ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

αλφαβητάρι της εγκυμοσύνηςΜάθετε πολλά χρήσιμα για την (φημολογούμενη ως) πιο ωραία περίοδο της ζωής σας, μέσα από το Αλφαβητάρι της εγκυμοσύνης που ετοίμασε το Τaλκ.

Άγχος: Το άγχος κατά την εγκυμοσύνη έχει πολλά στάδια και δεν θα πρέπει να υποτιμάται. Κατά τη διάρκεια της κύησης βγαίνουν στην επιφάνεια, εξαιτίας των ορμονών και των σωματικών αλλαγών, κρυμμένες, αλλά και νέες φοβίες. Φυσικά, το άγχος μπορεί να επηρεάσει και το έμβρυο. Επομένως, μην υποτιμήσετε τα άγχη σας, είναι απολύτως φυσιολογικά μεν, αλλά πρέπει να φροντίσετε ώστε να μην σας κατακλύσουν. Αναζητήστε βοήθεια και απαιτήστε προσοχή, στοργή και κατανόηση έγκαιρα. Επιπλέον, ξεκινήστε από νωρίς, είτε μόνη είτε με τη βοήθεια ειδικού, να προετοιμάζεστε για την στιγμή της γέννας συνειδητά. Μια καλή γνώση τόσο της ψυχικής όσο και της σωματικής σας κατάστασης θα σας βοηθήσει να γεννήσετε ευκολότερα και με αυτοπεποίθηση.

Βαλίτσα μαιευτηρίου: Καθώς πλησιάζει ο καιρός να γεννήσετε, πρέπει, μεταξύ άλλων, να φτιάξετε την περίφημη βαλίτσα του μαιευτηρίου, που θα έχετε μαζί σας για την τετραήμερη (περίπου) παραμονή σας εκεί. Η βαλίτσα θα πρέπει να είναι έτοιμη με το που θα μπείτε στον μήνα σας, μάλιστα εάν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για πρόωρο τοκετό ακόμα νωρίτερα, και να περιέχει πράγματα τόσο για εσάς όσο και για το νεογέννητο. Μια έρευνα στο διαδίκτυο, αλλά και η ενημέρωσή σας για το τι σας παρέχει το μαιευτήριο που θα γεννήσετε,  θα σας κατατοπίσουν πλήρως για το περιεχόμενό της.

Γυναικολόγος: Ο/η γυναικολόγος θα είναι κοντά σας από την πρώτη στιγμή που θα μάθετε ότι είστε έγκυος και μέχρι τουλάχιστον το τέλος της λοχείας σας. Επομένως, φροντίστε να κάνετε σωστή επιλογή. Πρέπει καταρχάς να σας εμπνέει εμπιστοσύνη και που θα είναι διαρκώς διαθέσιμος για τα λογικά και τα παράλογα ερωτήματά σας. Συζητήστε μαζί το πλάνο που έχετε στο μυαλό σας, δείτε αν ταιριάζουν οι φιλοσοφίες σας, μάθετε με ποιο μαιευτήριο συνεργάζεται και πόσο θα σας κοστίσει. Αν στην πορεία της εγκυμοσύνης σας, διαπιστώσετε ότι κάτι δεν σας αρέσει, μιλήστε του/ της ανοιχτά και μη διστάσετε να αλλάξετε γιατρό αν αισθάνεστε ανασφαλής και προβληματισμένη.

Δοκιμασία Κυήσεως:  Το  γνωστό μας τεστ εγκυμοσύνης. Μπορείτε να το αγοράσετε από το φαρμακείο. Αν και είναι κατά 99% ακριβές, δεν είναι τέλειο και μπορεί να δώσει ψευδώς θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα. Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε αν είστε έγκυος είναι να κάνετε μια εξέταση αίματος για να δείτε τα επίπεδα της β-χοριακής γοναδοτροπίνης (β-Hcg), της ορμόνης που αρχίζει να παράγει ο οργανισμός λίγο μετά τη σύλληψη.

Έμβρυο: Έμβρυο είναι το μωρό σας από τα πρώιμα στάδια ανάπτυξής του, από τη χρονική στιγμή, δηλαδή, που το γονιμοποιημένο ωάριο βρίσκεται στη μήτρα μέχρι τη γέννα. Πρόσφατες έρευνες καταδεικνύουν ότι τα έμβρυα έχουν αντίληψη των συναισθημάτων της μητέρας τους και εγγράφουν πληροφορίες από το περιβάλλον στην κυτταρική τους μνήμη. Γι΄ αυτό είναι απαραίτητο να είστε όσο το δυνατόν πιο ήρεμη και γεμάτη αγάπη και μαζί με τον σύντροφό σας να επικοινωνείτε και να αναπτύσσετε συναισθηματική σχέση με το μωρό ήδη από την πρώτη στιγμή που μάθατε ότι βρίσκεται στην κοιλιά σας με χάδια, λόγια και μουσική.

Ζάχαρο εγκυμοσύνης ή αλλιώς σακχαρώδης διαβήτης κύησης είναι μια μορφή διαβήτη που διαπιστώνεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κύησης. Είναι μια τελείως διαφορετική πάθηση από τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε γυναίκα. Το ζάχαρο στην εγκυμοσύνη δε συνοδεύεται απαραιτήτως από κάποιο σύμπτωμα και για αυτόν τον λόγο όλες οι έγκυες γυναίκες ελέγχουν τις τιμές τους μόλις επιβεβαιωθεί η κύηση. Αν είναι φυσιολογικές στο πρώτο τρίμηνο, ο επόμενος έλεγχος γίνεται μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας με την «καμπύλη σακχάρου» (δοκιμασία γλυκόζης), μια εξέταση που αφορά την μέτρηση του σακχάρου πριν και μετά την πόση ενός υγρού με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αν διαπιστωθεί ότι η γυναίκα έχει αυξημένες τιμές, τότε υπάρχει κίνδυνος για προεκλαμψία, πρόωρο τοκετό και μεγάλη αύξηση του βάρους του μωρού. Επομένως, οφείλει να ακολουθήσει συγκεκριμένη διατροφή με βάση ιατρικές οδηγίες και να μετρά συχνά το ζάχαρό της με το ειδικό μηχανηματάκι που θα προμηθευτεί.

Ηλικία εγκύου: Δεν υπάρχει ιδανική ηλικία για να γίνει μητέρα μια γυναίκα. Πάντως όσο μεγαλώνει τόσο μειώνεται η γονιμότητά της, αυξάνονται ορισμένοι κίνδυνοι για την ίδια και για το έμβρυο και εξαντλούνται οι αντοχές της. Παρόλα αυτά, παρατηρείται, λόγω των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, μία τάση αύξησης της μέσης ηλικίας στην οποία μια γυναίκα αποκτά το πρώτο της παιδί. Σε κάθε περίπτωση, εάν η γυναίκα ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού της και κάνει τον πλήρη προγεννητικό έλεγχο, τότε κατά πάσα πιθανότητα όλα θα πάνε καλά και η κύησή της δεν θα έχει επιπλοκές, ανεξάρτητα από την ηλικία της.

Θέση του μωρού Η θέση του μωρού είναι αυτή στην οποία εκείνο θα καταλήξει όταν δεν θα του μείνει πια χώρος να κινείται ελεύθερα μέσα στην μήτρα. Η δε προβολή του ορίζεται από το τμήμα του που βρίσκεται πιο κοντά στη λεκάνη. Μπορεί να είναι κεφαλική (με το κεφάλι προς τα κάτω) ή ισχιακή (με το κεφάλι προς τα πάνω) ή εγκάρσια ( το μωρό είναι ξαπλωμένο κατά μήκος της κοιλιάς). Η κεφαλική είναι η συχνότερη προβολή και μέχρι το τέλος της κύησης το 95% των μωρών θα έχουν πάρουν αυτή τη θέση. Μετά από την 35η-36η εβδομάδα η αλλαγή της προβολής είναι λιγότερο πιθανή επειδή δεν υπάρχει αρκετός χώρος ώστε να μπορέσει το μωρό να γυρίσει. Συνήθως, εάν υπάρχει πρόβλημα με την θέση και την προβολή του μωρού, ο γιατρός προχωρά σε καισαρική τομή. Στο διαδίκτυο μπορείτε να ανακαλύψετε τρόπους και ασκήσεις που μπορεί να βοηθήσουν το μωρό σας να πάρει τη σωστή θέση ακόμα και την τελευταία στιγμή.

Ιστορίες τοκετών: Όλες οι μανάδες έχουμε τουλάχιστον μια να διηγηθούμε. Καθησυχαστική, τρομακτική, συγκινητική, υπερβολική… Και αρεσκόμαστε να τη μοιραζόμαστε με τις μέλλουσες μαμάδες, ανεξάρτητα από το αν μας το ζητάνε ή όχι. Μην μας ακούτε και μη μας διαβάζετε. Το πιθανότερο είναι ότι θα σας αγχώσουμε για τα τι τα πώς και τα γιατί, χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος. Φτιάξτε στο μυαλό σας το πώς θα θέλατε να είναι η δική σας γέννα και προχωρήστε σύμφωνα με το δικό σας πλάνο, παρέα με τον σύντροφο και τον γιατρό σας. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας.

Καισαρική τομή: Κάποιες φορές αναγκαία, κάποιες όχι. Παρόλα αυτά, είναι επιλογή σας να κάνετε αν θέλετε να κάνετε (ναι, φυσικά μπορεί να θέλετε να κάνετε, δεν είναι τόσο φοβερό) και να μην κάνετε αν δεν υπάρχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι. Τα τελευταία χρόνια, εύλογα, πολλοί γιατροί έχουν κατηγορηθεί ότι προχωρούν σε καισαρικές τομές για την ευκολία τους, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να είναι πλέον τόσο καχύποπτες που συχνά θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, αρνούμενες να ακούσουν τον γιατρό τους, ακόμα και αν έχει δίκιο. Σας προτείνουμε να ξεκαθαρίσετε εξ αρχής στον γιατρό σας τη θέση σας για την καισαρική και να δείτε αν είστε σύμφωνοι, να μη διστάσετε να ζητήσετε πληροφορίες από άλλους επαγγελματίες υγείας (ΠΡΟΣΟΧΗ: Όχι από διαδικτυακά γκρουπ μαμάδων) αν σας προταθεί να προχωρήσετε για ιατρικούς λόγους στην επέμβαση και σε περίπτωση που γεννήσετε με καισαρική να μην έχετε καμία μα καμία τύψη. Η καισαρική δεν σας κάνει λιγότερο μάνα. Μην ξεχνάτε πως χάρη σε αυτήν έχουν σωθεί τα τελευταία χρόνια εκατομμύρια ζωές, τόσο μαμάδων όσο και παιδιών.

Λοχεία: Λοχεία είναι η περίοδος κατά την οποία ο οργανισμός προσπαθεί να επανέλθει προοδευτικά, εντός ενός διαστήματος 40 ημερών, στην κατάσταση πριν από τον τοκετό (θεωρητικά, πάντα, ας μην κοροϊδευόμαστε). Πρόκειται για μία μεταβατική περίοδο κατά την οποία συντελούνται πολλές αλλαγές τόσο σωματικές όσο ορμονικές και ψυχολογικές. Να είστε προετοιμασμένες. Είναι δύσκολη. Πονάτε, αιμορραγείτε, πιθανόν θηλάζετε, οι ορμόνες σας κάνουν πάρτι, το μωρό έχει απαιτήσεις στις οποίες δεν είστε σίγουρες αν μπορείτε να αντεπεξέλθετε. Η ζωή σας είναι αλλιώς. Υπάρχουν λύσεις για να την κάνετε λίγο πιο εύκολη. Να έχετε φροντίσει εκ των προτέρων να έχετε εξασφαλίσει κάποια βοήθεια (από σύζυγο, μητέρα, αδελφή, δούλα, γυναίκα, φίλες) έστω για λίγες ώρες της ημέρας, να μιλήσετε με ψυχολόγο ή με ψυχίατρο αμέσως μόλις νιώσετε παράξενα ψυχολογικά (τα ποσοστά των γυναικών που περνούν επιλόχεια κατάθλιψη μόνες και υποφέρουν βουβά είναι τεράστια) και να δίνετε στον εαυτό σας λίγο χρόνο κάθε μέρα, έστω και μισή ώρα, για να κάνετε ένα μπάνιο, μια βόλτα, ένα τηλεφώνημα ή οτιδήποτε άλλο σας χαροποιεί.

Μήτρα Το πρώτο σπίτι του μωρού σας, για 40 περίπου εβδομάδες. Έχει σχήμα αχλαδιού, που σταδιακά γίνεται σφαιρικό και έπειτα ωοειδές και φιλοξενεί εκτός από το έμβρυο, τον αμνιακό σάκο, το αμνιακό υγρό και τον πλακούντα. Η μήτρα αποτελείται από ένα λείο μυ, φέρει αδένες και είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να τεντώνεται για να δεχτεί το μωρό που αναπτύσσεται αλλά και να συσπάται στον τοκετό για τη γέννησή του. Πριν από την εγκυμοσύνη ζυγίζει περίπου 70 γραμμάρια, ενώ η χωρητικότητα της είναι 10 ml. Όσο είστε έγκυος, μεγαλώνει σταδιακά τόσο σε όγκο όσο και σε χωρητικότητα ώσπου το βάρος της να ξεπερνάει το 1 ίσως και το 1,5 κιλό και η χωρητικότητά της τα 5 λίτρα.

Ναυτία Η ναυτία στην αρχή της κύησης, όσο ενοχλητική και αν είναι, αποτελεί ένδειξη ότι οι ορμόνες αυξάνονται με φυσιολογικούς ρυθμούς για να εδραιώσουν τον πλακούντα στη μήτρα. Η λεγόμενη «πρωινή αδιαθεσία», συνηθέστερη το πρωί, αλλά υπαρκτή όλο το 24ωρο, είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της πρώιμης εγκυμοσύνης, καθώς τη βιώνουν περίπου τα ¾ των κατά τη διάρκεια του πρώτου, κυρίως, τριμήνου. Η ένταση των συμπτωμάτων διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Συνήθως, οι ναυτίες και οι εμετοί σταματούν μετά την 14η εβδομάδα, όμως υπάρχουν γυναίκες, που συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται μέχρι τη γέννα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης των ναυτιών, άλλες φορές αποτελεσματικοί και άλλες όχι, τους οποίους θα σας υποδείξει ο γιατρός σας, αφού συζητήσετε τα συμπτώματά σας.

Ξεσπάσματα Είναι αρκετά πιθανό, κατά τη διάρκεια της κύησής σας, να έχετε πολλές συναισθηματικές μεταβολές, εξαιτίας των ορμονών, αλλά και του άγχους ενόψει των επερχόμενων αλλαγών. Με αποτέλεσμα να ξεσπάτε: είτε σε κλάματα, είτε με νεύρα. Συνήθως την πληρώνει ο σύντροφος ή η μητέρα (που όλο και κάποια συμβουλή θα τολμήσει να ψελλίσει). Ζητήστε τους, όταν είστε ήρεμη, να μην σας ξεσυνερίζονται. Ζητήστε τους υπομονή. Αλλά αν δείτε ότι το παρακάνετε και όλη την ώρα είτε κλαίτε είτε φωνάζετε, ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας, εξειδικευμένου στην περιγεννητική φροντίδα.

Ομφάλιος Λώρος Είναι ένας αγγειακός μίσχος περίπου 60 εκατοστών που συνδέει τον πλακούντα με το έμβρυο και του μεταφέρει οξυγόνο και όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Καθώς το έμβρυο μεγαλώνει, ο λώρος συστρέφεται και αρκετά μωρά γεννιούνται με το λώρο τυλιγμένο γύρω τους. Μετά τον τοκετό, γίνεται η απολίνωση, δηλαδή ο ομφάλιος λώρος κόβεται (μην ανησυχείτε, δεν έχει νεύρα, οπότε δεν θα πονέσετε ούτε εσείς ούτε το νεογέννητο) και η περιοχή από την οποία έβγαινε γίνεται σε λίγες ημέρες ο αφαλός του βρέφους.

Προωρότητα Πρόωρο χαρακτηρίζουμε το νεογνό που γεννιέται μικρότερο των 37 εβδομάδων. Σε παγκόσμια κλίμακα, πρόωρη είναι η 1 στις 10 γεννήσεις. Η πλειονότητα των πρόωρων μωρών αναπτύσσονται φυσιολογικά και έχουν μια φυσιολογική ζωή, όμως ένα μικρό ποσοστό αντιμετωπίζει σημαντικά δια βίου προβλήματα, ενώ ελάχιστα, ιδιαίτερα τα πολύ πρόωρα γεννημένα παιδιά, δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν, με την προωρότητα να αποτελεί την πρώτη αιτία θνησιμότητας για τα παιδιά κάτω των 5 ετών. Τα πρόωρα μωρά νοσηλεύονται για όσο χρειαστεί στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ), μέχρι να διορθωθεί η ηλικία τους και να είναι ασφαλή στο σπίτι. Η έγκυος, για να μη γεννήσει πρόωρα και για να παρατείνει την κύηση, οφείλει να προφυλάξει την εγκυμοσύνη της, ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού της και μη θέτοντας τον εαυτό της σε κίνδυνο.

Ραγάδες Οι ραγάδες της εγκυμοσύνης, στην κοιλιά, στο στήθος και στους μηρούς, μάλλον είναι αναπόφευκτες, καθώς απασχολούν το 98% των εγκύων, και οφείλονται στην απότομη πρόσληψη βάρους, αλλά και στις ορμόνες (μειώνεται η δραστηριότητα των κυττάρων που παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη). Οι ραγάδες κάνουν την εμφάνισή τους οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και στο 1ο τρίμηνο  Δυστυχώς, δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για την πρόληψή τους. Προτείνεται η ενυδάτωση με ειδικές κρέμες, που φυσικά δεν κάνουν θαύματα, ενώ και η πλούσια σε φρούτα και λαχανικά διατροφή μπορεί να τις προλάβει, καθώς ενισχύει την επουλωτική ικανότητα του δέρματος.

Σεξ Η σεξουαλική επαφή επιτρέπεται όλους τους μήνες της εγκυμοσύνης, εφόσον αυτή διεξάγεται ομαλά και δεν συντρέχουν κίνδυνοι και επιπλοκές αν και αρκετά ζευγάρια φοβούνται ότι μπορεί να κάνουν κακό στο μωρό και απέχουν χωρίς να υπάρχει λόγος. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός είναι ο μόνος αρμόδιος να απαγορέψει ή να επιτρέψει το σεξ κατά την κύηση. Οι oλοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές απαγορεύονται πάντως σίγουρα σε επιπλεγμένες εγκυμοσύνες με προδρομικό πλακούντα, σε ρήξη εμβρυικών υμένων και ανεπάρκεια τραχήλου, όταν υπάρχουν πόνοι, αιμορραγία, πρόβλημα πρόσφυσης του πλακούντα, αν έχει προηγηθεί αποβολή ή πρόωρος τοκετός.

Τοκετός Ο τοκετός ξεκινά διαφορετικά σε κάθε γυναίκα. Το βασικότερο σημάδι της έναρξής του είναι οι συχνές και περιοδικές συσπάσεις- συστολές της μήτρας (ωδίνες). Η διάρκειά του διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Η μέση διάρκεια του πρώτου τοκετού είναι από 12 έως 14 ώρες, ενώ οι επόμενοι διαρκούν λιγότερο. Ο τοκετός μπορεί να γίνει φυσιολογικά, κολπικά δηλαδή, ή με καισαρική τομή. Χωρίζεται σε τρία στάδια, αυτό της διαστολής, αυτό της εξώθησης, όταν ο τράχηλος είναι πλήρως διεσταλμένος και αυτό της υστεροτοκίας, που αρχίζει αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού και διαρκεί έως ότου εξέλθει ο πλακούντας και οι υμένες που βρίσκονται μέσα στη μήτρα.

Υπερηχογραφήματα Τα βασικά υπερηχογραφήματα είναι τέσσερα (εκτός αν συντρέχουν λόγοι υγείας της μητέρας ή του εμβρύου, οπότε γίνονται περισσότερα). Το πρώτο γίνεται διακολπικά, συνήθως 5-8 εβδομάδες μετά τη σύλληψη και μας πληροφορεί αν η εγκυμοσύνη εξελίσσεται φυσιολογικά. Πιστοποιεί τη βιωσιμότητα του εμβρύου, ελέγχει την καρδιακή του λειτουργία, εντοπίζει πιθανή πολύδυμη ή έκτοπη (εξωμήτρια) κύηση, ενώ υπολογίζει την πιθανή ημερομηνία τοκετού (ΠΗΤ). Η αυχενική διαφάνεια γίνεται μεταξύ 11ης και 14ης εβδομάδας. Πρόκειται για τον πρώτο έλεγχο της ανατομίας του εμβρύου και αποτελεί τον πιο αξιόπιστο δείκτη πιθανού κινδύνου για σύνδρομο Down και άλλες χρωμοσωμικές ή συγγενείς ανωμαλίες. Σε συνδυασμό με την ηλικία της μητέρας, τον ορμονικό έλεγχο (PAPP-A και ελεύθερη β-hCG) και την ύπαρξη φυσιολογικού ρινικού οστού, η ακρίβεια της διάγνωσης είναι ιδιαίτερα υψηλή. Επίσης, το υπερηχογράφημα αυτό υπολογίζει –ή επαληθεύει– την ακριβή ηλικία της εγκυμοσύνης και την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Το Υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου διεξάγεται μεταξύ 20ης και 24ης εβδομάδας και ελέγχει ενδελεχώς την ανατομία του εμβρύου, με σκοπό την επιβεβαίωση της σωστής ανάπτυξής του και τη διάγνωση καρδιακών ή άλλων συγγενών ανωμαλιών. Εξετάζονται ο εγκέφαλος, το πρόσωπο, η σπονδυλική στήλη, η καρδιά, το στομάχι και τα κοιλιακά όργανα, το έντερο, τα νεφρά και το ουροποιητικό σύστημα, τα άνω και κάτω άκρα. Καταγράφονται επίσης η ποσότητα του αμνιακού υγρού, η θέση του εμβρύου και του πλακούντα μέσα στη μήτρα και ο ομφάλιος λώρος. Τέλος, ελέγχεται το μήκος του τραχήλου της μήτρας για πιθανή ανεπάρκεια. Τέλος, το υπερηχογράφημα Doppler πραγματοποιείται στο γ΄ τρίμηνο της κύησης, περί την 32η εβδομάδα, και μελετά τη ροή των αγγείων σε πραγματικό χρόνο. Ταυτόχρονα ελέγχονται η σωστή ανάπτυξη του εμβρύου με μετρήσεις των βασικών ανατομικών μεγεθών και του αμνιακού υγρού, η θέση  του πλακούντα, η κινητικότητα του εμβρύου, η καρδιακή λειτουργία και η ανάπτυξη και λειτουργία των διαφόρων εμβρυϊκών συστημάτων και οργάνων.

Φύλο Θεωρητικά σε κάθε εγκυμοσύνη οι πιθανότητες να αποκτήσετε αγόρι ή κορίτσι είναι 50% – 50%. Η φύση δηλαδή έχει προνοήσει ώστε να γεννιέται περίπου ίσος αριθμός αγοριών και κοριτσιών. Το φύλο του παιδιού καθορίζεται από τον πατέρα και το σπερματοζωάριο καθώς το ωάριο έχει πάντα χρωμόσωμα Χ. Έτσι αν ενωθεί με ένα σπερματοζωάριο με το χρωμόσωμα Χ θα γεννηθεί κορίτσι, ενώ αν ενωθεί με ένα σπερματοζωάριο με το χρωμόσωμα Υ θα γεννηθεί αγόρι. Η διαδικασία διαφοροποίησης και καθορισμού των γεννητικών οργάνων του εμβρύου ξεκινά την 7η εβδομάδα της κύησης και η ανάπτυξη των έξω γεννητικών οργάνων ολοκληρώνεται περίπου την 12η εβδομάδα, επομένως στο υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας υπάρχει πιθανότητα, αν η θέση του το επιτρέπει, να πληροφορηθούμε το φύλο του εμβρύου. Κάποιες φορές όμως, πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 16 εβδομάδες ή και αργότερα για να είμαστε απολύτως σίγουροι. Σε περίπτωση εξωσωματικής γονιμοποίησης, σύμφωνα με το νόμο, η επιλογή φύλου επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που συντρέχει σοβαρός ιατρικός λόγος.

Χλόασμα ή μέλασμα ή μάσκα της εγκυμοσύνης. Πρόκειται για σκουρόχρωμα σημάδια που μοιάζουν με πανάδες, στο μέτωπο, στα μάγουλα, στο άνω χείλος, στη μύτη και στο πηγούνι. Είναι πιο συχνό σε γυναίκες με σκούρο χρώμα δέρματος λόγω της αυξημένης μελανίνης. Εμφανίζεται λόγω των ορμονικών αλλαγών και συνήθως εξαφανίζεται το αργότερο ένα χρόνο μετά τη γέννα. Για να αποτρέψετε την εμφάνισή του, αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο και χρησιμοποιήστε αντηλιακό με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας.

Ψευδοκύηση Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες η γυναίκα εκδηλώνει όλα τα τυπικά συμπτώματα εγκυμοσύνης (διακοπή της περιόδου, πρήξιμο στην κοιλιά, ευαισθησία του μαστού, παραγωγή γάλακτος, ναυτία και τάση προς έμετο, αίσθηση κίνησης του εμβρύου μέσα στην κοιλιά, αύξηση βάρους κ.α.) αλλά δεν υπάρχει στην κοιλιά της έμβρυο. Το ψυχοσωματικό αυτό φαινόμενο ονομάζεται ψευδοκύηση. Τα ακριβή αίτιά του δεν είναι ξεκάθαρα, οφείλεται όμως σε ψυχολογικούς παράγοντες, που ξεγελούν το σώμα και το κάνουν να μιμείται μια πραγματική εγκυμοσύνη. Η ψευδοκύηση παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά σε γυναίκες που θέλουν πολύ να κάνουν παιδί και έχουν έντονη αγωνία γι’ αυτό, είτε λόγω προβλημάτων γονιμότητας, είτε λόγω παλαιότερης αποβολής, είτε λόγω της εμμηνόπαυσης που πλησιάζει. Κατά την γυναικολογική εξέταση η μήτρα έχει φυσιολογικό μέγεθος και οι δοκιμασίες κύησης είναι αρνητικές. Τις περισσότερες φορές, όμως, η ασθενής αποφεύγει την ιατρική εξέταση. Με τη διαπίστωση της κατάστασης αυτής και την ανακοίνωσή της από τον γιατρό, συνήθως διαλύεται η πλάνη και όλα τα σημάδια υποχωρούν. Το πρόβλημα χρειάζεται ιδιαίτερο χειρισμό από τον γυναικολόγο και άμεση ψυχιατρική αντιμετώπιση.

Ωάριο Τη στιγμή της γέννησης της, κάθε γυναίκα περιέχει στις ωοθήκες της όλα τα ωάρια που θα έχει ποτέ, περίπου δύο εκατομμύρια. Από αυτά, μόνο 300.000 έως 500.000 θα επιβιώσουν μέχρι την εφηβεία και την έναρξη της περιόδου. Έπειτα, η συντριπτική πλειονότητα αυτών θα εκφυλιστεί και μόνο 400 με 500 θα καταφέρουν να απελευθερωθούν με σκοπό τη γονιμοποίηση. Η επιτυχής ένωση ενός ωαρίου με ένα σπερματοζωάριο οδηγούν στην αναπαραγωγή. Η γονιμοποίηση γίνεται στη σάλπιγγα. Το γονιμοποιημένο ωάριο παραμένει στη σάλπιγγα για τις επόμενες 5-6 ημέρες όπου και διαιρείται σε 2,4,8,16 κ.ο.κ. κύτταρα, καθώς η σάλπιγγα το καθοδηγεί προς την κοιλότητα της μήτρας. Στη συνέχεια, με τη μορφή της βλαστοκύστης (που απαρτίζεται από 60-120 περίπου κύτταρα) το έμβρυο μεταναστεύει στην κοιλότητα της μήτρας, εμφυτεύεται στο ενδομήτριο και συνεχίζει την ανάπτυξή του.

Leave a Reply