ΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΟΣΟ ΜΕΙΝΑΜΕ ΜΕΣΑ; ΑΠΑΝΤΑΕΙ Η ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΚΑΡΟΣ)

Μαριλένα ΠανουργιάΤο βιβλίο αποδείχτηκε ένας από τους καλύτερους συντρόφους μικρών και μεγάλων τις ημέρες που μείναμε μέσα. Μέσα στη δυσάρεστη κατάσταση που βιώναμε, ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο ότι σημαντικό ποσοστό των «εγκλεισμένων» παράγγειλε για παρέα του βιβλία. Μάλιστα, τα βιβλιοπωλεία, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό που δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένα, δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στον μεγάλο αριθμό παραγγελιών. Κι ο κόσμος, ίσως για πρώτη φορά, γκρίνιαζε διότι δεν είχε βιβλία να διαβάσει! Με την ελπίδα η τέχνη της ανάγνωσης να γίνει συνήθεια και της μετά-COVID ρουτίνας μας, θέσαμε σε αγαπημένους ανθρώπους αγαπημένων εκδοτικών οίκων τρεις ερωτήσεις για τις αναγνωστικές προτιμήσεις των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ας δούμε τι μας είπε η Μαριλένα Πανουργιά, εκδότρια του Ίκαρου.

Ποιο ήταν το βιβλίο ενηλίκων των εκδόσεών σας που έκανε τις μεγαλύτερες πωλήσεις κατά τη διάρκεια του lockdown;

Στα βιβλία ενηλίκων, πρώτο βρέθηκε το ποιητικό βιβλίο της Κικής Δημουλά Ήχος απομακρύνσεων. Η πρόσφατη απώλεια της αγαπημένης ποιήτριας άφησε δυσαναπλήρωτο κενό στα ελληνικά γράμματα. Τα βιβλία της, θα είναι πάντα εδώ και θα διαβάζονται σε κάθε συνθήκη. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι το αναγνωστικό κοινό, κατά τη διάρκεια του lockdown, στράφηκε στην ποίηση.

Ποιο ήταν το παιδικό βιβλίο των εκδόσεών σας που έκανε τις μεγαλύτερες πωλήσεις κατά τη διάρκεια του lockdown;

Το πρώτο σε πωλήσεις παιδικό βιβλίο ήταν το Τικ και Τέλα- Το σούπερ πατίνι. Η σειρά αυτή έχει αγαπηθεί από τα παιδιά όσο καμία άλλη δική μας. Το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί από το 2012, και χαίρομαι πολύ γιατί οι πωλήσεις που σημειώνει ακόμη και σήμερα, δείχνουν πως έγινε κλασικό ανάγνωσμα για αυτές τις ηλικίες.

Εσύ ποια βιβλία, παιδικά ή ενηλίκων, των εκδόσεών σας και όχι μόνο, είχες για συντροφιά στην καραντίνα;

Τις πρώτες εβδομάδες ήταν εντελώς αδύνατον να συγκεντρωθώ να διαβάσω λογοτεχνία. Όταν βρήκα τους νέους ρυθμούς μου, διάβασα το Αύριο θα μας λένε αλλιώς του Patricio Pron, που κυκλοφόρησε από τον Ίκαρο στις 25 Μαΐου, και το δεύτερο βιβλίο του ΙQ84 του Μουρακάμι, από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Αυτό που μου έφτιαξε τη διάθεση ήταν τα δύο βιβλία της Ειρήνης Μητροπούλου που μόλις κυκλοφόρησαν στη νέα παιδική σειρά «Νιαρ Νουάρ». Ο ντετέκτιβ Ματθαίος Γατιάδης κατέφτασε και θα τα πιτσιρίκια από 9 ετών και πάνω θα τον λατρέψουν.

Leave a Reply