ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ

φιλόσοφοιΗ εξαιρετική σειρά του καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Scranton Duane Armitage και της βραβευμένης συγγραφέα παιδικών βιβλίων Maureen McQuerry «Μεγάλες Ιδέες για Μικρούς Φιλόσοφους» έρχεται από τις Εκδόσεις Διόπτρα, σε μετάφραση της Τατιάνας Γαλάτουλα, βοηθώντας τα πολύ μικρά παιδάκια –μιλάμε για board books, χαρτονένια βιβλία– να ανακαλύψουν με απλά λόγια τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας. Άλλωστε, αυτά είναι που συνήθως εκφράζουν, μέσα στην αφέλειά τους για τον κόσμο που τα περιβάλλει, μεγάλες φιλοσοφικές απορίες και μας πιάνουν… αδιάβαστους.

Τα βιβλία της σειράς προσφέρουν και τροφή για σκέψη και σε μεγαλύτερα παιδιά, με τα οποία μπορείτε να προχωρήσετε τη συζήτηση πολύ περισσότερο. Και φυσικά είναι μια καλή ευκαιρία για μάθηση και επανάληψη και για εμάς, τους γονείς.

Αλήθεια, θυμάστε πότε και πώς ήρθατε για πρώτη φορά σε επαφή με το έργο σπουδαίων φιλοσόφων; Λογικά ήταν στη δευτεροβάθμια ή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και με τρόπο… άγαρμπο και συχνά τρομακτικό! Θεωρίες επί θεωριών, συνήθως δυσνόητες, έχουν οδηγήσει την επιστήμη της Φιλοσοφίας, την αγάπη για τη Σοφία όπως πρώτος την όρισε ο Πυθαγόρας, να μοιάζει τρομακτική και τους φιλοσόφους να μοιάζουν απροσπέλαστοι. Κι όμως, δεν είναι. Αρκεί να υπάρχουν τα κατάλληλα εγχειρίδια για τις αντίστοιχες ηλικίες.

Πόσο τυχερά είναι τα σημερινά παιδιά που μπορούν από μωρά να συναντήσουν μέσα στις σελίδες βιβλίων τόσο σημαντικές προσωπικότητες, να τις μάθουν ως υπάρξεις, να σκέφτονται πάνω στις σκέψεις τους και να ξέρουν με λίγα, ουσιαστικά λόγια, χωρίς υπερβολές, τι πρέσβευε ο καθένας και φυσικά να το εφαρμόσουν, χωρίς καν να καταλάβουν το πώς, στην καθημερινότητά τους πριν καν πάνε σχολείο! Η πρωτότυπη εικονογράφηση είναι της Robin Rosenthal.

Η ευτυχία – Αριστοτέλης μάς συστήνει τον σπουδαίο αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο που αναζητούσε το νόημα της ζωής και τον τρόπο που μπορούμε να γίνουμε ευτυχισμένοι.

Η αλήθεια – Σωκράτης μάς φέρνει σε επαφή με τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, τον άνθρωπο που πρώτος αναζήτησε τη βαθύτερη αλήθεια των πραγμάτων.

Η ισότητα – Σιμόν ντε Μποβουάρ μάς γνωρίζει τη Γαλλίδα σύγχρονη φιλόσοφο που πίστευε ότι, αν τα κορίτσια και τα αγόρια μπορούσαν να κάνουν ό,τι ήθελαν και αντιμετωπίζονταν με τον ίδιο τρόπο, θα ήταν πιο ευτυχισμένα.

Η φαντασία – Καρτέσιος μάς φέρνει σε επαφή με τον ορθολογιστή Γάλλο μαθηματικό και φιλόσοφο που πίστευε ότι η φαντασία μας εκφράζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αυτό μας κάνει μοναδικούς.

Η αγάπη – Πλάτων μάς εξηγεί το “πιστεύω” του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου: ότι είναι σημαντικό να αγαπάμε τους ανθρώπους για τον εσωτερικό κόσμο τους και όχι για την εξωτερική εμφάνισή τους ή για τα πράγματα που έχουν.

Η καλοσύνη-Κομφούκιος συνοψίζει την άποψη του Κινέζου φιλοσόφου περί καλοσύνης: σημαίνει να δείχνουμε στους άλλους ότι είναι σημαντικοί.

Αναζητήστε τα βιβλία της σειράς «Μεγάλες Ιδέες για Μικρούς Φιλόσοφους» από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Leave a Reply