Η ΕΛΛΗ ΚΑΙ Ο ΕΡΜΗΣ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η ΕΚΠΛΗΞΗ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ

Αχ, Ύδρα πανέμορφη, με τις ανθισμένες σου αυλές, τα αρχοντικά σου χτισμένα σαν ζωγραφιά και τη γαλήνη που έχεις κερδίσει καθώς στα καλντερίμια σου αυτοκίνητα δεν βρίσκεις πουθενά! Είσαι πάντα αγαπημένος προορισμός της όμορφης παρέας μας. Στα γαλάζια σου νερά η Έλλη, ο Ερμής κι ο Ντίνος έμαθαν να κάνουν τις πιο τέλειες  βουτιές κι έζησαν μια περιπέτεια φοβερή! Εκεί που κολυμπούσαν στα ανοιχτά πέρασε από δίπλα τους μια φάλαινα, με τα φαλαινάκια της! Τι εμπειρία ήταν κι αυτή! Εσείς έχετε δει ποτέ φάλαινα από κοντά; Ανέβηκαν στην επιφάνεια της θάλασσας για να αναπνεύσουν κι έπειτα ξαναβούτηξαν βαθιά!

Φοβούνται, ξέρετε, όταν μας βλέπουν γιατί έχουν άσχημες εμπειρίες με ανθρώπους. Κάποιοι ψαράδες πετούν δυναμίτες στη θάλασσα και κινδυνεύουν να τραυματιστούν από την έκρηξη ή τις κυνηγούν. Πρέπει να  απαγορευτεί το κυνήγι τους σε ολόκληρη τη Γη! Συμφωνείτε;

Σαν να μην έφτανε το κυνήγι, τα τελευταία χρόνια οι φάλαινες βρίσκουν στη θάλασσα πάρα πολλά σκουπίδια  φτιαγμένα από πλαστικό. Ξέρετε, συχνά μπερδεύουν τα σκουπίδια με φαγητό  και δηλητηριάζονται. Είναι μεγάλη ανάγκη να τις βοηθήσουμε για να μην εξαφανιστούν από τον πλανήτη. Όλα τα ζώα είναι πολύτιμα και η υγεία τους συνδέεται άμεσα με τη δική μας ζωή! Ποια είναι τα απλά πραγματάκια που μπορούμε να κάνουμε εμείς για να
βοηθήσουμε τον πλανήτη μας να είναι υγιής;

Λιγότερα πλαστικά αντικείμενα στην καθημερινότητά μας. Όχι στα φυτοφάρμακα και  στα προϊόντα που φτιάχνονται με συστατικά από απειλούμενα πλάσματα του πλανήτη- ζωάκια και φυτά. Ανακύκλωση στα πάντα από τα τρόφιμα και το χαρτί μέχρι τις μπαταρίες. Μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου. Πάντα προτιμάμε το περπάτημα και το ποδήλατο που κάνει και πολύ καλό στην υγεία!

Στην Ύδρα φτιάχναμε τέλειες χειροτεχνίες τα μεσημέρια, τρώγοντας καρπούζι δίπλα στη θάλασσα. Σας δείχνουμε  την πιο αγαπημένη μας παρακάτω! Πάμε να μεταμορφώσουμε χαρτιά σε οριγκάμι φάλαινες και φαλαινάκια;

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

  • Α4 μέγεθος κόλλα χαρτί γαλάζιο είτε λευκό και το ζωγραφίζετε με χρώματα
  • Ψαλίδι
  • Μαρκαδόρους
  • Κόλλα
  • Ματάκια χειροτεχνίας

Ας ξεκινήσουμε!

Διπλώστε το αριστερό σημείο του χαρτιού πάνω από το δεξί σημείο για να δημιουργήσετε μια πτυχή διαγώνια όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Κόβετε το χαρτί που περισσεύει με το ψαλίδι, ώστε να δημιουργήσετε ένα τετράγωνο.

Διπλώστε την αριστερή άκρη του χαρτιού προς το κέντρο του χαρτιού και ευθυγραμμίστε το  με την άκρη στην πτυχή.

Επαναλάβετε με τη δεξιά πλευρά έτσι ώστε να μοιάζει με χαρταετό.

Διπλώστε το χαρτί πάλι στη μέση ώστε να σχηματιστεί το σχήμα της επόμενης εικόνας.

Διπλώστε το πάνω άκρο του χαρτιού προς τα κάτω, προς την πτυχή.

Διπλώστε ξανά το χαρτί στη μέση.

Διπλώστε τη μυτερή άκρη για να κάνετε την ουρά της φάλαινας.

Διπλώστε και από την άλλη πλευρά.

Με ένα ψαλίδι κόψτε ανάμεσα στην ουρά.

Tσακίστε τις δυο άκρες προς τα κάτω ώστε να σχηματίσουμε τα πτερύγια της ουράς.

Χρησιμοποιώντας μαρκαδόρους, φτιάξτε τα μάτια, τα μάγουλα και το στόμα της φάλαινας. Αν θέλετε μπορείτε να της κολλήσετε ματάκια χειροτεχνίας.

Καλές κατασκευές!
Με αγάπη Έλλη, Ερμής, Ντίνος!
Περιμένουμε να δούμε και τις δικές σας φάλαινες! Στείλτε μας τα γράμματά σας στη διεύθυνση: Σοφία Αλεξίου, Πηνελόπης Δέλτα 6, Άλιμος, τ. Κ 17455, Αθήνα και στο email: sofiaalexiou2@gmail.com.
Φωτογραφίες/Χειροτεχνία: Στεργιανή Βασιλακοπούλου

Μπορείτε να βρείτε τη Σοφία Αλεξίου στο Instagram, στο Facebook και στη στήλη της Mom And The City  στο debop.gr. Το παιδικό βιβλίο της «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. 

Leave a Reply