Ο ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ ΚΑΙ Ο ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΪΝΣΤΑΪΝ ΕΜΠΝΕΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΕΙΡΑ

thumbnailΤα δυο νέα βιβλία των εκδόσεων Διόπτρα Λεονάρντο Ντα Βίντσι και Αλμπερτ Αϊνστάιν είναι από αυτά που τα παιδιά μου ρούξηφαν λαίμαργα και διάβασαν ξανά και ξανά από τη στιγμή που τα πήραν στα χέρια τους. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πρόκειται για τους πρώτους τίτλους της σειράς “Μικρά παιδιά με μεγάλα όνειρα”. Οι πρωταγωνιστές της, που άφησαν το αποτύπωμά τους στην ιστορία, προσκαλούν τους μικρούς (αλλά και εμάς, τους μεγαλύτερους) αναγνώστες σε ένα ταξίδι στον χρόνο για να ανακαλύψουμε τα σπουδαία επιτεύγματά τους.

Η ζωντανή εικονογράφηση της Isabel Munoz, η πρωτοπρόσωπη αφήγηση της Jane Kent, το χρονολόγιο και το κουίζ στο τέλος του βιβλίου εγγυώνται ότι οι μικροί, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου, θα διασκεδάσουν και θα μάθουν. Κι εμείς μαζί τους, ξαναλέω! Ήταν τόσα πολλά αυτά που τελικά δεν ξέραμε για σπουδαίους ανθρώπους που νομίζαμε ότι γνωρίζουμε καλά… Εν αρχή ην ο Λεοντάρντο Ντα Βίντσι. 

2cb67526f5718a57fe90396c0073c1f3

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι συστήνεται, σε πρωτοπρόσωπη, όπως είπαμε, αφήγηση, στους αναγνώστες και εξηγεί πώς μορφώθηκε χωρίς να πάει σχολείο και το πώς κατέληξε να μαθητεύσει δίπλα σε έναν γνωστό καλλιτέχνη της εποχής και να εξελιχθεί σε μια πολυσχιδή προσωπικότητα: Ήταν αρχιτέκτονας, μουσικός, γλύπτης, επιστήμονας, εφευρέτης και μαθηματικός! Ήταν ένας άνθρωπος που έζησε στην Αναγέννηση και δεν σταμάτησε ποτέ να διδάσκεται από τη φύση και την επιστήμη.

thumbnail (2)

Μέσα στις σελίδες του βιβλίου, οι μικροί αναγνώστες γνωρίζουν, μεταξύ άλλων, τον περίφημο Άνθρωπο του Βιτρούβιου, τον σπουδαίο “Μυστικό Δείπνο”, αλλά και το έργο για το οποίο είναι σήμερα περισσότερο γνωστός, τη μοναδική “Μόνα Λίζα”. Μέσα από την αφήγησή του, ο Ντα Βίντσι παρουσιάζει τα ποικίλα πεδία στα οποία δραστηριοποιήθηκε, πλην του καλλιτεχνικού, αλλά και για τις μηχανές που σχεδίασε κατά τη διάρκεια της ζωής του. Τα παιδιά, λοιπόν, κατανοούν πως ήταν ένας άνθρωπος που ποτέ δεν σταμάτησε να μαθαίνει, να εξερευνά και να ανακαλύπτει. Και σίγουρα παρακινούνται να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

c862f0b71f24e6ccb54a38b9b130dc91Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν μιλάει, με τη σειρά του, στους νεαρούς αναγνώστες για τη ζωή του μέχρι τη διατύπωση της περίφημης εξίσωσής του E=mc2, για την ακόλουθη ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία και για το Νόμπελ Φυσικής. Πέραν των ακαδημαϊκών του επιτευγμάτων, που σαφώς εντυπωσιάζουν και κινητοποιούν τα παιδιά να αγαπήσουν και κυρίως να μη φοβηθούν την επιστήμη, ο Αϊνστάιν γίνεται θετικό παράδειγμα και χάρη στην αφοσίωσή του στην παγκόσμια ειρήνη, τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Η δε συμβουλή του, να έχουμε πίστη και αποφασιστικότητα και να είμαστε ανήσυχα πνεύματα μέχρι να βρούμε τις απαντήσεις που ζητάμε, δίνει σε μικρούς (και μεγάλους) το κίνητρο να πράξουν ό,τι ακριβώς έπραξε και ο ίδιος από τα νιάτα ως τα βαθιά γεράματά του.

thumbnail

Αν το παιδί σας είναι μαθητής δημοτικού σχολείου, επιλέξτε αυτά τα δυο ξεχωριστά και όμορφα εικονογραφημένα βιβλία γνώσης, που και θα του παρουσιάσουν δυο σπουδαίες ιστορικές προσωπικότητες που με το έργο τους καθόρισαν τον κόσμο όπως τον ξέρουμε και που σίγουρα θα του δώσουν έμπνευση να κυνηγήσει και με τη σειρά του τα όνειρά του, όποια κι αν είναι αυτά. Δεν θα απογοητευτείτε ούτε εσείς μα ούτε και εκείνο! Περιμένουμε εναγωνίως τη συνέχεια της σειράς!

Ανακαλύψτε τα δυο πρώτα βιβλία της σειράς Μικρά παιδιά με μεγάλα όνειρα εδώ

Leave a Reply