ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΟΥ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΜΩΡΑ ΜΟΥ|ΕΥΗ ΣΤΑΘΑΤΟΥ

Ετοιμάζεστε για τις πρώτες σας διακοπές μαζί με τα παιδιά; Έχετε έναν φόβο για το τι θα αντιμετωπίσετε, αν θα ξεκουραστείτε καθόλου, αν τα παιδιά θα βγουν από το πρόγραμμα, αν θα χρειαστούν κάτι που δεν θα το έχετε μαζί σας, αν θα αρρωστήσουν και άλλες τέτοιες αγχωτικές, αλλά τόσο φυσιολογικές, μαμαδίστικες σκέψεις…

Ξέρω πως αισθάνεστε… Γιατί η πρώτη φορά που οι γονείς πάνε διακοπές μαζί με το παιδί τους είναι με τρεις λέξεις… μετακόμιση, άγχος, αυπνία! Αν τώρα έχεις και δίδυμα, τότε κάν’ τα όλα επί 2 για να είσαι σίγουρη!

Για να μην σας πως ψέματα, δεν θα ξεκουραστείτε… Απλά θα αλλάξετε παραστάσεις και ψυχολογικά θα μπείτε σε mood διακοπών. Αλλά σωματικά μάλλον κουρασμένη θα γυρίσετε! Σίγουρα θα χρειαστείτε κάτι στις διακοπές που δεν θα το έχετε πάρει μαζί και ας έχετε κουβαλήσει όλο το παιδικό δωμάτιο (ο γνωστός νόμος του Μέρφι) και είναι πολύ πιθανό τα μωρά σας να αρρωστήσουν λίγο, να βγάλουν εξανθήματα που δεν έχετε ξαναδει κτλ κτλ.

Η πρώτη μου καλοκαιρινή εμπειρία ως μαμά, ήταν το καλοκαίρι του 2009, όταν τα δίδυμα μωρά μου τότε, ήταν έντεκα μηνών. Επιλέξαμε να πάμε πρώτα για λίγες μέρες σε ένα ξενοδοχείο All Inclusive και έπειτα στο σπίτι μας στη Λέσβο, όπου περνάμε το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών μας. Αν με ρωτάτε, σας συστήνω ανεπιφύλακτα το πρώτο! Μιλάω φυσικά για αυτή την ηλικία που τα παιδιά είναι ακόμη μικρά και έχουν μεγάλη ανάγκη συνεχούς φροντίδας.

Κουβαλήσαμε φυσικά όλο το σπίτι, κάποια πράγματα επειδή ήταν απαραίτητα, κάποια άλλα απλά γιατί μας (μου!) δημιουργούσαν ασφάλεια, να ξέρω ότι τα έχω μαζί μου. Ναι, δεν κοιμόμασταν πολύ, γιατί τα παιδιά δεν καταλάβαιναν από ωράριο διακοπών (όχι ότι τώρα, τόσα χρόνια μετά, καταλαβαίνουν!).

Όμως, αγαπημένες μου μαμάδες, μέναμε σε ένα ξενοδοχείο όπου δεν είχα να ανησυχώ για την καθαριότητα του δωματίου και το φαγητό μας! Και όχι μόνο το δικό μας φαγητό, αλλά και των παιδιών. Φρούτα και το μεσημεριανό τους φαγητό, έτοιμα και αλεσμένα την ώρα που τα ήθελα, στο δωμάτιο ή στην τραπεζαρία. Και μην μου πείτε ότι αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό… Γιατί αλήθεια πιστεύω ότι αυτές οι έννοιες είναι που μας δημιουργούν την κούραση. Και το βράδυ, βάζαμε τα μωρά στο καρότσι και αφού κάναμε μια βόλτα και τα κοιμίζαμε, καθόμασταν στο μπαρ της πισίνας για ποτό. Πολυτέλειες!!! Θα μου πεις, τα μωρά μπορεί και να ξυπνήσουν. Ε και λοιπόν; Ίσως χρειάζονται μια μικρή βόλτα για να ξανακοιμηθούν! Και αν όχι, ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί; Να διακόψετε το ποτό σας νωρίτερα απ’ ότι περιμένατε και να γυρίσετε στο δωμάτιο για να τα κοιμίσετε στα κρεβάτια τους. Μικρό το ρίσκο για να μην απολαύσετε μια καλοκαιρινή έξοδο με το σύντροφό σας…

Δεν λέω και στο σπίτι σου έχεις τις ανέσεις σου, αλλά όσο να ‘ναι, τις καθημερινές δουλειές τις έχεις! Οπότε, όπως σας είπα, αν έχετε και μπορείτε να διαλέξετε, σας προτείνω το πρώτο, ότι πιο βολικό, αυτό που θα σας ξεκουράσει και εσάς λίγο.

Από εκείνο το καλοκαίρι πέρασαν άλλα επτά και προστέθηκε άλλο ένα παιδί. Η συνταγή μου για τις καλοκαιρνές διακοπές είναι ένας συνδυασμός των αναγκών γονιών και παιδιών. Κάποιες μέρες θα προσαρμοστούμε εμείς στις ανάγκες των παιδιών και κάποιες άλλες τα παιδιά θα ακολουθήσουν το δικό μας πρόγραμμα.

Σημασία έχει να καταλάβουμε την πραγματική έννοια των διακοπών! Γιατί άλλωστε, τι σημαίνει «διακοπές»; Ότι διακόπτουμε κάτι που κάνουμε συστηματικά για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Και θα σας πω το σημαντικότερο μυστικό! Τα παιδιά καταλαβαίνουν πάντα το άγχος μας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε τις προτάσεις μου, θα πρέπει πρώτα να χαλαρώσετε εσείς. Έτσι θα απολαύσετε τις διακοπές με τα παιδιά σας και θα περάσετε σίγουρα καλύτερα!

Καλές διακοπές!

Η Εύη Σταθάτου είναι η δημιουργός του site www.mytwins.gr. Είναι μαμά 3 αγοριών, εκ των οποίων τα δυο μεγαλύτερα είναι… δίδυμα!   Ακολουθήστε την στο instagram και στο twitter και μοιραστείτε κι εσείς τις δικές σας δίδυμες ιστορίες στο info@mytwins.gr. 

Leave a Reply