ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ;

52843663_10156435303967955_8460460002543403008_nΈχουν τα δικαιώματα δικαιώματα; Μα φυσικά! Η Μαρίζα Ντεκάστρο γράφει το βιβλίο “Πού κρύβονται τα δικαιώματα;” για μικρά (αλλά και για μεγαλύτερα – νομίζω πως το χρειάζονται) παιδιά, στο οποίο, με απλά λόγια και συνεπικουρούμενη από την ιδιαίτερη εικονογράφηση της Άνα Μάτεγιτς, τους εξηγεί τι είναι το Σύνταγμα (εκτός από πλατεία, στάση του μετρό και αγορά), τι είναι οι νόμοι, ποια είναι τα διακαιώματα και ποιες οι υποχρεώσεις των πολιτών και πώς προστατεύονται στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Η πολιτική αγωγή μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει από την πρώτη σχολική ηλικία. Για να καλλιεργηθεί έγκαιρα ο σεβασμός. Για να μη φτάνουν τα παιδιά στην Πέμπτη Δημοτικού και να κοιτούν τον δάσκαλο (αν αξιωθεί να διδάξει σωστά το ομώνυμο μάθημα) σαν χάννοι, για να μην φτάνουν τα παιδιά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έτοιμα να παρασυρθούν από νεοναζιστικές αφηγήσεις, για να μην φτάνουν τα παιδιά στην ενηλικίωση και στην ψήφο εντελώς απολιτίκ, για να μην φτάσουν ποτέ ξανά αυτοί που ήταν κάποτε παιδιά να ονειρεύονται χούντες… 

Πού κρύβονται τα δικαιώματα

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Ένα εικονογραφημένο βιβλίο πολιτικής αγωγής για το νηπιαγωγείο και τις μικρές τάξεις του δημοτικού. Με αφορμή μια βόλτα στην πλατεία Συντάγματος, το σύμβολο της σύγχρονης ελληνικής δημοκρατίας, οι μικροί ήρωες του βιβλίου συζητούν και μαθαίνουν τι είναι οι νόμοι, πώς φτιάχνονται, ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των πολιτών και πώς προστατεύονται από το Σύνταγμα.

Σύνταγμα
Πολίτης
Νόμοι
Σεβασμός

ΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το βιβλίο “Πού κρύβονται τα δικαιώματα;” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε εικονογράφηση της Άνα Μάτεγιτς.

Leave a Reply