ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ (MINDFULNESS) ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

mindfulnessΑυτή την στιγμή συμβαίνουν πολλές αλλαγές στον κόσμο. Όλοι μας χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε κάποια πράγματα στην καθημερινότητα, ενώ η ψυχική μας ευεξία επηρεάζεται από συναισθήματα όπως αυτά του φόβου, του πανικού και της ανασφάλειας. Ένοιωσα λοιπόν την ανάγκη να μοιραστώ μερικούς από τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν εμάς τους ίδιους, τους αγαπημένους μας, τους φίλους μας αλλά και ο ένας τον άλλον να παραμείνουμε ήρεμοι και ψυχικά υγιείς.

Εάν παραμείνουμε ήρεμοι, είναι επιστημονικά γνωστό ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα γίνεται πιο ισχυρό, ανθεκτικό σε οποιαδήποτε λοίμωξη και το σώμα μας μπορεί να καταπολεμήσει τους ιούς αποτελεσματικότερα. Ακόμη και αν έχουμε αρρωστήσει, είναι δυνατόν να αναρρώσουμε γρηγορότερα.

Θα σας δώσω λοιπόν κάποιες τεχνικές Ενσυνειδητότητας (Μindfulness) οι οποίες θα σας  βοηθήσουν  να παραμείνετε ήρεμοι. Μπορείτε  να τις κάνετε εύκολα όλοι μαζί στην οικογένεια, να τις μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας, τους φίλους σας. Λίγα λεπτά αρκούν κάθε μέρα για να νιώσετε πιο ήρεμοι.

Ενσυνειδητότητα (Μindfulness)… Ακούγεται λίγο πολύπλοκο αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ απλό: μένετε ακίνητοι, ήσυχοι και ασχολείστε με αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή. Δε σκέφτεστε πράγματα που συνέβησαν, ή πράγματα που νομίζετε ότι θα συμβούν.

  • Ακούστε την αναπνοή σας. Εισπνεύστε αργά από την μύτη, εκπνεύστε αργά από το στόμα. Eπαναλάβετε 10 φορές
  • O χορός είναι ένας θαυμάσιος τρόπος χαλάρωσης και συνειδητοποίησης του σώματός σας. Βάλτε την μουσική που σας αρέσει και απλά εξερευνήστε πώς το σώμα σας μπορεί να κινηθεί σύμφωνα με τη μουσική.
  • Ρίξτε λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας ή κάποιο άλλο της προτίμησης στην παλάμη σας. Καθίστε και μυρίστε αργά για 2-3 λεπτά. Παρατηρήστε τις ευεργετικές ιδιότητες του αιθέριου ελαίου στο σώμα σας.
  • Βουρτσίζετε τα μαλλιά σας: ακούστε τον ήχο της βούρτσας.
  • Κάνετε μπάνιο: ακούστε τον ήχο του νερού, αισθανθείτε το νερό στο σώμα σας.
  • Την ώρα του φαγητού: μυρίστε την τροφή σας, μασάτε αργά, με προσοχή, εστιάστε στις αισθήσεις που έχετε στην γλώσσα, στα δόντια και στον λαιμό σας, παρατηρήστε την γεύση της τροφής σας, την υφή της, τον ήχο που κάνει στο στόμα σας.

Ας φροντίσουμε τους εαυτούς μας και ο ένας τον άλλον παραμένοντας ήρεμοι χωρίς να αφήνουμε να επηρεάζουν την ζωή μας αρνητικά όσα συμβαίνουν γύρω μας αυτή την στιγμή.

Με πολλή αγάπη,

Λύντια

1

Η Λύντια Πετροπούλου είναι Αrt Educator, Mindfulness Coach, δημιουργός του εργαστηρίου Τέχνη και Ενσυνειδητότητα.

lamprinip8@gmail.com

@lydiapetropoulouart

Leave a Reply