Εξάσκηση αγγλικών το καλοκαίρι. Γίνεται;

εξάσκηση αγγλικών το καλοκαίριΟι διακοπές είναι προ των πυλών… Διακοπές σημαίνει ότι διακόπτω προσωρινά τις δραστηριότητες που κάνω όλη τη χρονιά. Προφανώς, τα παιδιά θέλουν και πρέπει να κάνουν διακοπές. Όμως, πώς θα καταφέρουν να μη χάσουν τις γνώσεις των αγγλικών που έχουν λάβει κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους; Εντωμεταξύ, οι γονείς έχετε επενδύσει στην εκμάθηση της γλώσσας. Και τώρα έρχεται το καλοκαίρι να… διακόψει τη φόρα που πήραν τα παιδιά σας και την επικοινωνία τους με τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους. Από την άλλη, έχετε διαβάσει ότι καλό είναι να αποφεύγονται οι επαναλήψεις και τα μαθήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών. Πώς θα γίνει, λοιπόν, εξάσκηση αγγλικών το καλοκαίρι;

Σας εγγυώμαι ότι σίγουρα υπάρχουν τρόποι –και μάλιστα φυσικοί, ολιστικοί και παιγνιώδεις– ώστε τα παιδιά να εκτίθενται άμεσα στη γλώσσα χωρίς να αντιδρούν και ταυτόχρονα να απασχολούνται, χωρίς να αντιλαμβάνονται τη διαδικασία ως μάθημα. Αυτό που συνήθως αποτυγχάνει είναι να τους δώσετε απλώς ένα βιβλίο δραστηριοτήτων που θα «πρέπει» να συμπληρώσουν, θεωρώντας πως αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος. Πιθανότατα, κάτι τέτοιο τους θυμίζει το σχολείο ή το φροντιστήριο, που τώρα είναι κλειστά. Για… διακοπές!

Αυτοκίνητο

Το καλοκαίρι τα παιδιά περνούν αρκετές ώρες στο αυτοκίνητο, εάν κάνετε εκδρομές ή εάν ο προορισμός σας απαιτεί πολύωρη οδήγηση. Ένα χρήσιμο παιχνίδι παρατηρητικότητας είναι το Κυνήγι Θησαυρού (Scavenger Hunt): Σε ένα χαρτί σχεδιάστε και χρωματίστε (εάν τα παιδιά δεν ξέρουν να διαβάζουν) κτίρια και άλλα σημεία που θα συναντήσετε στον δρόμο ή γράψτε τα στα αγγλικά (hospital, gas station, toll post, church, river, beach, bridges). Δώστε το στα παιδιά και ζητήστε τους να τα κυκλώσουν μόλις τα εντοπίσουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Άλλη μια δραστηριότητα που αρέσει στα παιδιά και χρησιμoποιείται εκτενέστατα είναι το I spy. Σε αυτό το παιχνίδι, λέτε ένα στιχάκι και το πρώτο γράμμα του αντικειμένου που θέλετε να εντοπίσουν τα παιδιά στο αυτοκίνητο, στον δρόμο, μέσα στις βαλίτσες. Δείτε ένα παράδειγμα: «I spy with my little eye something beginning with a “Β”». Η απάντηση μπορεί να είναι book, belt, biscuits, banana κ.λπ. Αυτός ο τρόπος βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τη φωνολογική τους ενημερότητα.

Ας μην ξεχνάμε τα αγγλικά τραγούδια! Τα παιδιά, είτε σε μικρή είτε σε πιο μεγάλη ηλικία, χρειάζονται τη μουσική! Ο ρυθμός της καρδιάς της μητέρας μας είναι το πρώτο πράγμα που ακούμε ως έμβρυα, οπότε όλοι συντονιζόμαστε και αγαπάμε τις νότες. Τα παιδικά αγγλικά τραγούδια εμπεριέχουν ρυθμό και ρίμα, που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν το λεξιλόγιό τους τραγουδώντας.

Εάν έχετε εξαντλήσει όλα τα παραπάνω και πρέπει οπωσδήποτε να δώσετε στα παιδιά κάποια ηλεκτρονική συσκευή, φροντίστε να δουν ένα βίντεο ή μια ταινία στα αγγλικά. Μπορείτε, επίσης, να έχετε κατεβάσει στο κινητό ή στο τάμπλετ εκπαιδευτικά παιχνίδια, όπως memory games, puzzles κ.ά., επίσης στα αγγλικά. Τα περισσότερα διατίθενται δωρεάν και διαχωρίζονται ηλικιακά. Μην ξεχνάτε, όμως, να θέτετε χρονικά όρια στη χρήση οθόνης. Μέτρον άριστον…

Παραλία

Τα παιδιά πηγαίνουν στην παραλία, με κουβαδάκια και φτυάρια, και πρώτο τους μέλημα είναι να μπουν στο νερό και μετά να παίξουν με την άμμο. Η ενότητα «At The Beach» (θα βρείτε δεκάδες παραδείγματα στο διαδίκτυο) περιέχει πλούσιο λεξιλόγιο, το οποίο μπορείτε να αναπτύξετε παρέα κατά τη διάρκεια της κολύμβησης ή του παιχνιδιού. Δημιουργήστε μαζί τους! Χρησιμοποιήστε κλαδιά, τσουγκράνες, ακόμα και τα χέρια σας για να γράψετε λέξεις στην άμμο ή λέξεις με πέτρες. Προφανώς, γνωρίζετε τη διαρκή ανάγκη των παιδιών να δημιουργούν, να πλάθουν, να νιώθουν, να επιτύχουν κάτι σημαντικό. Μόλις τα καταφέρουν, επαινέστε τα.

Επιπλέον, τα παιδιά φτιάχνουν κάστρα στην άμμο. «Αγκαλιάζουν» με τον τρόπο τους τη μηχανική, το Ε(ngineering) του STEAM. Παρατηρήστε ότι προσπαθούν να κάνουν τις κατασκευές τους όσο πιο συμπαγείς μπορούν, για να μείνουν όρθιες και να τις θαυμάσουν για όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα. Επίσης, τις διακοσμούν με βότσαλα, κλαδάκια και κοχύλια που μπορούν να μετρούν, τα A(rt) και M(ath) του STEAM, και συχνά μπαίνουν ξανά στο νερό ή ψάχνουν στην παραλία για νέα ευρήματα. Χωρίς κανόνες, μόνο με φαντασία και δημιουργικότητα, χειριστείτε έξυπνα το αγγλικό λεξιλόγιο και ονοματίστε τα ευρήματα και τις δημιουργίες τους.

Για να ακούσουν και να μιλήσουν τα παιδιά αγγλικά, επιχειρήστε να ανοίξετε έναν παιγνιώδη διάλογο μαζί τους, με αφορμή το περιβάλλον γύρω σας. Ακόμα καλύτερα αν καταφέρετε να γνωρίσετε μια οικογένεια τουριστών, να αναπτύξετε, μικροί και μεγάλοι, επικοινωνία μαζί τους στα αγγλικά, ακόμα και να επιδιώξτε ένα play date. Έτσι, πέραν της εξάσκησης, θα έχετε την ευκαιρία να τους μιλήσετε εκτενέστερα για τη σχέση κουλτούρας και γλώσσας.

Φυσικό περιβάλλον

Μια βόλτα στη φύση αποτελεί επίσης σύμμαχο της αγγλικής γλώσσας. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από την εμπειρία, εμπλέκονται, συμμετέχουν, παράγουν, καθώς η φύση μάς διδάσκει μαθηματικά (patterns, symmetry, shapes), γεωγραφία (the life cycle of some animals, hills, mountains, lakes), επιστήμη (colours, life cycle of water, weather forecast) και λεξιλόγιο (κάθε νέα λέξη που συνδέεται με τη βόλτα σας).

Επιπλέον, όλα τα παραπάνω αποτελούν ορόσημα επικοινωνίας μαζί σας, έτσι τα παιδιά λαμβάνουν ενστικτωδώς την επιβεβαίωση πως η εξάσκηση αγγλικών το καλοκαίρι (και όχι μόνο) είναι, εκτός των άλλων, ένας ευχάριστος και υγιής τρόπος σύνδεσης με τους γονείς. Μην ξεχνάτε πάντοτε να τα ρωτάτε και να συζητάτε μαζί τους για τις επιλογές που έχουν. Αυτά γνωρίζουν καλύτερα…

Η Αθηνά Δερμεντζή είναι EFL-EAL Teacher-Bilingual Education, M.A. in Special Educational Needs (U.E.L.), CELTA certified  (Cambridge University), Oral Examiner

Leave a Reply