόγραμμα της ημέρας!

Δημητριακά, καφέδες, γάλατα, παιχνίδια (πάντα και παντού) και οι πρώτες συζητήσεις για το πρόγραμμα της ημέρας. Τι θα κάνουμε σήμερα, πόση ζέστη θα έχει, μπορούμε να κάνουμε μια πρωινή βόλτα πριν ανέβει πολύ η θερμοκρασία, μήπως να πάμε παραλία αφού θα έχει τόση ζέστη, ο μπαμπάς έχει τηλεφωνήματα και δεν πρέπει να κάνουμε φασαρία, μήπως να πάμε λίγο στη γιαγιά που έχουμε μέρες να τη δούμε κ.λπ. Ξέρω ότι σε πολλά σπίτια συμβαίνει πάνω κάτω το ίδιο αυτή την ώρα, γιατί όλο και κάποιο μηνυματάκι σκάει στο κινητό από κάποια μαμά-φίλη: “πάμε λίγο παιδική χαρά για πρωινή βόλτα;” ή “θα τελειώσω νωρίς από τη δουλειά, πάμε το μεσημεράκι για μπάνιο με τα παιδιά;”. Κάτι από όλα αυτά ορίζεται ως “το πρόγραμμα της ημέρας” και η περιπέτεια ξεκινά!

Καλοκαιρινή ημέρα- Φάση 1!

Ετοιμαζόμαστε με την ησυχία μας ή στα γρήγορα, ανάλογα με το ραντεβού που έχουμε ορίσει και φύγαμε. Τώρα αυτό, ωραία το έγραψα εδώ σε μία πρόταση, αλλά η ετοιμασία για έξοδο στην υλοποίηση της, εμπεριέχει τις προκλήσεις και τους κινδύνους της. Π.χ. η μεγάλη μου κόρη μπορεί να μη βρίσκει το μαγιό που θέλει να βάλει και είναι πολύ σοβαρό θέμα αυτό, ο μικρός μου μπορεί να έχει αποφασίσει ότι βαριέται να αλλάξει πάνα (λες και κάνει κάτι αυτός στην αλλαγή πάνας!!!), οι γάτες μας μπορεί να αναποδογυρίσουν το μπολάκι με το νερό τους έτσι για πλάκα και ο μπαμπάς μας μπορεί να είναι ήδη στο πρώτο τηλεφωνικό ραντεβού για τη δουλειά του. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ εγώ προσπαθώ στα γρήγορα να ετοιμάσω δύο παραγγελίες για “Το κυνήγι της Ευτυχίας” που ήρθαν μέσα στη νύχτα και δεν θέλω να τις καθυστερήσω, “γράφω” ένα κείμενο σαν αυτό εδώ μέσα στο κεφάλι μου, για να το μεταφέρω στο χαρτί με την πρώτη ευκαιρία και φτιάχνω και ένα φαγητό για να υπάρχει στο σπίτι ό,τι ώρα και να γυρίσουμε! Πάντως, κάποια στιγμή καταφέρνουμε να βγούμε από το σπίτι και να περάσουμε πολύ όμορφα. Το καλοκαίρι ταιριάζει στα παιδιά! Αυτό σκέφτομαι όταν τα βλέπω να παίζουν, να λερώνονται, να ιδρώνουν, να περνάνε καλά και ξέγνοιαστα.

Καλοκαιρινή ημέρα – Φάση 2!

Το απόγευμα, όταν ο μπαμπάς μας έχει τελειώσει με τη δουλειά του, αποκτώ έναν πολύτιμο σύμμαχο. Είναι η ώρα που θα ασχοληθεί εκείνος με τα παιδιά, έτσι ώστε εγώ να αφιερώσω λίγο πραγματικό χρόνο στη δουλειά. Μερικά mail, ένα μπέρδεμα με μια αποστολή, ένα κείμενο που περιμένει η γραφίστρια για να εικονογραφήσει τη σελίδα, κάποιες διορθώσεις στο περιεχόμενο του καινούριου εφηβικού ημερολογίου που ετοιμάζουμε, ένα άρθρο για το Τaλκ… Παρ’ όλη την κούραση που ήδη αισθάνομαι, “Το κυνήγι της Ευτυχίας” και η Early Life Notes είναι για μένα ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα και απολαμβάνω κάθε λεπτό που αφιερώνω σ’ αυτό. Μέσα σ’ αυτό το πρόγραμμα καταφέρνω μερικές φορές την εβδομάδα να κάνω και λίγο πιλάτες, που άρχισα πρόσφατα και μ’ αρέσει πολύ.

Η δύση του καλοκαιρινού ήλιου!

Τα βραδάκια μπορεί να κάνουμε μια κοντινή βόλτα για παγωτό, περπάτημα, ποδήλατο ή να μείνουμε στο σπίτι για παιχνίδι, ταινία και ξεκούραση. Τα παιδιά, το καλοκαίρι, πάνε για ύπνο λίγο μετά τις 10, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε λιγότερο από δύο ώρες μέχρι να τελειώσει και η δική μου μπαταρία. Λίγη ακόμα δουλίτσα στον υπολογιστή, προετοιμασία των αυριανών παραγγελιών, ένα επεισόδιο από κάποια σειρά που παρακολουθούμε με τον άντρα μου (μία συνήθεια από τα παλιά που αγαπάμε!), λίγη κουβεντούλα μεταξύ μας για τη μέρα μας, τα παιδιά μας, τη δουλειά ή μία είδηση της μέρας που μας έκανε εντύπωση και καληνύχτα! Αύριο μία από τα ίδια μέχρι τις πολυπόθητες διακοπές!

Υ.Γ. Υποψιάζομαι ότι όταν θα διαβάζετε αυτό το κείμενο θα βρίσκομαι ήδη σε διακοπές… Θα συνεχίσω να ξυπνάω πριν τις 8, μετά θα σκάβω στην άμμο και το απόγευμα θα κυνηγάω τα παιδιά σε κάποια παιδική χαρά δίπλα στη θάλασσα… Μη με ενοχλείτε, ξεκουράζομαι!!! Καλό καλοκαίρι σε όλους και αγωνιστικούς χαιρετισμούς στις μαμάδες όλου του κόσμου!

Μπορείτε να παραγγείλετε «Το Κυνήγι της Ευτυχίας» εδώ. Αμέσως μετά, θα λάβετε ηλεκτρονικά μία αναλυτική ενημέρωση, με οδηγίες και ιδέες για τη βέλτιστη χρήση του. Μπορείτε επίσης να ενημερώνεστε για «Το Κυνήγι της Ευτυχίας» στη σελίδα του στο Facebook.

Leave a Reply