Ο ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ COVID-19

προαθλητικός έλεγχοςO καρδιολογικός προ-αθλητικός έλεγχος έχει πλέον περάσει στη συνείδηση αθλητών και γονέων ως αναγκαίος για τη διαφύλαξη της υγείας. Η ετήσια καρδιολογική εξέταση, με την ανανέωση του ατομικού και κληρονομικού αναμνηστικού, τη λεπτομερή κλινική εξέταση και οπωσδήποτε το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) αποτελεί την πύλη από την οποία θα διαβεί κάθε αθλητής πριν από την έναρξη των δραστηριοτήτων του.

Ο καρδιολογικός έλεγχος μπορεί να αποκλείσει και φυσικά να διαγνώσει πολλές ασθένειες και σύνδρομα που μπορεί να συνοδεύουν τον αθλητή και που δυνητικά είναι θανατηφόρα, όπως η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, η διατατική μυοκαρδιοπάθεια, η αρρυθμιογόνος δυσπλασία της δεξιάς κοιλίας, βαλβιδοπάθειες, σύνδρομα προδιέγερσης και σύνδρομα διαταραχών επαναπόλωσης. Φυσικά, ας μην ξεχνάμε τον νούμερο ένα εχθρό, τη στεφανιαία νόσο. Επίσης, ο προ-αθλητικός έλεγχος με βάση την συννοσηρότητα του εξεταζόμενου, όχι μόνο τον αποκλείει από την άθληση, αλλά μπορεί να καθορίσει και το είδος και την ένταση της κάθε αθλητικής δραστηριότητας στην οποία ενδεχομένως μπορεί να συμμετέχει.

Πώς γίνεται η εξέταση και τι προλαμβάνει;

Πέρα από την αναγκαία κλινική εξέταση και το ΗΚΓ, στη διάθεσή μας έχουμε εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως triplex καρδιάς, stress echo, contrast echo, SPECT μυοκαρδίου, διοισοφάγειο U/S καρδιάς, αξονική στεφανιογραφία, μαγνητική καρδιάς αλλά και δοκιμασίες όπως TILT TEST, ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο και το πιο απλό αλλά διαχρονικά χρήσιμο τεστ κοπώσεως.

Στις μέρες μας, λοιπόν, είναι πολύ εύκολο να διαγνώσεις κάποια παθολογία, την οποία καταρχάς θα αποφύγεις να ενεργοποιήσεις με την άσκηση και κατά δεύτερον θα μπορείς να θεραπεύσεις. Δυστυχώς, από το παρελθόν είναι γνωστές πολλές περιπτώσεις αιφνίδιων θανάτων σε εμφανώς υγιείς ανθρώπους, οι οποίοι αποδόθηκαν εκ των υστέρων σε βλάβες που προήλθαν από ιογενείς λοιμώξεις (κυρίως του αναπνευστικού) και προκάλεσαν μυοκαρδιακές βλάβες (μυοκαρδίτιδα) ή περικαρδιακές φλεγμονές (περικαρδίτιδα).

Η πανδημία αλλάζει τα πρωτόκολλα

Στις μέρες μας, η πανδημία του Covid-19 έχει αλλάξει την καθημερινότητα μας σε βασανιστικό επίπεδο, αφού η εύκολη μεταδοτικότητα του κορονοϊού τον καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Και φυσικά, ο ιός δε στερείται επικινδυνότητας και για τους φαινομενικά υγιείς. Εκτός των άλλων, γνωρίζουμε πλέον ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει και καρδιακές βλάβες, είτε σε οξεία είτε σε χρόνια μορφή. Είμαστε, λοιπόν, υποχρεωμένοι να τηρήσουμε κάποιους κανόνες βασισμένους σε πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε να διασφαλίσουμε μια ποιοτική και προπάντων ασφαλή άθληση.

Τα πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθούνται είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και αφορούν το κάθε άθλημα ξεχωριστά. Για τον ιατρικό έλεγχο, ισχύουν τα ακόλουθα:

  1. Υποχρεωτική αποχή για επτά ημέρες από οποιαδήποτε οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές.
  1. Σε όλο αυτό το διάστημα, εάν ο αθλητής παρουσιάσει οποιοδήποτε σύμπτωμα επικοινωνεί άμεσα με τον ιατρό του.
  1. Εάν ο αθλητής δεν παρουσιάζει συμπτώματα, μπορεί να ασκείται ατομικά σε ανοικτό χώρο για τη διατήρηση της φυσικής του κατάστασης.
  1. Μετά τις επτά ημέρες, ο αθλητής εξετάζεται από τον ιατρό του με άντληση του κατάλληλου ιστορικού, λεπτομερή φυσική εξέταση και ΗΚΓ έλεγχο. Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να γνωρίζει ο ιατρός το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής, καθώς και τις επαφές του αθλητή, καθώς αυτά θα καθορίσουν την αναγκαιότητα ή μη της διενέργειας τεστ Covid-19.
  1. Οι αθλητές που έχουν βρεθεί θετικοί σε τεστ PCR Covid-19 ή έχουν ασθενήσει, ακόμη και με ήπια συμπτώματα βραχείας διάρκειας τον τελευταίο μήνα, θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθούν σε εκτεταμένο κλινικό και εργαστηριακό καρδιολογικό έλεγχο, με διενέργεια τουλάχιστον ενός U/S Triplex καρδιάς, ενδεχομένως ενός τεστ κόπωσεως, ενώ είναι πιθανή και η διενέργεια MRI καρδιάς επί ενδείξεων ή εξειδικευμένου αιματολογικού και βιοχημικού ελέγχου (Τροπονίνη, ΒNP, Καλσιτονίνη, CRP).

Βασική, λοιπόν, προϋπόθεση για έναν πλήρη καρδιολογικό έλεγχο είναι η λήψη του ιστορικού του αθλητή.

Ο αθλητισμός αποτελεί ίσως το σημαντικότερο ανάχωμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, προσφέροντας, εκτός της σωματικής, και ψυχική ευεξία. Αν τηρούμε τους κανόνες, ο αθλητισμός μπορεί να γίνει ο «εχθρός» της απομόνωσης που επιβάλλει η πανδημία, με κύριο όπλο την πρόληψη για τη θωράκιση της υγείας μας.

O Δημήτριος Μπεθάνης είναι Καρδιολόγος στην Κοσμοιατρική. 

Κοσμοιατρική logo 1

κοσμοιατρική
-Πατησίων 237, Πλ. Κολιάτσου, Αθήνα
Τηλ.: 2108640918, 210 8640988
-Αμφιαράου 165, Σεπόλια
Τηλ.: 2105157982, 2111062300

Leave a Reply