ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ME ΤΟΝ ΦΩΤΗ ΔΟΥΣΟ

«Ξέρετε ποιος είναι ο εχθρός;» ρωτάει ο συγγραφέας James Patterson σε ένα σεμινάριό του. Και αμέσως απαντάει: «Αυτό» σηκώνοντας ψηλά μια ολόλευκη σελίδα χαρτί. Το άγχος μπροστά στην άδεια σελίδα δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των ενηλίκων, αλλά και των παιδιών. Ο Φώτης Δούσος συχνά ακούει μικρούς φίλους να παραπονιούνται ότι δεν ξέρουν τι να γράψουν, από που να αρχίσουν ή πως να τελειώσουν ένα γραπτό. Κι όμως, όλες οι απαντήσεις βρίσκονται μέσα τους. Το καλό με τα παιδιά – σε αντίθεση με τους ενήλικους – είναι ότι δεν έχουν αποσυνδεθεί από τις εσωτερικές πηγές έμπνευσης και φαντασίας που διαπερνούν κάθε δημιουργικό άτομο. Τα υλικά είναι όλα εκεί. Αρκεί να σκύψουμε και να τα δούμε. Δημιουργική γραφή για παιδιά, λοιπόν!

Στόχοι: Στόχος του σεμιναρίου είναι να βοηθήσει τα παιδιά να απενοχοποιήσουν το γράψιμο, να απελευθερώσουν τη φαντασία τους και να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους. Η εμπιστοσύνη στις γλωσσικές τους δεξιότητες καθώς και η όξυνση των εκφραστικών τους δυνατοτήτων έρχονται ως συνακόλουθα των προηγουμένων. Κεντρικό ζητούμενο είναι τα παιδιά να πετύχουν μέσα από την τριβή τους με τον γραπτό λόγο συναισθηματική πλήρωση και ψυχική ευφορία.

Δεσμεύσεις: Όλα τα παραδείγματα που δίνονται στο μάθημα θα είναι μέσα από πλαίσια αναφοράς οικεία προς τα παιδιά (κόμικ, γνωστά βιβλία, σήριαλ, ταινίες, τραγούδια). Οι ασκήσεις δε θα προκαλούν νευρικότητα στους συμμετέχοντες, αλλά γέλιο. Κανείς δε θα κρίνεται για ό,τι γράφει ή για το πώς το γράφει. Οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν με διάφορα είδη του γραπτού λόγου με προτεραιότητα στην πεζογραφία. Βασική μέριμνα είναι να εδραιωθεί στο διαδικτυακό τμήμα κλίμα σύμπνοιας, αποδοχής και αλληλεγγύης.

Δημιουργική γραφή για παιδιά

Διάρκεια εργαστηρίου: Από αρχές Οκτωβρίου μέχρι τέλη Μαΐου.
Ηλικίες: Το εργαστήρι είναι σχεδιασμένο για παιδιά από τετάρτη μέχρι έκτη δημοτικού
Εισηγητής: Φώτης Δούσος
Στοιχεία επικοινωνίας: 6974040085 & fotis.dousos@gmail.com

Μικρό βιογραφικό σημείωμα: Ο Φώτης Δούσος σπούδασε θεατρολογία στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται με τη σκηνοθεσία, το γράψιμο και τη διδακτική της δημιουργικής γραφής. Αυτό το διάστημα εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με θέμα την τεχνική της νεοελληνικής πεζογραφίας. Το τελευταίο του βιβλίο “Παβ ο φάλτσος τζίτζικας και η περιπέτεια με τα τυφλά μυρμήγκια” ήταν προτεινόμενο για το βραβείο ΙΒΒΥ καθώς και για το βραβείο του περιοδικού ο Αναγνώστης. Το μότο του είναι: Nulla dies sine linea (καμία μέρα χωρίς γραμμή). Θεωρεί ότι η όρεξη για λογοτεχνία έρχεται με το γράψιμο και το διάβασμα!

Leave a Reply