Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

Η εγκυμοσύνη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο μία γυναίκα οδηγός να εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, ιδίως κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου (Canadian Medical Association Journal). Η μελέτη αποδίδει τον αυξημένο κίνδυνο στα κοινά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως αίσθημα κόπωσης, ναυτία, αϋπνία, πόνοι στη μέση και διάσπαση της προσοχής , καθώς συχνά το μυαλό των εγκύων ασχολείται με θέματα σχετικά με το παιδί που θα γεννήσουν. Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια να γίνεται πιο πιθανό ένα ανθρώπινο λάθος κατά την οδήγηση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντόναλντ Ρεντελμάγιερ του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 507.000 γυναίκες πριν και κατά την εγκυμοσύνη τους. Κατά την τριετία πριν μείνουν έγκυοι, οι γυναίκες είχαν 6.922 τροχαία (κατά μέσο όρο 177 το μήνα), ενώ όσες οδηγούσαν στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, είχαν 757 τροχαία (252 το μήνα). Με άλλα λόγια, ο κίνδυνος για τροχαίο στο μεσαίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι αυξημένος κατά 42%.

preg
Σύμφωνα με τους ερευνητές, πολλά από αυτά τα τροχαία με εγκύους είναι σοβαρά, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή της μητέρας και του παιδιού ή οδηγούν σε μόνιμες αναπηρίες. «Οι έγκυοι ανησυχούν συχνά για τις αεροπορικές πτήσεις, τις καταδύσεις, τα καυτά μπάνια και άλλα τέτοια θέματα, όμως παραγνωρίζουν τον σοβαρότερο κίνδυνο, αυτόν ενός τροχαίου» δήλωσε ο δρ. Ρεντελμάγιερ και συνέχισε επισημαίνοντας ότι το «μήνυμα» της μελέτης δεν είναι να μην οδηγεί καθόλου μια έγκυος, αλλά να οδηγεί πιο προσεκτικά, έχοντας επίγνωση των πιθανώς μειωμένων ικανότήτων της, λόγω της κατάστασής της. Πρακτικά, αυτό σημαίνει, όπως ανέφερε, ότι μια έγκυος πρέπει να οδηγεί πιο αργά, να βγάζει φλας όταν στρίβει ή προσπερνά άλλο όχημα, να μην παραβιάζει τα σήματα στους δρόμους και πάντα να φορά ζώνη.
Στατιστικά, εκτιμάται ότι περίπου μία στις 50 εγκύους θα εμπλακεί σε τροχαίο κάποια στιγμή. Πάντως, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι αν και είναι συγκριτικά αυξημένος ο κίνδυνος τροχαίου κατά την εγκυμοσύνη μιας γυναίκας, σε απόλυτους αριθμούς παραμένει χαμηλότερος από τον κίνδυνο τροχαίου για έναν συνομήλικο άνδρα.

driving

Leave a Reply