8 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

8 πράγματα που πρέπει να λεμε καθημερινά στα παιδιά μας Τα παιδιά μας μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και πριν καλά καλά το καταλάβουμε ανοίγουν τα φτερά τους στον κόσμο. Άραγε, τα έχουμε προετοιμάσει σωστά; Τα έχουμε θωρακίσει; Σας προτείνουμε λίγες απλές φράσεις που μπορείτε να προσθέσετε στις συζητήσεις μαζί τους, 8 πράγματα που πρέπει να λέμε καθημερινά στα παιδιά μας. Σίγουρα θα τους ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση, θα τους μεταμορφώσουν την καθημερινότητά τους και θα δουν τον εαυτό τους με άλλο μάτι! Κι έτσι, θα μπορέσουν να προχωρήσουν με επιτυχία μπροστά.

1. ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΟ!

Παρακινήστε το μικρό σας να δοκιμάσει καινούρια πράγματα και να μάθει να απολαμβάνει τις νέες εμπειρίες. Στην αρχή κρατήστε του (κυριολεκτικά ή μεταφορικά) το χέρι, αλλά μην φοβηθείτε λίγο μετά να του το αφήσετε και να του δώσετε τη δυνατότητα να τα καταφέρει μόνο του! Έτσι, θα αρπάξει όλες τις ευκαιρίες για να λάμψει και για να ξεχωρίσει στους τομείς που του αρέσουν!

7182137697_ba6ce0180e_z-236x314

2. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΟΥ

Το να δώσετε στο παιδί σας το δικαίωμα επιλογής από πολύ μικρή ηλικία θα του προσδώσει αυτοπεποίθηση. Θα ξέρει ότι έχει διάφορες εναλλακτικές, αλλά και ότι του προσφέρεται η ελευθερία επιλογής και η δική σας υποστήριξη.

7155138495_a100b01e45_z-419x314

3. ΜΑΖΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΕΙΣΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ 

Πρέπει να υπενθυμίζετε στο παιδί σας ότι μαζί σας μπορεί να αισθάνεται ασφαλές, όσο παράξενο κι αν σας ακούγεται. Ναι μεν για εσάς είναι μάλλον δεδομένο, αλλά το άκουσμα της φράσης αυτής το καθησυχάζει. Είναι πολύ σημαντικό για την ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη να ξέρει ότι δεν κινδυνεύει και ότι μπορεί να είναι ευτυχισμένο δίπλα σε γονείς που το αγαπάνε, το προστατεύουν και του το εκφράζουν.

7389298222_3e07e294c9_z-300x200

4. ΜΕ ΚΑΝΕΙΣ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ

Όσο και να τα λατρεύουμε, συνήθως εκφράζουμε στα παιδιά μας με λόγια εντολές, θυμό και κούραση. “Κάνε ησυχία”, “Κάτσε κάτω”,”Πήγαινε για ύπνο”. Καλό είναι, λοιπόν, να τους υπενθυμίζουμε συχνά ότι, όσους πονοκεφάλους και να μας προκαλούν, μας γεμίζουν διαρκώς με χαρά και ότι δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς εκείνα.

8-things-kids1-300x157

5. ΣΕ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΕ ΣΕΝΑ

Τα παιδιά μας πάντα χρειάζονται την αποδοχή μας. Ξεκινήστε από την πρώτη μέρα της ζωής τους να τους τη δείχνετε και μη σταματήσετε ποτέ! Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουν ό,τι θέλουν, αλλά ότι θα τους ενισχύετε την αυτοπεποίθηση όταν κάνουν σωστές επιλογές και ότι θα είστε ανοιχτοί σε προτάσεις και συζητήσεις. Τα λόγια σας μπορούν είτε να τα απογειώσουν είτε να τα καταστρέψουν. Δώστε τους, λοιπόν, φτερά για να πετάξουν!

5911981807_22be675fd6_z-300x300

6. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ. 

Το παιδί σας κάθε μέρα παλεύει να βρει την ταυτότητά του και τη θέση του μέσα στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον του. Κάθε μέρα, πριν φύγει από το σπίτι για το σχολείο, συζητήστε μαζί του για τον εαυτό του και για το πώς θέλει (ή και πρέπει) να είναι. Μην ξεχάσετε, ακόμα, να του πείτε και μια ουσιαστική καλημέρα, που να την εννοείτε και να το καταλάβει!

8-things-kids2-300x157

7. ΤΑ ΛΑΘΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ

Τα παιδιά φοβούνται τα λάθη και την τιμωρία. Πρέπει να τους γίνει, όμως, κατανοητό ότι όλοι κάνουν λάθη και ότι πρέπει να μάθουν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειές τους χωρίς φόβο, αλλά δημιουργικά. Το ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε κι εσείς παραδείγματα από δικά σας λάθη, τα οποία καταφέρατε να διαχειριστείτε με επιτυχία!

polls_messes_fircrkr96_5615_702210_answer_1_xlarge

8. Σ’ ΑΓΑΠΩ

Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό! Ποιος, άλλωστε, δεν θέλει να ακούει ότι τον αγαπούν!

8-things-3-600x314

Leave a Reply