Η ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 6 ΕΤΩΝ

6 ετώνΜιας και το Τaλκ μόλις έκλεισε τα 6 του χρόνια, εγώ θα μιλήσω για τα παιδιά των μαγευτικών 6 ετών. Ίσως μάλιστα να υπάρχουν αντιστοιχίες με την ζωή μιας εφημερίδας. Καθώς το σκέφτομαι, μακάρι, μακάρι τα ίδια να ισχύουν και για το Τaλκ!
Να εξηγηθώ.
Αποκάλεσα τα 6 μαγευτική ηλικία. Όλες οι ηλικίες δηλαδή είναι μαγευτικές, αλλά τα 6 έχουν μερικές αποφασιστικές ιδιαιτερότητες.
Να το πω πολύ απλά. Ό,τι πιο σημαντικό έχει να γίνει που θα καθιερώσει τον μελλοντικό χαρακτήρα του μικρού αυτού ανθρώπου, έχει ήδη γίνει ως τα 6.
Στα 6 έχουν πια αποφασιστεί ορισμένα του χαρακτηριστικά που θα καθορίζουν την ποιότητα της υπόλοιπης ζωής του.
Να, ας πούμε πόσο εμπιστεύεται τον εαυτό του και τον έξω κόσμο. Τι πιο σημαντικό; Έχει καθιερωθεί πόσες πρωτοβουλίες μπορεί να πάρει. Έχει εμπεδωθεί το πόσο εργατικό μπορεί να γίνει.
Για σκεφτείτε, ως τα 6, έχει δημιουργήσει το παιδάκι μία εικόνα  για τον εαυτό του (εγώ περιέγραψα την θετική εκδοχή) που πρόκειται να το ακολουθεί την υπόλοιπη του ζωή. Λες και ως τα 6 ήταν ένας νωπός πηλός που στα 6 πια έχει πάρει την τελική του μορφή.
Συχνά με ρωτούν, αν μετά τα 6 μπορούν μερικά αρχικά χαρακτηριστικά να αλλάξουν. Διστακτικά απαντώ “Ίσως να αλλάξουν λίγο με πάρα πολύ κόπο, τύχη, και σκληρή δουλειά.”
Γι αυτό λέμε ότι τα 6 πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι τα πιο σημαντικά. Το έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές.
Ως τα 6 έχουν λήξει και, ελπίζουμε, λυθεί ενδοψυχικές συγκρούσεις, διάφορες, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να προχωρήσουν στο επόμενο  στάδιο ανάπτυξης. Το σώμα τους έχει καλμάρει και όλη η βρεφική και παιδική σεξουαλικότητα έχει κοπάσει. Έτσι ώστε όλη αυτή η ενέργεια να διοχετευθεί στην μάθηση στην πρώτη Δημοτικού. Μη φοβάστε. Η παιδική σεξουαλικότητα  δεν έχει χαθεί. Έχει προσωρινά κρυφτεί και καρτερεί να ξαναεμφανιστεί δριμύτερη και ορμητική, στην εφηβεία!
Οπότε θα αναλάβει τον κύριο λόγο στην ανάπτυξη και την συμπεριφορά των παιδιών.
Όμως στα 6 όλα μοιάζουν να έχουν ηρεμήσει και τα μικρά μας παιδάκια είναι πανέτοιμα να μάθουν αριθμούς και γράμματα, να κάνουν καινούργιους φίλους και να αισθανθούν τι σημαίνει εργατικότητα και σκληρή δουλειά. Αυτό θα τους δημιουργήσει την μεγαλύτερη ικανοποίηση και αίσθηση επιτυχίας. Και σαν αποτέλεσμα ευτυχίας σε αυτή την ηλικία. Να ξέρουν δηλαδή ότι μπορούν να τα καταφέρουν καλά.
Κοιτάξτε, γι’ αυτό έχει σημασία να τα πάνε καλά στο σχολείο.
Γιατί αυτό θα συμβάλει στην καλή εικόνα για τον εαυτό τους και θα τους κάνει χαρούμενους και ικανοποιημένους ανθρώπους. Αυτό δεν θέλουμε για τα ανθρωπάκια μας; Όσο μικρά και νάνε.
Και όλοι ξέρουμε ότι μόνο χαρούμενα και ικανοποιημένα ανθρωπάκια, παίρνουν τους αριθμούς και τα γράμματα πιο εύκολα και πιο γρήγορα.
Να λοιπόν γιατί γιορτάζουμε τα 6 με τόση χαρά και ενθουσιασμό.
Και για το Τaλκ, που γίνεται 6, ευχόμαστε κάτι ανάλογο. Δηλαδή μια ήρεμη εποχή, μετά από βάσανα και περιπέτειες, που μπορεί να αφοσιωθεί σε δημιουργική δουλειά. Και υγεία και χαρά σε όλους

Leave a Reply