Κάπου στο Μαρούσι βρίσκεται ένα σπίτι, που ήταν στέκι των δημοτικιστών του Μεσοπολέμου, το σπίτι του Γιώργου Κατσίμπαλη, το οποίο έφερε στη γειτονιά τον Παλαμά, τον Σεφέρη, τον Παπαντωνίου. Ο τελευταίος είχε ονομάσει το σπίτι Τριανέμι. Αυτό το όνομα δίνουν στο σχολείο που θα στεγαστεί δίπλα στο σπίτι οι ιδρυτές του. Γιατί συνιστά όπως λένε μια επίκληση στην ελευθερία, την αδελφότητα και την ισότητα και ενώνει τρεις ποιότητες του κόσμου, που το παιδί έχει ανάγκη να βιώσει: ο κόσμος είναι καλός, είναι όμορφος, είναι αληθινός. Και ισορροπεί ανάμεσα στα χέρια, στην καρδιά και στο νου.
Τι συμβαίνει λοιπόν στο Τριανέμι;
Μια ομάδα 20 ατόμων δημιουργούν, πρώτα ως γονείς και μετά ως εκπαιδευτικοί, ένα σχολείο που θέλει να προσφέρει στα παιδιά έναν τόπο όπου θα νιώθουν ασφαλή κι ανάλαφρα, θα μπορούν να μάθουν να εργάζονται και να προοδεύουν με χαρά, να ενδυναμώνουν την αγάπη τους για τον κόσμο που τα περιβάλλει και να εκφράζουν τη μοναδικότητά τους μέσα σε αυτόν, ένα σχολείο που θα βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν μια ειλικρινή σχέση με τον κόσμο αλλά και με τον εαυτό τους και τους γύρω τους.
Mέθοδος Waldorf
Πηγή έμπνευσης και αφετηρίας είναι η παιδαγωγική Waldorf. Ο στόχος του συστήματος αυτού, είναι να εκπαιδεύσει το παιδί ως ολότητα, «κεφάλι, καρδιά και χέρια». Η διδακτέα ύλη πραγματεύεται την ακαδημαϊκή ύλη με καλλιτεχνικές και χειρονακτικές δραστηριότητες. Οι δάσκαλοι της μεθόδου εστιάζουν στο να δημιουργήσουν στο κάθε παιδί μια φυσική αγάπη για την μάθηση. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν την ελεύθερη έκφραση μέσα από τις τέχνες και τις δραστηριότητες,με σκοπό να προσεγγίσουν τα θεωρητικά θέματα. Έτσι δημιουργούν μια εσωτερική παρόρμηση στα παιδιά για μάθηση, που δεν έχει να κάνει με το σύστημα των ανταγωνιστικών τεστ και των βαθμολογιών. Συγκεκριμένες δραστηριότητες, που στα συμβατικά σχολεία πολύ συχνά χαρακτηρίζονται ως δευτερεύουσες ή ανούσιες, είναι θεμελιώδεις για τα σχολεία Waldorf. Μερικές από αυτές είναι: η ζωγραφική, η μουσική, η κηπουρική και οι ξένες γλώσσες.
Και με το ελληνικό αναλυτικό πρόγραμμα τι;
Οι ιδρυτές του σχολείου προσπαθούν να μην υπογραμμίζουν τι είναι αυτό που θα είναι διαφορετικό σε σχέση με τη σημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα που σε μεγάλο βαθμό νοσεί και στερείται προσανατολισμού. Αντίθετα, λόγω της εμπειρίας τους ως εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι σε γνωστικό επίπεδο οι προσεγγίσεις δεν διαφέρουν. Η πρόκληση έγκειται στην οργάνωση του ωρολογίου προγράμματος, η οποία στο Waldorf είναι περισσότερο «κυλιόμενη». Κάθε νέο γνωστικό αντικείμενο εισάγεται κάθε 2-3 εβδομάδες.
Μια μέρα στο Τριανέμι
Πώς θα είναι η καθημερινότητα στο «Τριανέμι» για έναν μαθητή της Α’ Δημοτικού; Ο μαθητής θα έρχεται στο Τριανέμι στις 8.00 και μέχρι τις 14.00 θα έχει ολοκληρώσει το βασικό πρόγραμμα της ημέρας, έχοντας τη δυνατότητα να συνεχίσει στην απογευματινή ζώνη μέχρι τις 16.30. Τις πρώτες δύο ώρες, ο «βασικός» του δάσκαλος θα τον φέρνει σε επαφή με ένα από τα κεντρικά ακαδημαϊκά αντικείμενα (γλώσσα, μαθηματικά) προσεγγίζοντάς το μέσα από πολλή αφήγηση, ρυθμικό παιχνίδι και τραγούδι. Μια από τις αρμοδιότητες του παιδιού θα είναι να καθαρίζει μέρος της τάξης του και να αλλάζει τη διαρρύθμιση της τάξης ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μαθήματος. Θα τρώει το δεκατιανό του μέσα στην αίθουσα μαζί με τους συμμαθητές του και μετά παίζει ελεύθερα για μισή ώρα. Ακολουθεί ξένη γλώσσα και μετά μια ώρα «εμπέδωσης» στην οποία θα μπορεί με τον δάσκαλό του να δουλεύει διαφοροποιημένα από τους συμμαθητές του. Τότε έρχεται και σε επαφή και με τα βιβλία του Υπουργείου. Μετά το επόμενο διάλειμμα θα έχει ένα μάθημα τέχνης και κίνησης, ενώ η μέρα του θα κλείνει με τον «κύκλο της τάξης». Στην απογευματινή ζώνη θα τρώει το φαγητό που έχει φέρει από το σπίτι, θα παίζει στο προαύλιο και θα δουλεύει στον κήπο, θα μπορεί στην «ήσυχη ώρα» να καλλιεργήσει την προσωπική του μελέτη και να ακολουθήσει μια ήπια δραστηριότητα χειροτεχνίας.
Info: To Τριανέμι είναι το πρώτο σχολείο που εμπνέεται από την παιδαγωγική Waldorf-Steiner και βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με το ελληνικό αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών. Θα λειτουργήσει για παιδιά στο προνήπιο, στο νήπιο και στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού (Α’ έως και Δ’ Δημοτικού)
E-mail: info@trianemi.edu.gr
Facebook: Τριανέμι: Ένα σχολείο γεννιέται
Τηλ.: 6986004303