ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΚΑΙ ΠΑΛΙ)

πρώτη δημοτικούΕπειδή συμπάσχω κι επειδή νομίζω ότι η εμπειρία είναι κατά βάση σοφία, μοιράζομαι μερικές σύντομες συμβουλές σε γονείς που φέτος θα πάνε τα παιδάκια τους πρώτη δημοτικού:

  • Ο αγιασμός ήταν υποχρεωτικός μόνο τότε που πηγαίναμε εμείς σχολείο. Και να μην πάτε δεν έγινε και κάτι. Από τη δεύτερη μέρα, μην σας πω εβδομάδα, θα αρχίσουν τα πράγματα να «λειτουργούν κανονικά».
  • Αν το παιδάκι σας πήγαινε σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο και στην πρώτη δημοτικού πάει σε δημόσιο σχολείο, θα χρειαστείτε τόνους ψυχραιμίας, με ή χωρίς ηρεμιστικά, ό, τι αντέχει το στομάχι σας. Θυμάστε τότε που δίνατε το παιδί στο σχολικό και νιώθατε πραγματικά ήρεμα, διότι ξέρατε ότι με τα χχχ Ευρώ το μήνα στην κορούλα σας μόνο μανικιούρ δεν κάνανε; Ε! ΚΑΜΙΑ σχέση όμως. Το παιδί σας από εδώ και στο εξής θα πρέπει να τα βγάζει πέρα μόνο του σε όλα τα επίπεδα. Να εύχεστε μόνο να έχει μία καλή δασκάλα (ή έναν καλό δάσκαλο βεβαίως), οπότε στα πολύ χοντρά σκηνικά θα θέλει να ασχοληθεί (ο/η δάσκαλος/α εννοώ).
  • Πρέπει, δηλαδή, να προετοιμαστείτε, ψυχολογικά βασικά, γιατί άκρη σπανίως θα βγάλετε στο οτιδήποτε προκύψει. Π. και χ. όντας στη δουλειά εσείς και ψάχνοντας τηλεφωνικά τους διδασκάλους ή τους διευθυντάδες για το χ-ψ θέμα δεν υπάρχει περίπτωση να τους βρείτε και να λυθεί το θέμα επιτόπου. Πολύ πρακτικό να κάνετε γκρουπ όπου θέτε (viber, facebook, messenger, whats up, στο προαύλιο) με τους άλλους γονείς και να λύνετε τις απορίες σας (που θα είναι πολλές) εκεί επιτόπου.
  • Η πρακτική προετοιμασία περιλαμβάνει όλα τα αναλώσιμα, ακόμα και τα πανωφόρια του πρώτου καιρού, να μην κοστίζουν πολύ και να μην είναι τα αγαπημένα κανενός από την οικογένεια γιατί εξαφανίζονται πανεύκολα. Α.K.A παγούρια φθηνά, μολύβια, γόμες, μαρκαδόρους, ξύστρες πάμφθηνα, ζακέτες, μπουφάν, εκπτωτικά. Δικαιολογούνται τα βλαστάρια μας γιατί από εκεί που στο σταθμό είχαν κανόνες Γούντστοκ (μοιραζόμαστε τα πάντα), μπαίνουν στην τάξη και ακούνε ότι από σήμερα θα είναι υπεύθυνα για έναn σωρό πράγματα (βλ. παραπάνω). Θέλουν χρόνο σας λέωωωωω.
  • Αν το βλαστάρι σας δεν γνωρίζει από διαχείριση χρημάτων, για ξεκινήστε τα μαθηματάκια από τώρα, το κυλικείο στο σχολείο και οι συμμαθητές που ψωνίζουν από αυτό, ιδιαίτερα στην αρχή, προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον. Α! επίσης μην παρατάτε πλέον τα λεφτά σας όπου να είναι, βρίσκετε πλέον σοβαρές κρυψώνες, αλλιώς μπορεί το 6χρονο να σκάσει στο σχολείο με κανένα 50ευρω κι εσείς να μην έχετε ιδέα (η ομοιότητα με πραγματικό γεγονός μόνο τυχαία δεν είναι).
  • Θυμάστε που γυρνάγατε από τη δουλειά (πέρυσι) και είχατε πρόγραμμα αγχωτικό με εξωσχολικές διαδρομές, φαΐ, μπάνιο κ.τ.λ.; Βάλτε και το διάβασμα που πρέπει να γίνεται καθημερινά για να καταλάβετε πόσο καλύτερα ήταν πέρυσι (δεν βάζω εδώ και το δεύτερο παιδί που έχει μεγαλώσει, θα γράψω βιβλίο σε λίγο). Προσέξτε μη συνδυάσει το παιδί από την αρχή το διάβασμα με τη δύση του ηλίου, γιατί ενώ το χειμώνα είναι οκ μετά θα ζείτε οικογενειακά στο twilight zone (και μάλλον δεν πρέπει).
  • Γουστάρετε, δε γουστάρετε τους άλλους γονείς, το παιδί σας είναι πολλές ώρες την ημέρα με τα παιδιά τους, οπότε καλό είναι να πηγαίνετε αν όχι σε όλα τα πάρτι, τουλάχιστον στα περισσότερα και να προτείνετε στο παιδί σας να κάνει και κάτι εξωσχολικό εντός σχολείου (καλά η αντίφαση η ίδια αυτό το τελευταίο). Παρατηρείτε και γνωρίζεστε με τους λοιπούς πονεμένους (ελαφρά πάντα) και γενικά καταλαβαίνετε κατιτίς παραπάνω, οπότε αν χρειαστεί να μπορέσετε είτε να προτείνετε, είτε να συμβουλεύσετε το βλαστάρι σας ανάλογα.
  • Το θέμα τουαλέτα, μεγάλο αγκάθι στη ρομαντική σχέση με το σχολείο. Προετοιμαστείτε για τουαλέτες αλά τούρκα (που ξελαρυγγιάζομαι να λέω ότι είναι πιο υγιεινές) ΑΛΛΑ πολύ διαφορετικές από ό, τι έχουν συνηθίσει τα παιδιά μας. Και μην θεωρήσετε αμελητέα την πιθανότητα να υπάρχει μια «υπέροχη» οσμή που τα αποθαρρύνει πλήρως από την απαραίτητη επίσκεψη. Δεν ξέρω τι να πω επί του θέματος, αλήθεια, απλά προειδοποιώ!
  • Και να μην ξεχάσω, ναι ΝΤΥΝΟΥΝ ακόμα τα βιβλία για να μην σκιστούν (φοβερό blast from the past δεν νομίζετε);

One Response

  1. Ρουλα 6 Σεπτεμβρίου, 2019

Leave a Reply