ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΔΙΔΥΜΗ ΚΥΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ;

Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από τη χαρά μιας εγκυμοσύνης-πόσο μάλλον όταν η χαρά είναι διπλή! Είναι όμως αλήθεια ότι μεταξύ μιας απλής και μιας δίδυμης εγκυμοσύνης, υπάρχουν μεγάλες διαφορές, τόσο σωματικές όσο και συναισθηματικές. Και ενώ ορισμένες διαφορές είναι εμφανείς, υπάρχουν και άλλες που δεν τις καταλαβαίνουν όλοι αλλά τις βιώνουν οι ίδιες οι γυναίκες.

Πώς μια δίδυμη εγκυμοσύνη είναι διαφορετική

Η πρώτη φυσική διαφορά είναι προφανής-το σώμα σας ετοιμάζεται να δεχτεί δύο μωρά αντί για ένα. Ενώ κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, είναι σύνηθες σε μια δίδυμη κύηση να εντείνονται τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως η πείνα, η κούραση και η πρωινή αδιαθεσία. Βέβαια τίποτα δεν είναι απόλυτο, γιατί ενώ αρκετές γυναίκες που κυοφόρησαν δίδυμα αναφέρουν ότι είχαν αρκετά δύσκολη εγκυμοσύνη, πολλές γυναίκες που επίσης βρέθηκαν σε δίδυμη εγκυμοσύνη, δήλωσαν ότι στην πραγματικότητα ήταν πιο εύκολα από ότι περίμεναν ή είχαν ακούσει. Πάντως ο γενικός κανόνας, ανεξάρτητα από το αν μια έγκυος σε δίδυμα αισθάνεται καλά ή λιγότερο καλά κατά τη διάρκεια της κύησης, είναι ότι κάθε πολύδυμη κύηση θεωρείται κύηση υψηλού κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι μια μαμά που περιμένει δίδυμα θα επισκέπτεται το γιατρό της λίγο πιο συχνά από ό, τι μια μητέρα με ένα μωρό.
Σύμφωνα με τους γιατρούς της αμερικανικής κλινικής Mayo Clinic, οι μητέρες που κυοφορούν δίδυμα θα πρέπει να εξετάζονται από το γιατρό τους κάθε δεύτερη εβδομάδα κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου και μία φορά την εβδομάδα κατά το τρίτο τρίμηνο. Οι επισκέψεις αυτές βοηθούν να παρακολουθείται η κατάσταση της μητέρας, καθώς και η υγεία και η ανάπτυξη των μωρών. Επίσης, οι γονείς που περιμένουν δίδυμα θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή και να ενημερωθούν σχετικά νωρίς για τυχόν ενδείξεις πρόωρου τοκετού.
Μια άλλη φυσική διαφορά μεταξύ μιας μονήρους και μιας δίδυμης κύησης είναι η μικρότερη διάρκεια της κύησης. Αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να έχετε έτοιμη τη βαλίτσα του μαιευτηρίου λίγο νωρίτερα από ότι θα υπολογίζατε σε μια μονήρη κύηση. Η Mayo Clinic αναφέρει επίσης ότι οι γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα είναι συνήθως πιο ευπαθείς σε διάφορες επιπλοκές που σχετίζονται με υψηλή αρτηριακή πίεση, πρόωρο τοκετό, το σύνδρομο TTTS αλλά και την πιθανότητα τοκετού με καισαρική τομή.  Όμως ευτυχώς υπάρχουν και καλά σημάδια που γίνονται εμφανή πολύ πιο γρήγορα από μια απλή κύηση. Για παράδειγμα οι μητέρες που διανύουν μια δίδυμη κύηση συχνά αισθάνονται την κίνηση των εμβρύων μέσα στη μήτρα αρκετά νωρίτερα από τις μαμάδες που έχουν ένα μωρό. Αυτό είναι συνήθως μια πηγή χαράς και ανακούφισης για τις μέλλουσες μητέρες, γιατί είναι σίγουρα μια ένδειξη ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά.
Εκτός όμως από φυσικές διαφορές, υπάρχουν και πολλές συναισθηματικές διαφορές που νοιώθει μια μέλλουσα μαμά διδύμων. Με τον ερχομό δύο μωρών, υπάρχει φυσικά η διπλάσια χαρά, αλλά και το διπλάσιο άγχος. Ωστόσο, η μεγαλύτερη διαφορά γίνεται εμφανής αφού γεννηθούν τα δίδυμα. Υπάρχουν φορές που οι φυσικές και συναισθηματικές απαιτήσεις της φροντίδας δύο βρεφών είναι αρκετά επιβαρυντική για μια νέα μητέρα. Αλλά μην το βάζετε κάτω! Και τι έγινε, αν κλαίτε λίγο παραπάνω;​ Προσπαθήστε να απολαύσετε αυτή τη μοναδική φάση που τα μωράκια σας είναι ακόμη βρεφάκια. Αυτό που μπορεί να σας βοηθήσει είναι η υποστήριξη και η αγάπη των φίλων και των μελών της οικογένειάς σας. Και μην ξεχνάτε ότι έχετε δημιουργήσει κάτι πραγματικά υπέροχο… να το θυμάστε και να απολαύσετε κάθε μαγική στιγμή!

Η Εύη Σταθάτου είναι η δημιουργός του site  www.mytwins.gr, όπου και πρωτοδημοσιεύτηκε το παρόν κείμενο. Είναι μαμά 3 αγοριών, εκ των οποίων τα δυο μεγαλύτερα είναι… δίδυμα! 

Leave a Reply