ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

παιδοδοντιατρείαΗ επιστροφή στη σχετική ομαλότητα μετά την περίοδο της καραντίνας είναι πλέον πραγματικότητα. Ανάμεσα στα διάφορα που αναβλήθηκαν ήταν και οι επισκέψεις σε γιατρούς για τους καθιερωμένους ελέγχους. Ποια είναι λοιπόν η ισχύουσα κατάσταση με τους Παιδοδοντιάτρους; Από τις 4 Μαΐου, τα παιδοδοντιατρεία επαναλειτουργούν εν μέσω της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρίας, οι οποίες βασίζονται στις οδηγίες της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο.) και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).

Η επίσκεψη στα παιδοδοντιατρεία γίνεται μόνον κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του γονέα με το ιατρείο, κατά την οποία πρέπει να απαντηθούν ερωτήσεις που αφορούν όλη την οικογένεια.

  1. Έχει κάποιος από την οικογένεια τις τελευταίες 3 ημέρες ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγία, διάρροια, πονόλαιμο, απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης;
  2. Έχει κάποιος από την οικογένεια χαρακτηρισθεί ύποπτο περιστατικό λόγω στενής επαφής με θετικό κρούσμα COVID-19;
  3. Έχει κάποιος από την οικογένεια κάνει πρόσφατα εξέταση για τον κορoνοϊό SARS-CoV-2, και εάν ναι, ποιο ήταν το αποτέλεσμα;

Εάν απαντηθεί θετικά κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις τότε η επίσκεψη πρέπει να μετακινηθεί, για έπειτα από δύο εβδομάδες τουλάχιστον. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, πρέπει να γίνει άμεση παραπομπή του ασθενή για αντιμετώπιση σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Εάν απαντηθούν αρνητικά οι παραπάνω ερωτήσεις, η επίσκεψη του παιδιού προγραμματίζεται για την πλέον κατάλληλη χρονική στιγμή, σεβόμενη τις οδηγίες καθώς και τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της διασποράς των λοιμώξεων.

Συνιστάται ο συνοδός να είναι ΜΟΝΟ ένας και, όπου είναι εφικτό, να προσέρχεται με μόνο ένα παιδί.

Κατά την επίσκεψη στον Παιδοδοντίατρο:

  • Εισερχόμαστε στον χώρο αναμονής του Παιδοδοντιατρείου φορώντας μάσκα (και το παιδί). Ο συνοδός πρέπει να φορά τη μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στον χώρο του ιατρείου.
  • Απολυμαίνουμε τα χέρια μας με απολυμαντικό υγρό που θα έχουμε στη διάθεση μας, κατά την είσοδό στο οδοντιατρείο.
  • Η μάσκα αφαιρείται από το παιδί μετά την είσοδο του στο χώρο θεραπείας.
  • Οποιαδήποτε σωματική επαφή (χαιρετισμός, αγκαλιά κ.ά.) προς τον Παιδοδοντίατρο και το προσωπικό πρέπει να αποφεύγεται.
  • Συστήνεται στους ασθενείς και στον συνοδό να φυλάσσουν το κινητό τους στην τσάντα ή σε κάποια τσέπη του ρουχισμού τους.

Τέλος, οι επισκέψεις στο ιατρείο πρέπει να προγραμματίζονται με την ανάλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος απολύμανσης του χώρου του ιατρείου και ανανέωσης του αέρα.

Ο Γρηγόρης Γρηγοράκης είναι Παιδοδοντίατρος, απόφοιτος της Οδοντιατρικής του ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στην παιδοδοντία στο πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης και εξειδίκευση στην οδοντιατρική αντιμετώπιση ατόμων με ειδικές ανάγκες στο University of Toronto.

Leave a Reply