Η ΜΑΡΘΑ ΚΛΟΥΚΙΝΑ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ

Μάρθα ΚλουκίναΗ Μάρθα Κλουκίνα είναι γνωστή σχεδόν σε όλους τους γονείς που είχαν κάποτε μωρά, καθώς έφερε στη χώρα μας την πρωτοποριακή μέθοδο ChildSpace, ένα μοναδικό, ευχάριστο πρόγραμμα για βρέφη και γονείς που δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει την ανάπτυξη στα πρώιμα στάδια και να προσφέρει στους γονείς νέους τρόπους επαφής, παρατήρησης και παιχνιδιού με το βρέφος τους. Φέτος, η Μάρθα συνεργάζεται με την ομάδα Μικρός Νότος και θα συναντάει βρεφάκια και γονείς, αλλά και ενήλικους που θέλουν να βελτιωθούν κινητικά στο φιλόξενο Modus Vivendi By Krateros Katsoulis. Συναντηθήκαμε, λοιπόν, λίγες μέρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων και συζητήσαμε για τα σχέδια που έχει τη φετινή σεζόν!

Καλησπέρα, Μάρθα! Χαίρομαι που βρισκόμαστε ξανά! Επειδή, όμως, οι γονείς ανανεώνονται και πιθανόν κάποιοι να μη σε γνωρίζουν, ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με το να συστηθείς στο κοινό του Τaλκ.

Είμαι η Μάρθα Κλουκίνα, χορογράφος, δασκάλα δημιουργικής κίνησης και μητέρα δύο παιδιών. Τελείωσα τις σπουδές μου στο Laban Centre του Λονδίνου με πτυχίο στο πεδίο του Χοροθεάτρου και όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, το 1995, ξεκίνησα την επαγγελματική μου δραστηριότητα ως χορεύτρια σύγχρονου χορού και χορογράφος, κυρίως στο θέατρο, αλλά και ως δασκάλα κίνησης και αυτοσχεδιασμού σε παιδιά και ενήλικους. Έπειτα από 20 περίπου χρόνια έντονης και δημιουργικής δουλειάς αναζήτησα εκ νέου έμπνευση και ανανέωση στο πεδίο της κίνησης και κυρίως στη διδασκαλία της, αναθεωρώντας τι είναι αληθινά σημαντικό για μένα. Έτσι στόχευσα στην εξειδίκευση. Η εμπειρία που είχα αποκτήσει στη διδασκαλία της κίνησης σε παιδιά όλων των ηλικιών ήταν καθοριστική. Η φυσική περιέργεια με οδήγησε στο να εμβαθύνω στο τρίπτυχο Παιδί-Κίνηση-Ανάπτυξη αναζητώντας περισσότερες γνώσεις για αυτή  τη διαδρομή του ανθρώπου από τη στιγμή που γεννιέται. Ένα ταξίδι που ξεκινάει από τη γέννηση μέχρι τη στιγμή που θα σταθεί στα δύο του πόδια και θα αντιμετωπίσει τον κόσμο όρθιος πλέον και έτοιμος να τον περπατήσει. Έτσι ήρθα σε επαφή με την Dr. Chava Shelhav και τη μέθοδο ChildSpaceΤhe ChavaShelhavMethod και μελέτησα δίπλα της για 4 χρόνια την κίνηση των βρεφών και των νηπίων από τη γέννηση. Εν τέλει κοιτώντας πίσω, ανακάλυψα ότι ένα από τα μεγαλύτερα ενδόμυχα κίνητρα για αυτή μου την επιλογή υπήρξε και η δική μου εσωτερική προετοιμασία να γίνω μητέρα.

  • Πώς προέκυψε η συνεργασία σου με την ομάδα Μικρός Νότος;

Γνωριστήκαμε με τη Χρύσα Διαμαντοπούλου, την ψυχή του Μικρού Νότου, πριν από κάποια χρόνια, στο Εργαστήριο Θεάτρου της Ξένιας Καλογεροπούλου, όπου η ίδια παρακολουθούσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενήλικους και εγώ ήμουν δασκάλα στο μάθημα της Κίνησης και του Αυτοσχεδιασμού. Ξέροντας, λοιπόν, από τότε ότι έχουμε κοινές προσεγγίσεις πάνω σε παιδαγωγικά θέματα αποφασίσαμε να συνεργαστούμε σε αυτό το υπέροχο εγχείρημα που η ίδια τολμάει για φέτος. Να δημιουργήσει ένα πολύ αξιόλογο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες στα βόρεια προάστια της Αθήνας, που θα φιλοξενηθεί στον νέο χώρο του Κρατερού Κατσούλη, το Μodus Vivendi στα Βριλήσσια.

  • Ποια προγράμματα θα τρέξεις στο ModusVivendi; Θα μας πεις λίγα λόγια για το καθένα; Τι είναι το Child’Space και τι η μέθοδος Feldenkrais; Και για ποιους λόγους είναι σημαντικά για τα βρέφη και τους ενήλικους αντίστοιχα;

Τα προγράμματα που αναλαμβάνω στο Modus Vivendi αφορούν τα βρέφη που διανύουν κυρίως τον πρώτο χρόνο της ζωής τους μαζί με τους γονείς τους και θα γίνονται κάθε Τρίτη πρωί. Πρόκειται για τα πρωτοποριακά προγράμματα του Child’SpaceAthens που διδάσκω στην Αθήνα, αλλά και σε διάφορα μέρη της Ελλάδος τα τελευταία δέκα χρόνια. Τα προγράμματα υποστηρίζουν την κινητική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη και προσφέρουν στους γονείς τη γνώση και τον τρόπο να παρατηρούν με ευαισθησία το βρέφος τους, να ενθαρρύνουν τα αναπτυξιακά του ορόσημα στη διαδρομή που διανύει μεγαλώνοντας, να εμπλουτίσουν την επικοινωνία μαζί του και να ενδυναμώσουν τον πρωταρχικό δεσμό. Στα μαθήματα χρησιμοποιούμε το άγγιγμα, την κίνηση και την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο και μαθαίνουμε πως να ανταποκρινόμαστε στις αναπτυξιακές ανάγκες του βρέφους δημιουργώντας ένα σύνολο ερεθισμάτων κατάλληλων γι’ αυτή την περίοδο ειδικής ευαισθησίας του αναπτυσσόμενου εγκέφαλου. Οι περισσότεροι δεν είχαμε την εμπειρία του πώς να φροντίσουμε ένα βρέφος, ούτε καν πώς να το κρατήσουμε αγκαλιά πριν να γεννήσουμε το δικό μας. Πολλές φορές μάς διαφεύγουν ακόμη και οι ιδιαιτερότητες σε κάθε στάδιο ανάπτυξής του ή δε γνωρίζουμε τι σημαίνει πρωταρχικός δεσμός. Και παρ’ότι είμαι υπέρμαχος της άποψης ότι η φροντίδα του βρέφους και η ανταπόκριση στις ανάγκες του είναι μια διαδικασία συνδεδεμένη με το ένστικτο, πιστεύω ότι η ειδική καθοδήγηση και υποστήριξη πάντα βοηθά στο να γίνει σωστά.

Φέτος για πρώτη φορά συστήνω και μία σειρά μαθημάτων κίνησης του ChildSpace που αφορούν αποκλειστικά τους ενήλικους και θα γίνονται το μεσημέρι.Η σειρά μαθημάτων “Εξερευνώντας τα Κινητικά Πρότυπα της Ανάπτυξης” (Developmental Movement Exploration)  δημιουργήθηκε από την Dr.Chava Shelhav, μαθήτρια του Μoshe Feldenkrais. Τα μαθήματα αυτά αποτελούν τον πυρήνα του Child’SpaceTheChavaShelhavMethod για βρέφη και γονείς. Είναι ομαδικά και περιλαμβάνουν ασκήσεις ήπιας κίνησης, ως επί το πλείστον στο πάτωμα, με φωνητική καθοδήγηση από τον δάσκαλο. Έχουν ως άξονα την κινητική ανάπτυξη του ανθρωπίνου σώματος και τα στάδια αυτής από τη γέννηση μέχρι το ελεύθερο περπάτημα. Συνδυάζουν την κίνηση και τη συναίσθηση που έχουμε για το σώμα μας και έχουν σκοπό τη  διεύρυνση την κίνηση και να ενίσχυση της συνειδητότητας του σώματος. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι για τον ενήλικο είναι μία εμπειρία με πολλαπλά οφέλη που περιλαμβάνει: τη βελτίωση της στάσης και την κίνησης του σώματος, την εξάσκηση της ευελιξίας, της ευλυγισίας και σταθερότητας, τη μείωση των σκελετικών και μυικών πόνων, την κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ένα νεογέννητο καθώς μαθαίνει να ρολάρει, να μπουσουλάει, να στέκεται και να περπατάει, την αναπλήρωση τυχόν κενών που μπορεί να υπήρξαν στη δική μας ανάπτυξη, την εξάσκηση στην παρατήρηση και τη συνειδητότητα του εαυτού μας. Τα μαθήματα απευθύνονται σε όλους.

  • Πώς μπορείς να… καθησυχάσεις όλους όσοι θέλουν να έρθουν στα μαθήματά σου, αλλά φοβούνται εξαιτίας του κορονοϊού;

Παρόλο που οι ομάδες των βρεφών είναι ολιγάριθμες (μέχρι 5 βρέφη μαζί με τον έναν ή και τους δύο γονείς τους), λόγω της ιδιαίτερης συνθήκης που όλοι βιώνουμε και εμείς στα προγράμματα του ChildSpaceΑthens, προσαρμοστήκαμε ανάλογα προκειμένου να προστατεύσουμε όλους όσοι συμμετέχουν όπως και τους εαυτούς μας, λαμβάνοντας μέτρα πριν, μετά και κατά τη διάρκεια.Έτσι λοιπόν στις ομαδικές συνεδρίες το κάθε ζευγάρι ή οικογένεια φέρνει το δικό της προσωπικό στρωματάκι από το σπίτι καθώς και ένα σεντονάκι πάνω στο οποίο ξαπλώνει το βρέφος. Επιπλέον, ο χώρος είναι μεγάλος, καλά αεριζόμενος και μας επιτρέπει κάθε οικογένεια να κάθεται σε απόσταση 2 μέτρων η μία από την άλλη. Συνιστούμε επίσης το πλύσιμο των χεριών όλων των ενήλικων που συμμετέχουν πριν και μετά από κάθε συνεδρία. Και όσον αφορά τα βρεφικά παιχνίδια που χρησιμοποιούνται είναι υποχρεωτικό πλέον η κάθε οικογένεια να έχει τα δικά της και να μην τα μοιράζεται με άλλους. Όσο για μένα, φοράω τη μάσκα μου την ώρα της διδασκαλίας ενώ οι συμμετέχοντες δε χρειάζεται να φορούν μάσκες εάν δεν το επιθυμούν, προκειμένου να μπορούν να έχουν την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή με το βρέφος τους.

  • Τέλος, μια ευχή για τη φετινή, δύσκολη, σεζόν!

Σωματική υγεία και ψυχική δύναμη για να βγούμε όλοι μαζί νικητές από αυτή τη δύσκολη και πρωτόγνωρη συνθήκη. Δε θα είμαστε οι ίδιοι όταν αυτή η δοκιμασία θα τελειώσει αλλά εύχομαι να βγούμε όλοι δυνατότεροι και σοφότεροι!

Οι εγγραφές έχουν αρχίσει, ενώ τα εργαστήρια ξεκινούν στις 5 Οκτωβρίου
Εγγραφείτε εδώ: kraterosmodusvivendi@gmail.com Τ: 6981806728 (καθημερινές και Σάββατα 11.00 π.μ. – 18.00 μ.μ.)
Για περισσότερη ασφάλεια και για όσο το επιτρέπει ο καιρός τα εργαστήρια θα γίνονται στην όμορφη αυλή!
ModusVivendi: Τροίας 1,15235, Βριλήσσια

Leave a Reply