ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

οι γονείς του μέλλοντοςΟι γονείς του μέλλοντος είμαστε εμείς. Όσο…boomers και αν αισθανόμαστε ώρες ώρες. Όσο και αν αναπολούμε στιγμές της αναλογικής μας νιότης. Όσο και αν θέλουμε να “φλεξάρουμε” στα παιδιά μας πως αντέχαμε χωρίς κινητά και τάμπλετ. Είμαστε πιο 5G από όσο νομίζουμε, ευτυχώς· γιατί τα οφέλη των δικτύων 5G είναι αισθητά σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης και της καθημερινότητάς μας ως γονέων. Η νέα ψηφιακή πραγματικότητα υπόσχεται ασύλληπτα υψηλές ταχύτητες και τεράστια χωρητικότητα δικτύου που θα ανταποκρίνεται ακόμη και στο ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου! Τι σχέση έχει αυτό με εμάς τους γονείς; Έχει και παραέχει. Γιατί μια πιο εύκολη καθημερινότητα σημαίνει περισσότερος ουσιαστικός χρόνος με τα παιδιά μας, καλύτερη και ανεμπόδιστη επικοινωνία, περισσότερη ασφάλεια. Ανεξαρτησία και εγγύτητα, ελευθερία και αίσθηση φροντίδας είναι οι έννοιες που μπορεί να διαπλέξει παραγωγικά η νέα ψηφιακή γονεϊκότητα. Ας δούμε πώς:

Ένα-ακόμη πιο- έξυπνο σπίτι
Στην εποχή 5G το σπίτι μας έχει υψηλό IQ! Τηλεόραση, ψυγείο, θερμοστάτες, κουδούνια, φώτα, κλιματισμός, κάμερες –τα πάντα– συντονίζονται στις δικές μας αποφάσεις. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε την εντολή που επιθυμούμε για να ανοίξουν τα παντζούρια, να ζεσταθεί το νερό, να ετοιμαστεί ο καφές μας, να μπει σε λειτουργία το πλυντήριο, να απενεργοποιηθεί ο συναγερμός. Όλα μπορούν να ρυθμίζονται με μια… διαταγή και το σπίτι να δουλεύει πλέον για εμάς –όχι εμείς για αυτό. Το αποτέλεσμα; Περισσότερη άνεση, περισσότερη ασφάλεια, περισσότερος χρόνος καθώς τα πάντα θα ελέγχονται ανά πάσα ώρα και στιγμή από το κινητό μας τηλέφωνο. 

Το γονεϊκό multitasking σε άλλο επίπεδο
Πόσες φορές ρυθμίσατε το ραντεβού με τον παιδίατρο ακριβώς την ίδια στιγμή που η μικρή σας είχε ρεσιτάλ στο πιάνο; Πόσα post-it κοσμούν ατζέντες και πόρτες ψυγείου και παρόλα αυτά δεν μπορείτε να θυμηθείτε πότε έχετε προγραμματίσει εκείνο το κομμωτήριο; Οι γονείς 5G υπαγορεύουν τα ραντεβού τους και το τηλέφωνο οργανώνει το πρόγραμμά τους και τους υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις τους έτσι ώστε να μην ξεχνάμε τίποτα και ποτέ. 
Επίσης, αρκεί να ρωτήσουμε τον έξυπνο βοηθό μας την οποιαδήποτε εγκυκλοπαιδική πληροφορία την ώρα που μελετάμε με τα παιδιά μας και εκείνη είναι διαθέσιμη στη στιγμή. Όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε είναι στη μαγική 5G συσκευή μας. Συμβουλές διαπαιδαγώγησης, chat με τον προσωπικό γιατρό μας, η συνταγή που θα ετοιμάσουμε και τα μακροθρεπτικά συστατικά της, η υπενθύμιση για τα βήματα που πρέπει να διανύσουμε για να παραμείνουμε fit. 
Τέλος, επειδή πάνω από όλα αυτά είναι η ασφάλεια των παιδιών μας, το 5G μας φέρνει ανά πάσα ώρα κοντά τους ακόμα και αν εκείνα είναι μακριά. Συνεχές και άμεσο location tracking μέσω εφαρμογών ή instant messaging εξασφαλίζουν το να έχουμε εικόνα για το πού βρίσκονται τα μικρά μας.

Εκπαίδευση και ψυχαγωγία όπως δεν έχουμε φανταστεί
Βόλτα στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης από το σαλόνι μας, περιπλάνηση σε ένα προϊστορικό τοπίο γεμάτο θηριώδεις δεινόσαυρους, ταξίδια στην ιστορία και σε όλα τα πιθανά μέρη του πλανήτη κάνουν την Ιστορία και τη Γεωγραφία πιο βιωματικές και προσβάσιμες από ποτέ και τα παιδιά πραγματικούς πολίτες του κόσμου. Εκείνα μπορούν να συμμετέχουν στο μάθημα που συμβαίνει σε μια άλλη χώρα ή να διαπιστώσουν πώς μαθαίνει ένα παιδί στην Αφρική ή στη Νέα Ζηλανδία. Με τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας οι μαθητές μας κάθονται στο ίδιο θρανίο με παιδιά από όλον τον κόσμο και επικοινωνούν. 
Όσο για την ψυχαγωγία; Το  5G μάς σηκώνει από τον καναπέ καθώς το gaming δεν μοιάζει με αυτό που έχουμε συνηθίσει. Είμαστε μέσα στο γήπεδο, o Αντετοκούμπο πασάρει και εμείς καρφώνουμε. Τα 5G παιχνίδια μπαίνουν στη νέα εικονική πραγματικότητα και η οικογενειακή μας διασκέδαση αναμένεται να πάρει… κυριολεκτικά άλλες διαστάσεις. Γινόμαστε πραγματικά μέρος του παιχνιδιού με τρόπους που δεν έχουμε φανταστεί. 

Η χώρα μας, με μια σειρά μεταρρυθμίσεων, διασφαλίζει δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας και υπερυψηλών ταχυτήτων σε όλη την επικράτεια, ενώ οι πάροχοι τηλεφωνίας επενδύουν συνεχώς συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ψηφιακή μετάβαση σε ένα καλύτερο αύριο, προσιτό σε όλους. 

One Response

  1. Digital watchdog 22 Φεβρουαρίου, 2023

Leave a Reply