Το να αγαπήσουν τα παιδιά τα λαχανικά φαντάζει στους μεγάλους μια μάχη πρόωρα χαμένη. Κακά τα ψέματα- ποιος γονιός περιμένει λιλιπούτειους πανηγυρισμούς μπροστά απο ένα πιάτο φασολάκια και ποιο παιδί θα πει ναι σε ένα πιάτο μπρόκολο αφήνοντας στην άκρη μια μακαρονάδα; Κι όμως υπάρχουν “όπλα” που μπορούν να σας βοηθήσουν να κερδίσετε τη μάχη και να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αποκτήσουν καλές διατροφικές συνήθειες. Το Τaλκ τα μοιράζεται μαζί σας.
Από την κοιλιά
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι διατροφικές συνήθειες και οι γευστικές προτιμήσεις των απογόνων μας αρχίζουν να διαμορφώνονται πριν εκείνοι γεννηθούν. Καθηγητές διατροφής στο πανεπιστήμιο του Κάνσας υποστηρίζουν ότι «κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το έμβρυο και στη συνέχεια το νεογνό υιοθετεί κάποιες πληροφορίες για τον έξω κόσμο, έτσι οι μητέρες μπορούν να θέσουν το επίπεδο για το τι θα θέλουν να φάνε τα παιδιά τους πριν καν ακόμη γεννηθούν». Καλό είναι λοιπόν οι μέλλουσες μαμάδες να συμπεριλαμβάνουν αρκετές μερίδες λαχανικών στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.
Επιμονή, υπομονή και…μίμηση
Είναι αποδεδειγμένο ότι τα βρέφη μπορούν να μάθουν μέσα από την επαναλαμβανόμενη έκθεση σε τροφές και την διατροφική ποικιλία. Ακόμα και στην περίπτωση που αποδοκιμάζουν τα λαχανικά, η επιθυμία τους μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου αν εξακολουθούν να εκτίθενται σε αυτήν την τροφή. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει και η δική σας στάση απέναντι στη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων. Ένα μικρό παιδί μπορεί να αναρωτηθεί: «γιατί η μαμά τοποθετεί αυτά τα πράγματα μπροστά μου, αλλά ποτέ δεν τα τρώει;».
Φαντασία
Ένα δέντρο από αρακά με καρπούς καρότου είναι πιο πιθανό να καταλήξει στην κοιλιά του παιδιού μας από ένα απλό πιάτο μαγειρεμένων λαχανικών. Επιστρατεύστε τη φαντασία σας και φτιάξτε ωραία φαγητά και σνακ με πρώτη ύλη τα λαχανικά.
Μαμά-Μπάρμπα Στάθης: Συμμαχία
Αναζητήστε εύκολους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μαγειρεύετε για τους αγαπημένους σας τα πιο νόστιμα και θρεπτικά πιάτα κάθε μέρα. Ο Μπάρμπα Στάθης φέρνει νέα προϊόντα λαχανικών, τα οποία έχουν ήδη γίνει τα αγαπημένα μας. Πουρέδες φτιαγμένοι από 100% λαχανικό, που έχει βράσει, πολτοποιηθεί και καταψυχθεί σε μικρές μερίδες, διατηρώντας όλη τη φρεσκάδα, τη γεύση και τα θρεπτικά του συστατικά. Έχουν αφράτη και βελούδινη υφή και αποτελούν το ιδανικό συνοδευτικό για κρέατα και ψάρια. Προσθέστε γάλα ή νερό και σε 5 λεπτά έχετε τους πιο λαχταριστούς πουρέδες.
Μια φρέσκια ιδέα από τον Μπάρμπα Στάθη. Μας κάνει καλό!
Γουακαμόλε από φυσικό πουρέ αρακά
Το τέλειο συνοδευτικό ντιπ για μια…μεξικάνικη βραδιά και όχι μόνο, το γουακαμόλε από αρακά είναι πιο ελαφρύ και πιο γλυκό από το αντίστοιχο με αβοκάντο. Δοκιμάστε το!
Υλικά
- 1 συσκευασία φυσικός πουρές αρακάς Μπάρμπα Στάθης 600 γρ.
- 100ml γάλα ή νερό
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένο
- 1 ψιλοκομμένη καυτερή πιπερίτσα
- 1/2 κούπα φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένος δυόσμος
- 1 κ.σ ξύσμα lime
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 1/2 κ.γ. πάπρικα
- πιπέρι
Εκτέλεση: Σε μία κατσαρόλα, αδειάζετε το περιεχόμενο της συσκευασίας φυσικός πουρές αρακάς ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ και 100ml νερό ή γάλα. Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύετε συνεχώς για περίπου 5 λεπτά! Προαιρετικά προσθέτετε βούτυρο, αλάτι και πιπέρι! Τον αφήνουμε να κρυώσει. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα πολυμίξερ και αναμειγνύουμε. Τελειώνοντας, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Σούπα με φυσικό πουρέ γλυκοπατάτα και φυσικό πουρέ καρότο
Γευστική, θρεπτική και πανεύκολη, η σούπα καλωσορίζει το φετινό χειμώνα και θα γίνει η αγαπημένη μικρών και μεγάλων.
Υλικά
- 1 συσκευασία φυσικός πουρές γλυκοπατάτα Μπάρμπα Στάθης 600 γρ.
- 1/2 συσκευασία φυσικός πουρές καρότο Μπάρμπα Στάθης 600 γρ.
- 170ml γάλα ή νερό
- 1 1/2 κ.σ. βούτυρο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3 κ.σ ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 1/2 κύβο ζωμό λαχανικών
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση: Σε μία κατσαρόλα, αδειάζετε το περιεχόμενο της συσκευασίας φυσικός πουρές γλυκοπατάτα, τη μισή συσκευασία φυσικός πουρές καρότο ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ και 170ml νερό ή γάλα. Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύετε συνεχώς για περίπου 5 λεπτά! Προαιρετικά προσθέτετε βούτυρο, αλάτι και πιπέρι! Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, για 10 περίπου λεπτά. Πολτοποιούμε το μείγμα και το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα, προσθέτοντας τους πουρέδες που ετοιμάσαμε. Προσθέτουμε το ζωμό-ανάλογα με το πόσο αραιή ή πηχτή θέλουμε τη σούπα μας-και την κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση και αλατίζουμε.
Γλυκό ψωμί με φυσικό πουρέ καρότο
Πρωτότυπο και υγιεινό, αυτό το ψωμί μοιάζει με κέικ και θα κάνει την κουζίνα να μοσχοβολάει, ενώ είναι μια πεντανόστιμη λύση για ένα σούπερ δυναμωτικό σνακ για το ταπεράκι των μικρών μαθητών.
Υλικά
- 1 1/2 κούπα φυσικός πουρές καρότο Μπάρμπα Στάθης
- 1 κούπα βούτυρο
- 3 κούπες ζάχαρη
- 3 αυγά
- 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ μαγειρική σόδα
- 1 κ.γ αλάτι
- 2 κ.γ κανέλα
- 1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο
- 1/4 κούπας νερό
- 1 κ.γλ. βούτυρο, αλάτι, πιπέρι για τον πουρέ
Εκτέλεση: Σε μία κατσαρόλα, ρίχνετε τον φυσικό πουρέ καρότο ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ και 3 κ.σ. νερό ή γάλα. Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύετε συνεχώς για περίπου 5 λεπτά! Προαιρετικά προσθέτετε βούτυρο, αλάτι και πιπέρι! Χτυπάμε σε μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε όλα τα στέρεα υλικά εκτός από τον πουρέ. Προσθέτουμε στο μίξερ μισή από την ποσότητα πουρέ και μισό από το μείγμα με το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σπάτουλα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα. Αδειάζουμε σε φόρμα που έχουμε βουτυρώσει και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Το αφήνουμε να κρυώσει πριν σερβίρουμε.