ΟΘΟΝΗ Ή ΠΑΡΚΟ;

Όλοι έχουμε υπάρξει αυτόπτες μάρτυρες του τεχνολογικού εθισμού της νεότερης γενιάς: παιδιά που περνούν τον περισσότερο από τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτουν μπροστά σε μία οθόνη, παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια και απέχοντας από κάποια φυσική άσκηση…

Πρόσθετο επιβαρυντικό ρόλο για την έκθεση των παιδιών σε μία οθόνη παίζουν συχνά τα εξαντλητικά ωράρια και οι υποχρεώσεις των γονιών που γίνονται εμπόδιο για ποιοτικό χρόνο και εποικοδομητικές οικογενειακές στιγμές.

Αντί να γκρινιάζουμε που τα παιδιά μεγαλώνουν μπροστά από pixels… την επόμενη φορά που θα βρούμε χρόνο, πάμε μαζί μια επίσκεψη στο πάρκο! Είναι ένας πολύ καλός και εύκολος τρόπος για να βγούμε έξω, να απολαύσουμε τη φύση και να διασκεδάσουμε και με τις πέντε αισθήσεις μας. Μάλιστα, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το υπαίθριο παιχνίδι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των παιδιών μιας και τα παιδιά που παίζουν σε περιοχές με φυσικά στοιχεία όπως δέντρα, φυτά φαίνεται να είναι πιο υγιή, με ισορροπημένη κοινωνική ανάπτυξη.

Επομένως υπάρχει κάτι καλύτερο από το να περάσετε τον ελεύθερο χρόνο σας με την οικογένειά σας σε ένα πάρκο της αρεσκείας σας που θα σας φέρει κοντά στη φύση;

Είτε θέλετε να πάτε σε ένα μεγάλο πάρκο ή απλώς σε έναν χώρο πρασίνου στη γειτονιά σας, υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που σας περιμένουν. Μπορείτε να διαλέξετε μερικές αυτές που προτείνουμε εδώ για την επόμενη επίσκεψή σας:

• Κλασικά παιχνίδια όπως κρυφτό, κυνηγητό και θα νιώσετε πάλι παιδιά. Παιχνίδια με μπάλα όπως ποσόσφαιρο και βόλευ αλλά και τα «μήλα», διασκεδάζουν τα μικρά παιδιά και την ίδια στιγμή τα γυμνάζουν.

• Ανακαλύψτε τη φύση. Προμηθευτείτε κιάλια και μεγεθυντικούς φακούς για να ανακαλύψετε από κοντά τα διαφορετικά είδη χλωρίδας.

• Μικροί και μεγάλοι ζωγράφοι! Φέρτε χαρτί και μπογιές στο πάρκο και εμπνεύστε τα παιδιά σας από τη φύση για να ζωγραφίσουν κάτι που επιθυμούν.

• Κατασκευές στο πάρκο. Μαζεύτε υλικά που θα σας δώσει απλόχερα η φύση, όπως κουκουνάρια, κλαδιά, πέτρες και προτρέψτε τα παιδιά να κάνουν μία κατασκευή που θα τους εμπνεύσει.

• Βόλτες με ποδήλατο ή πατίνια. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βγάλετε τα ποδήλατά ή τα πατίνια σας από την αποθήκη και να βρείτε ένα πάρκο με άπλετο χώρο ώστε να ποδηλατήσετε ανενόχλητοι, μακρία από τους επικίνδυνους δρόμους.

• Καλέστε τα παιδιά να εξερευνήσουν και να αξιολογήσουν μαζί σας τα πάρκα της πόλης. Σκεφτείτε μόνο πόσοι άλλοι γονείς σε αυτή την πόλη ψάχνουν χώρους πρασίνου για να βγουν βόλτα με τα παιδιά τους και ίσως αγνοούν αν και που υπάρχουν κατάλληλα πάρκα. Γιατί να μη μοιραστείτε ιδέες και γνώση;

Πηγή

Leave a Reply