ΠΑΙΖΩ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ, ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ

Η Διαδραστική Έκθεση «Παίζω και Kαταλαβαίνω», στο Κεντρικό κτίριο του Μουσείου Ηρακλειδών εγκαινιάζεται για το κοινό το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015, σε μια open day με δωρεάν είσοδο από τις 11:00 έως τις 19:00. Η έκθεση λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2014 ειδικά για τα σχολεία και μέσα σε λίγους μήνες έχει ήδη υποδεχτεί 10.000 μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Η έκθεση αποτελεί εξέλιξη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τέχνη και Μαθηματικά», το οποίο αρχικά βασίστηκε στις μόνιμες συλλογές του μουσείου με έργα των καλλιτεχνών M.C. Escher και Victor Vasarely.

stemart4sss-1728x800_c

Στον πρώτο όροφο γίνεται μια εισαγωγή στις πρωταρχικές μαθηματικές έννοιες με τις οποίες έρχεται σε επαφή ο άνθρωπος. Τραπέζια με διαδραστικές κατασκευές και έργα τέχνης εισάγουν τον επισκέπτη στην έννοια της συμμετρίας στη φύση και την τέχνη, στον κόσμο των αριθμών και των σχημάτων, καθώς και στις στοιχειώδεις αλγοριθμικές διαδικασίες.

Interactive Exhibition-2_zpsqxfblwx7

Στο δεύτερο όροφο  πραγματοποιείται μια ιστορική αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της επιστημονικής και μαθηματικής σκέψης αλλά και της τέχνης. Ξεκινώντας από την προσωκρατική εποχή και το πέρασμα από το μύθο στο λόγο, το ταξίδι συνεχίζεται με τους Πυθαγόρειους, τους Ελεάτες φιλοσόφους, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, την Ελληνιστική εποχή, την Αναγέννηση, τις κατακτήσεις της επιστήμης και της μοντέρνας τέχνης του 20ού αιώνα, φτάνοντας στη σύγχρονη επιστήμη του χάους, των δυναμικών συστημάτων και των fractals.

Interactive Exhibition-4_zpsu6vglqwc

Η πρωτοτυπία αλλά και η μοναδικότητα της έκθεσης συνίσταται στο ότι ο επισκέπτης, παίζοντας κι αλληλεπιδρώντας με ειδικές κατασκευές, βιώνει τη διασύνδεση επιστήμης, τέχνης, μαθηματικών και φιλοσοφίας, και συνειδητοποιεί τη διττή ανάγκη του ανθρώπινου πνεύματος για έκφραση (τέχνη) και κατανόηση (λογική και μαθηματικά).

Σχεδιασμός-επιστημονική επιμέλεια: Άρης Μαυρομμάτης & Αποστόλης Παπανικολάου, ερευνητές της Διδακτικής των Μαθηματικών

Συνεργάτες: Δρ Νίκος Κουρνιάτης, αρχιτέκτων μηχανικός Ε.Μ.Π.  – Δρ Χρήστος Τερζής, μουσικολόγος, ιστορικός των Επιστημών.

ekthesi_A_orofos5

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ “Παίζω και Καταλαβαίνω”
ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ: Ηρακλειδών 16, Θησείο 118 51
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Σάββατο & Κυριακή: 11:00-19:00, Αργίες: κλειστά
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 6 ευρώ – δωρεάν για τους γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά του
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: τηλ.: 210 34 61 981 (εσωτ. 201), e-mail: edu@herakleidon-art.gr

Η φιλοσοφία του Μουσείου Ηρακλειδών: Το Μουσείο Ηρακλειδών υπηρετεί από το 2004 την τέχνη, την παιδεία και τον πολιτισμό μέσω της διαδραστικής εκπαίδευσης. Εμπνευστές και ιδρυτές του μουσείου είναι ο Παύλος και η Άννα-Μπελίντα Φυρού. Σήμερα, το Μουσείο Ηρακλειδών, έχοντας ουσιαστικά εξελιχθεί σε μουσείο εκλαΐκευσης της Επιστήμης, με βασική φιλοσοφία του το τρίπτυχο Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά, συνεχίζει να υλοποιεί καινοτόμα επιμορφωτικά προγράμματα για μαθητές, εκπαιδευτικούς κι ενηλίκους στο Κεντρικό του κτίριο (Ηρακλειδών 16, Θησείο), καθώς και εκθέσεις έργων τέχνης και εκλαΐκευσης της επιστήμης στο παράρτημά του (Απ. Παύλου 37, Θησείο). Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας, η νέα, μόνιμη Διαδραστική Έκθεση «Παίζω και Kαταλαβαίνω» προσκαλεί τα παιδιά και τους ενηλίκους να έρθουν σε επαφή με την Επιστήμη, την Τέχνη και τα Μαθηματικά, μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι με διαδραστικά τραπέζια-εκθέματα.

10403180_1010915792258772_4863524662043465750_n

Leave a Reply