ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ| ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ

Το Μουσείο Ηρακλειδών προσφέρει ένα νέο κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές με τίτλο “Μύθοι και νόμοι του διαστήματος”, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσονται:

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της νέας έκθεσης «Πλεύσις» και απευθύνεται σε μαθητές Ε’-Στ’ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου με στόχο να τους φέρει σε επαφή με τον πρώτο αστρονομικό υπολογιστή της αρχαιότητας. Μέσα από μια συναρπαστική ιστορική αναδρομή οι συμμετέχοντες αποκτούν με τρόπο δημιουργικό μια συνολική εικόνα των λειτουργιών του μηχανισμού, αλλά και των επιστημονικών γνώσεων (μαθηματικά, μηχανολογία, αστρονομία) που απαιτεί ένα τέτοιο τεχνολογικό επίτευγμα.

Επιστημονικός σύμβουλος

Ξενοφών Δ. Μουσάς, Αστρονόμος, καθηγητής Φυσικής Διαστήματος ΕΚΠΑ

Σχεδιασμός και κατασκευή εκθέματος

Διονύσης Γ. Κριάρης, Μαθηματικός-Κατασκευαστής ομοιωμάτων αρχαίων οργάνων

Αστρικές διαδρομές

Μέσα από συνειρμικά και λεκτικά παιχνίδια, οι συμμετέχοντες (μαθητές Γυμνασίου) συνδέουν τους πλανήτες, τον Ήλιο και άλλα ουράνια σώματα με τους αρχαίους μύθους. Αναπτύσσουν κοσμολογικούς προβληματισμούς ως νεαροί φιλόσοφοι γύρω από την κυκλικότητα της δημιουργίας και της καταστροφής, τόσο στο σύμπαν όσο και στη μυθολογία.

Επιστημονική επιμέλεια-σχεδιασμός

Ανδρέας Μιχαηλίδης, Mεταφραστής-συγγραφέας-αφηγητής.

Εξερευνώντας το σύμπαν

Παρέα με τους μαθητές του Λυκείου, θα προσπαθήσουμε να αποκωδικοποιήσουμε τον μυστικό κώδικα του Σύμπαντος και να ανακαλύψουμε τους κρυμμένους νόμους. Να συνθέσουμε την ουράνια αυτή «μελωδία» με τις «κρυμμένες νότες μουσικής» του. Έτσι, κοιτάζοντας προς τα πάνω, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς μια πληρέστερη κατανόηση του κόσμου.

Επιστημονική επιμέλεια-σχεδιασμός

Αντώνιος Αντωνίου, Δρ Αστροφυσικής ΕΚΠΑ

15317756_1508806629136350_6126168215867578657_n

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το herakleidon-art.gr

Leave a Reply