ΕΓΚΥΟΣ, ΟΧΙ ΑΡΡΩΣΤΗ

Ακούμε από φίλους και γνωστούς ότι όταν μια γυναίκα είναι έγκυος λάμπει, διανύει την καλύτερη περίοδο της ζωής της, είναι ευτυχισμένη και, παρά το γεγονός ότι το βάρος της αυξάνεται, γίνεται όλο και πιο όμορφη. Όλες αυτές οι φιλοφρονήσεις όμως δεν βρίσκουν πάντα και τους κατάλληλους αποδέκτες μια και αρκετές έγκυες –που κυοφορούν συνήθως το πρώτο τους παιδί– συμπεριφέρονται σαν ασθενείς. Οι ειδικοί θεωρούν την αρχική αυτήν αντίδραση φυσιολογική, καθώς ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο η γυναίκα νιώθει πολύ έντονο το αίσθημα της κόπωσης, της υπνηλίας, αλλά και της ναυτίας. Όπως εξηγούν οι γιατροί, μια γυναίκα μπορεί συχνά να αισθανθεί κούραση και να θεωρεί ότι είναι άρρωστη λόγω των φυσικών και συναισθηματικών απαιτήσεων της εγκυμοσύνης αλλά και λόγω της αύξησης των ορμονών στο αίμα.
Πολύ σημαντικός παράγοντας στη διάθεση της εγκύου είναι και τα αυξημένα επίπεδα των οιστρογόνων που ενισχύουν τη ροή του αίματος στα όργανα του σώματος και συντελούν στην εντυπωσιακή ανάπτυξη και αύξηση της μήτρας και του πλακούντα. Ο ρόλος των οιστρογόνων είναι πραγματικά καταλυτικός για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης, καθώς προετοιμάζουν τη μήτρα να δεχτεί το έμβρυο, μαλακώνουν το κολλαγόνο των συνδετικών ιστών και επιτρέπουν στους συνδέσμους να γίνουν πιο εύκαμπτοι ώστε να αντέξουν χωρίς πρόβλημα τις αλλαγές που θα φέρει η εγκυμοσύνη στο σώμα. Επιπλέον, χάρη στα οιστρογόνα το ενδομήτριο «φουσκώνει» και γεμίζει με αίμα ώστε να μπορεί να θρέψει το γονιμοποιημένο ωάριο. Ωστόσο, τα οιστρογόνα συμβάλλουν, σε ένα βαθμό, στο αίσθημα της ναυτίας που νιώθουν αρκετές έγκυες καθώς τις κάνουν πιο ευαίσθητες στις μυρωδιές.
Πολλές φορές μια έγκυος νιώθει κουρασμένη ακόμα και αν έχει κοιμηθεί πολύ την προηγούμενη νύχτα. Αυτό είναι φυσιολογικό. Το σώμα σπαταλά μεγάλη ενέργεια για να προσαρμοστεί στην καινούργια κατάσταση της εγκυμοσύνης. Ακόμα και απλές καθημερινές δραστηριότητες φαίνεται να χρειάζονται πολύ περισσότερη ενέργεια και κόπο από ό,τι πριν από την εγκυμοσύνη, οδηγώντας την έγκυο σε εξάντληση στο τέλος της ημέρας. Υπεύθυνες γι’ αυτήν την αλλαγή είναι οι ορμόνες και κυρίως η προγεστερόνη, που έχει χαλαρωτική επίδραση στον οργανισμό και φτάνει σε υψηλά επίπεδα στην αρχή της εγκυμοσύνης. Αλλά και το στρες που αισθάνεται το σώμα της εγκύου προσπαθώντας να προσαρμοστεί στις ανάγκες της κύησης μπορεί να κάνει την έγκυο να νιώσει ότι μια απλή βόλτα στο σούπερ μάρκετ είναι σαν να έτρεξε σε μαραθώνιο. Σιγά σιγά, με την προσαρμογή του σώματος στη νέα αυτήν κατάσταση, η γυναίκα θα αρχίσει να ανακτά περισσότερη ενέργεια. Αυτή η έντονη εξάντληση των πρώτων ημερών περιορίζεται συνήθως όταν μπαίνετε στο 2ο τρίμηνο, οπότε θα νιώθετε πως διαθέτετε περισσότερη ενέργεια. Μπορεί όμως να επιστρέψει το 3ο τρίμηνο.
Η υπνηλία αποτελεί ένα ακόμα σύμπτωμα που συμβάλλει στο να αισθάνεται η έγκυος ότι είναι άρρωστη. Ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης η υπνηλία είναι ένα πολύ έντοvo συναίσθημα που βιώνουν όλες οι γυναίκες. Αρκετές μάλιστα υποστηρίζουν ότι μερικές φορές δεν μπορούν να κρατήσουν τα μάτια τους ανοιχτά με τίποτα. Σύμφωνα με γυναικολόγους, η υπνηλία οφείλεται στις αυξημένες τιμές της β΄ χοριακής, που παρουσιάζεται συνήθως την 5η-6η εβδομάδα της κύησης (όταν δηλαδή η γυναίκα μαθαίνει ότι είναι έγκυος), και διαρκεί περίπου μέχρι την 9η εβδομάδα. Οι αυξημένες τιμές της συγκεκριμένης ορμόνης είναι απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο και μάλιστα αποτελούν και ένδειξη ότι η εγκυμοσύνη πηγαίνει καλά.

Συμβουλές προς εγκυμονούσες!

● Μην πιέζετε τον εαυτό σας όταν νιώθετε κουρασμένη

● Κοιμηθείτε περισσότερες από 8 ώρες κάθε νύχτα

● Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε 1 με 2 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας

● Δώστε στο σώμα σας την ενέργεια που χρειάζεται με τη σωστή διατροφή. Η κούραση μπορεί να επιδεινωθεί από ανεπάρκεια σιδήρου ή δίαιτες που δεν προσδίδουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται μια έγκυος.

● Αγνοήστε τους άλλους αν σας δημιουργούν στρες και άγχος. Προτιμάτε να συναναστρέφεστε με ανθρώπους που σας χαλαρώνουν και σας κάνουν να νιώθετε σίγουρες.

● Η κούραση συχνά επιδεινώνεται από το περιβάλλον. Χώροι με λίγο φωτισμό, κακό αερισμό, υπερβολικό θόρυβο μπορούν να αυξήσουν την κούρασή σας και την ένταση.

● Ασκήστε το σώμα σας σε επιτρεπτά όρια, γιατί μπορεί να σας αναζωογονήσει. Ένας χαλαρός περίπατος πολλές φορές θα σας ξεκουράσει.

● Αποφύγετε την καφεΐνη.

Leave a Reply