ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ: ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ιφιγένεια ΠαπανδρέουΤο Τaλκ παρουσιάζει μια σειρά από μαρτυρίες για τη ζωή των Ελλήνων γονέων στο εξωτερικό, την εποχή του Κορονοϊού. Φιλοξενούμενή μας η Ιφιγένεια Παπανδρέου, που ζει με τον σύζυγό της Σάκη και την τρίχρονη κόρη τους στη Στοκχόλμη. Η Ιφιγένεια είναι έγκυος 8 μηνών και βρίσκεται σε άδεια κύησης.

  • Η Σουηδία έχει εφαρμόσει διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης του κορονοϊού από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας αναβάθμισε στις 10 Μαρτίου 2020 τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα από μέτριο σε πολύ υψηλό. Ωστόσο τα μόνα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση ήταν η απαγόρευση συγκέντρωσης άνω των 500 ατόμων και πολύ αργότερα το κλείσιμο των λυκείων και πανεπιστημίων. Στις 27 Μαρτίου απαγορεύτηκε η συγκέντρωση περισσότερων από 50 ατόμων. Ο πρωθυπουργός στα δύο διαγγέλματά του προς τον σουηδικό λαό μίλησε για την ατομική ευθύνη των πολιτών, ανέφερε ότι δυστυχώς θα χαθούν αγαπημένα πρόσωπα και συνέστησε πολύ καλό πλύσιμο των χεριών και εργασία από το σπίτι, όπου είναι δυνατή. Δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, όλα τα εμπορικά καταστήματα είναι ανοιχτά, όπως επίσης τα εστιατόρια, τα καφέ και τα γυμναστήρια. Συνεπώς δεν υπάρχει κάποιο θέμα με τα καθημερινά ψώνια, πέραν κάποιων ελλείψεων που μπορεί να παρατηρηθούν μερικές μέρες σε είδη όπως π.χ. χαρτικά ή ζυμαρικά. Ωστόσο γενικότερες ελλείψεις δεν υπάρχουν και βρίσκουμε με ευκολία ό,τι χρειαζόμαστε. Επιχειρήσεις του τομέα της εστίασης, ξενοδοχεία, γυμναστήρια και λοιπά μαγαζιά πέραν των σούπερ μάρκετ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, καθώς οι πολίτες αποφεύγουν σε μεγάλο βαθμό να τα επισκεφθούν, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα στήριξης, αλλά προς τον παρόν δεν έχει γίνει κάτι συγκεκριμένο.
  • Όπως ανέφερα παραπάνω, τα λύκεια και τα πανεπιστήμια έκλεισαν την προηγούμενη εβδομάδα και πλέον λειτουργούν με e-learning. Οι παιδικοί σταθμοί, τα δημοτικά και τα γυμνάσια λειτουργούν κανονικά, με σύσταση από την Αρχή Δημόσιας Υγείας όσα παιδιά έχουν πυρετό, βήχα ή συνάχι να παραμείνουν σπίτι τους. Πολλοί γονείς στην αρχή της αναβάθμισης του κινδύνου μετάδοσης τους κορονοϊού σε πολύ υψηλό κράτησαν, εφόσον υπήρχε δυνατότητα, τα παιδιά τους στο σπίτι, ωστόσο περνώντας από κάποιους παιδικούς σταθμούς στη διάρκεια της χτεσινής βόλτας φάνηκε ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν επιστρέψει στα σχολεία τους. Εμείς, πάντως, έχουμε κρατήσει την μικρή στο σπίτι.
  • Εγώ αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε άδεια κυήσεως, οπότε έχω τη δυνατότητα να μείνω σπίτι. Ο σύντροφός μου προσπαθεί να δουλεύει όσο το δυνατόν περισσότερο από το σπίτι, ωστόσο χρειάζεται αρκετές φορές η φυσική του παρουσία στη δουλειά. Την κόρη μας την απασχολώ κυρίως εγώ, ωστόσο αρκετές φορές βλέποντας τον μπαμπά της στο σπίτι, θέλει να παίξει μαζί του.
  • Η κόρη μου, με τη βοήθεια μας, επικοινωνεί με τους φίλους της μέσω skype, καθώς όλα τα παιδάκια που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό και έχουν συνηθίσει να παίζουν κάθε μέρα μεταξύ τους δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε μια πιο μοναχική φάση παιχνιδιού. Εφόσον δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, βγαίνουμε κάθε μέρα βόλτα διάρκειας 1 έως 2 περίπου ωρών. Είμαστε  τυχεροί καθώς μένουμε ακριβώς δίπλα σε ένα τεράστιο πάρκο που οδηγεί στο δάσος της Στοκχόλμης και έχουμε ιδανικές συνθήκες για περπάτημα. Όσο είμαστε στο σπίτι το παιδί απασχολείται είτε παίζοντας μαζί μας είτε μόνο του, ζωγραφίζει, μαγειρεύει για τις κούκλες και τα αρκουδάκια της, μελετάει τα βιβλία της και ορισμένες φορές βλέπει παιδικά, Πέπα, Μίκυ Μάους κλπ. Ιδιαίτερα εντυπωσιάστηκε όταν είδαμε μαζί τη Μαίρη Πόπινς.
  • Η δική μου ψυχολογία είναι αρκετά καλή. Ενημερώνομαι για την εξέλιξη της πανδημίας αποφεύγοντας ειδησεογραφία που σπείρει πανικό. Τα σουηδικά ΜΜΕ είναι αρκετά καθησυχαστικά ιδιαίτερα αν τα συγκρίνει κάποιος με τα ελληνικά. Καθώς βρίσκομαι στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης μου, θα ήθελα να πω ότι το σουηδικό σύστημα είναι πολύ φιλικό προς τις εγκύους, φροντίζοντας η μέλλουσα μητέρα να παραμένει ήρεμη. Μέχρι στιγμής από όσο γνωρίζω δεν έχει αλλάξει λόγω κορονοϊού κάτι στο πρωτόκολλο που ακολουθείται στα νοσοκομεία, όσον αφορά στους τοκετούς. Όπως κάθε άνθρωπος, δεν μου αρέσει η ιδέα ότι πρέπει να μείνω μέσα στο σπίτι, ωστόσο αξιοποιώ αυτή την “ευκαιρία” διαβάζοντας, βλέποντας ταινίες και πειραματιζόμενη στην κουζίνα. Δυσκολεύομαι να αποφασίσω αν θα προτιμούσα να βρισκόμουν στην Ελλάδα καθώς εδώ, τουλάχιστον προς το παρόν, έχω σαφώς μεγαλύτερη ελευθερία και ζω σε μια πόλη με υπέροχη φύση που είναι πλέον το μόνο μας καταφύγιο. Ωστόσο πιστεύω ότι η μη λήψη μέτρων θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια έξαρση της πανδημίας στη Σουηδίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, το πολυδιαφημισμένο σουηδικό σύστημα υγείας απέχει πολύ από το σύστημα – πρότυπο, καθώς έχει πολύ μεγάλες ελλείψεις οι οποίες φυσικά τώρα γιγαντώνονται με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας της Ελλάδας.
  • Η κόρη μου είναι τριών χρονών και φυσικά δεν μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει πανδημία ούτε φυσικά τη σοβαρότητα της κατάστασης. Της έχουμε εξηγήσει ότι ο κορονοϊός μπορεί να μας κάνει να αρρωστήσουμε και αναφέρει και η ίδια ότι μόλις φύγει ο κορονοϊός θα ξαναπάει σχολείο ή στην γιαγιά και τον παππού της στην Ελλάδα.
  • Είναι δύσκολο την ώρα που βρίσκεσαι στο μάτι του κυκλώνα να δεις κάτι θετικό μέσα σε αυτή την κατάσταση. Το μόνο θετικό είναι ότι περνάμε πολύ περισσότερο χρόνο όλοι μαζί σαν οικογένεια και απολαμβάνουμε τη μικρή μας κάθε στιγμή.
  • Χωρίς φυσικά να είμαι ειδική, θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα που μπορούν έως ένα βαθμό να προστατέψουν τους πολίτες. Στη Σουηδία, μια χώρα με περίπου 3.000 καταγεγραμμένα κρούσματα και 105 μέχρι στιγμής νεκρούς, εντείνονται οι φωνές που εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας που έχει έχει επιλέξει η χώρα. Ας ευχηθούμε να τελειώσει το δυνατόν συντομότερο η πολύ δυσάρεστη αυτή κατάσταση που έχει ανατρέψει πολλά από όσα θεωρούσαμε έως τώρα δεδομένα.

91624919_891508767968442_7686237030124093440_n

Αν είστε Έλληνας γονιός που ζει στο εξωτερικό και θέλει να μοιραστεί μαζί μας τη νέα του καθημερινότητα, στείλτε email στο ppapadia@talcmag.gr. 

Leave a Reply