“ΜΑ ΘΑ ΝΤΥΣΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΙΑΒΟΛΟ;” Η ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΜΕΣΑ ΜΑΣ

Ήθελε στολή διαβολίνας… «Μα θα ντύσεις το παιδί διάβολο;» ρώτησε σκανδαλισμένη μια κυρία. Δήλωσα ευτυχισμένη με την επιλογή της!
Είναι, βλέπετε, ελεύθερη μέσα της, περπατά με χάρη και χαρά στα 6 χρόνια της πάνω στη Γη. Σε επαφή με τα δυο της μέρη, το “καλό”, αδιαμφισβήτητο μέσα της, και το “κακό”, υπό συνθήκες επιτρεπτό. Γνωρίζει τις συνθήκες, έχει μέσα της τη σιγουριά πως επιτρέπεται να είναι σε επαφή και με αυτό το μέρος της ψυχής της, μέσα στο πλαίσιο του παιχνιδιού.
Αυτό είναι υγεία! Δεν είναι υγεία να είσαι τέλειος… Ο τέλειος έχει τελειώσει. Υγεία είναι να γνωρίζουμε όλα όσα συμβαίνουν μέσα μας, να αντέχουμε όλες μας τις πλευρές. Υγεία είναι να μην καταπιέζουμε τα άγριά μας στοιχεία… Υγεία είναι να βρίσκουμε δημιουργικούς τόπους ώστε να τα μετουσιώνουμε. Αν μάθουμε από μικροί να μετουσιώνουμε και όχι να κατακρεουργούμε, τότε θα μεγαλώσουμε… Θα μεγαλώσουν οι ψυχές μας. Θα αναπτυχθούν τα κλαριά μας. Θα θεριέψει το δέντρο της ζωής.
Αν στριμώξουμε τα άγριά μας τα στοιχεία, αν τα κάψουμε στην πυρά του επιφανειακά καθώς πρέπει πολιτισμού, δίχως να καταλάβουμε τι έχουμε μέσα μας, τότε θα μείνουμε λειψοί, θα ατροφήσει το δέντρο μας και θα ρουφά ενέργεια από κάθε τι άλλο ζωντανό. Και τότε είναι που θα επικρατήσει το κακό! Πριν επιβάλουμε τα «πρέπει» μας στα παιδιά, προκειμένου να ξορκίσουμε το “κακό” από μέσα τους, ας μείνουμε για λίγο στη σιωπή και ας αναλογιστούμε ποια «πρέπει» μας βασανίζουν, ποια «πρέπει» στέρησαν την επαφή με όλα μας τα κομμάτια!
Η Σουζάνα Παπαφάγου είναι κλινική ψυχολόγος-οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια.    

Leave a Reply