ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ: ΕΝΝΕΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΙΑΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

παρενέργειεςΕννέα στους δέκα ασθενείς της COVID-19 αναφέρουν την παρουσία παρενεργειών, όπως ψυχολογικές διαταραχές και απώλεια γεύσης και όσφρησης, μετά την ανάρρωσή τους από τη νόσο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτέλεσμα έρευνας που διεξάγεται αυτή την περίοδο στη Νότια Κορέα. Η έρευνα δημοσιεύεται αμέσως αφού ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο, θλιβερό ορόσημο μίας πανδημίας που πλήττει την παγκόσμια οικονομία, θέτει σε δοκιμασία τα συστήματα υγείας και αλλάζει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων.

Στην online έρευνα επί 965 ιαθέντων ασθενών της COVID-19, 879 άνθρωποι, δηλαδή το 91,1% απάντησαν ότι υποφέρουν τουλάχιστον από μία παρενέργεια της ασθένειας, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νότιας Κορέας, Κουόν Τζουν-γουκ. Η εξάντληση είναι η πιο κοινή παρενέργεια με 26,2% και ακολουθεί η αδυναμία συγκέντρωσης με 24,6%. Έπονται ψυχολογικές και νοητικές διαταραχές και απώλεια όσφρησης και οσμής.

Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από τις online απαντήσεις του 16,7% των 5.762 ιαθέντων ασθενών στη Νότια Κορέα, εξ ου και ο προκαταρκτικός χαρακτήρας της, υπό τον Κιμ Σιν-γου, καθηγητή στο Kyungpook National University School of Medicine του Νταεγκού. Προσεχώς, θα δοθεί στη δημοσιότητα λεπτομερής ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νότια Κορέα πραγματοποιεί άλλη μια μελέτη με τη συμμετοχή 16 ιατρικών οργανισμών για πιθανές επιπλοκές της COVID-19 μέσω λεπτομερούς ανάλυσης των αξονικών τομογραφιών σε αναρρώσαντες ασθενείς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply