ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΦΕΥΡΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων», που φιλοξενείται στο παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών, παρουσιάζει λειτουργικά ομοιώματα μερικών από τις σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, από το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνος και τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος, κι από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησίβιου και τον αστρολάβο του Πτολεμαίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων.

Kotsanas exhibition 2015-2016 - 10_zps7nikbgmw

Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, που λειτουργεί στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία και δημιουργήθηκαν κατόπιν πολύχρονης ενδελεχούς έρευνας και μελέτης της αρχαιοελληνικής, λατινικής κι αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελάχιστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων.

Hc4a7w6So7cMPsP2ImE6TkUM1tYjwc5w_kSeinvRZpo

Η έκθεση έχει στόχο να αναδείξει αυτή τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της  σύγχρονης τεχνολογίας μας. Μια σημαντική πολιτιστική πρωτοβουλία, που προωθεί διεθνώς την εικόνα της Ελλάδας ως βάσης του δυτικού πολιτισμού.

X5DtakdhwnKo82QTPOpn9BxwK4DNGEg9G-kp9hy0e88

Επιπλέον, η έκθεση, που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, εμπλουτίστηκε με δυο νέα εκθέματα-τον περιστρεφόμενο φθεγγόμενο «μελαγκόρυφο» και το «μαγικό χορό»–, αλλά και μια νέα φωτογραφική ενότητα όπου η φωτογράφος Ανθή Ξενάκη απαθανατίζει την τεχνολογία του 6ου π.Χ. αιώνα στα αρχαία εργαστήρια επεξεργασίας μεταλλεύματος του Λαυρίου.

Kotsanas exhibition 2015-2016 - New Exhibits-1_zps18inaxnh

Σχεδιασμός-Eπιστημονική επιμέλεια: Κώστας Κοτσανάς, ιδρυτής Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ (Απ. Παύλου 37, Θησείο, Στάση ΗΣΑΠ Θησείο)

T: 211 01 26 486 / E: annex@herakleidon-art.gr
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά & σαββατοκύριακο 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-20:00
Γενική είσοδος: 4 €


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ

Το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει σειρά ξεναγήσεων σε συνεργασία με τον επιμελητή της έκθεσης Κώστα Κοτσανά.

Πληροφορίες-Κρατήσεις: Καθημερινά & σαββατοκύριακο 10:00-18:00, T: 211 01 26 486 / E: annex@herakleidon-art.gr


Διαδραστικές ξεναγήσεις*

Κάθε Πέμπτη 18:00-19:30
Κάθε Σάββατο & Κυριακή 12:00-13:30 & 16:00-17:30
Κόστος κατ’ άτομο (συμπεριλαμβανομένου του εισιτηρίου εισόδου): 10,00 €

* Περιλαμβάνουν γενική ξενάγηση αλλά και διαδραστικές δραστηριότητες με τα εκθέματα.


Γενικές ξεναγήσεις σε οργανωμένες ομάδες, κατόπιν κρατήσεως 

Κόστος κατ’ άτομο (συμπεριλαμβανομένου του εισιτηρίου εισόδου): 6,00 €


Σχολικές επισκέψεις (μέχρι 40 άτομα), κατόπιν κρατήσεως

Από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00, 11:00, 12:00 & 13:00
Κόστος (συμπεριλαμβανομένου του εισιτηρίου εισόδου): 4,00 € ανά μαθητή/συνοδοί εκπαιδευτικοί δωρεάν


Για τους επισκέπτες της έκθεσης, θα διατίθενται τα παρακάτω βιβλία:

Αρχαία ελληνική τεχνολογία. Οι εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων
Το παρόν βιβλίο ξαναζωντανεύει διακόσιες περίπου εξαιρετικές αρχαιοελληνικές εφευρέσεις από το ρομπότ – υπηρέτρια του Φίλωνος και την «ύδραυλιν» του Κτησιβίου μέχρι το υδραυλικό ωρολόγιο του Αρχιμήδη και το αυτοκινούμενο με αυτόματη πλοήγηση «κουκλοθέατρο» του Ήρωνος και από το σταθερό αυτόματο θέατρο δηλ. τον «κινηματογράφο» του Φίλωνος μέχρι τον περίφημο υπολογιστικό μηχανισμό των Αντικυθήρων. Κυκλοφορεί στα ελληνικά-αγγλικά, γαλλικά-ιταλικά, γερμανικά-ρωσικά και ισπανικά-γερμανικά.

Τα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται σαράντα δύο ανακατασκευασμένα αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα συνοδευμένα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, λεπτομερείς περιγραφές και διαγράμματα. Τα αρχαία μουσικά όργανα απέκτησαν και πάλι φωνή, αποσπάσματα μουσικών έργων ταξίδεψαν ως τις μέρες μας πάνω σε πάπυρους και λίθινες στήλες, απομένει να ανακαλύψουμε τα συναισθήματα αυτών των υπέροχων Ελλήνων. Κυκλοφορεί στα ελληνικά-αγγλικά, γαλλικά-ιταλικά και γερμανικά-ισπανικά.

Τα βιβλία θα πωλούνται από την έναρξη της έκθεσης στο πωλητήριο του Παραρτήματος του μουσείου (Απ.Παύλου 37, Θησείο) και από 30 Αυγούστου 2015 και στο πωλητήριο του Κεντρικού Κτιρίου (Ηρακλειδών 16, Θησείο).


Το Μουσείο Ηρακλειδών ευχαριστεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών  για τις ψηφιακές φωτογραφίες του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, του πήλινου γραπτού αναθηματικού πίνακα και του μαρμάρινου αναθηματικού ανάγλυφου που διέθεσαν από το Φωτογραφικό Αρχείο στο Μουσείο Ηρακλειδών, καθώς και για την πολύτιμη βοήθειά τους ειδικότερα τη διευθύντρια του μουσείου Δρ Μαρία Λαγογιάννη, τον προϊστάμενο του Τμήματος της Συλλογής Αγγείων, Μικροτεχνίας και Μεταλλοτεχνίας Δρ Γεώργιο Καββαδία και την αρχαιολόγο Δρ Μαρία Χιδίρογλου. 

Leave a Reply