“ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ”: ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ… ΑΝΗΣΥΧΟ ΠΝΕΥΜΑ

Πριν από λίγη ώρα έφτασαν στα χέρια μου ο έβδομος και ο όγδοος τόμος της σειράς των Εκδόσεων Διόπτρα «Μαθαίνω τα πάντα», η «Αρχαία Αίγυπτος» και ο «Ανθρώπινος Εγκέφαλος», αντίστοιχα! Έπιασα να τα ξεφυλλίσω και για άλλη μια φορά «ζήλεψα» τα παιδιά που μεγαλώνουν σήμερα, γιατί έχουν πρόσβαση σε εξαιρετικές, τόσο από άποψη περιεχομένου όσο και αισθητικής, εκδόσεις, και ήδη από πολύ μικρή ηλικία μπορούν να μάθουν… τα πάντα. Δηλαδή να έχουν μια πρώτη επαφή με ένα σωρό θέματα, να αποκτήσουν γενικές γνώσεις [που ούτε εμείς οι ενήλικοι έχουμε τις περισσότερες φορές] και εν τέλει πιθανόν να εντοπίσουν έγκαιρα τις προτιμήσεις και τις κλίσεις τους σε επιστημονικά πεδία που τους κινούν το ενδιαφέρον.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα βιβλία περιέχουν ζωντανή και ελκυστική εικονογράφηση, γλωσσάρι σε κάθε κεφάλαιο, ευρετήριο, αλλά και ιστοσελίδες προκειμένου να ψάξουν τα παιδιά περισσότερες πληροφορίες για ό,τι τους κινήσει το ενδιαφέρον. Αλλά ίσως το πιο ωραίο, το πιο ζωντανό κομμάτι κάθε κειμένου είναι οι ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ τις οποίες καλούνται να φέρουν εις πέρας –κι εμείς μαζί τους! Είναι εύκολα πειράματα, τεστ και κατασκευές που όχι μόνο ενεργοποιούν το μυαλό των wannabe επιστημόνων, αλλά κυρίως τους δείχνουν πώς βρίσκουν πρακτική εφαρμογή στην καθημερινότητα όσα διάβασαν! Πώς από wannabe θα be επιστήμονες, όπως είπε και η κόρη μου… Αν, λοιπόν, το παιδί σας έχει… ανήσυχο πνεύμα ή αν εσείς θέλετε να το… ανησυχήσετε λίγο, ιδού ποια βιβλία της σειράς μπορείτε να επιλέξετε:

1. Ωκεανοί

Συγγραφέας: Jen Green

Έχετε ακούσει ποτέ να μιλούν για τον Γαλάζιο Πλανήτη; Είναι ο πλανήτης όπου ζούμε όλοι! Πάνω από τα δύο τρίτα της επιφάνειας της Γης καλύπτονται από νερό, κυρίως από το αλμυρό νερό των θαλασσών και των ωκεανών. Ετοιμαστείτε να καταδυθείτε στον βυθό τους και να τους εξερευνήσετε. Γνωρίστε τους ανέμους και τα κύματα, την παλίρροια και τα ρεύματα, τα πανέμορφα θαλασσινά τοπία, τα είδη των πλοίων, τα βάθη των ωκεανών και τους θησαυρούς που κρύβουν, τα κοραλλιογενή βασίλεια, τη θαλάσσια τροφική αλυσίδα, τους παγωμένους βιότοπους, αλλά και τους ανεμοστρόβιλους, τις καταιγίδες, τα τσουνάμι και φυσικά για τα προβλήματα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή και η εκμετάλλευση των θαλασσών.

Σίγουρα δεν ξέρετε ότι το αρκτικό γλαρόνι διανύει μεγαλύτερη απόσταση από κάθε άλλο αποδημητικό, κάνοντας 2,13 εκατομμύρια χιλιόμετρα στα 30 χρόνια της ζωής του.

2. Θεωρία & Επιστήμη

Συγγραφέας: Mike Goldsmith

Οι ιδιοφυείς ιδέες αποτελούσαν ανέκαθεν κινητήρια δύναμη της επιστήμης. Σε αυτό το βιβλίο, 30 από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις διατυπώνονται με συνοπτικό, κατανοητό τρόπο και με εκπληκτική εικονογράφηση. Δείτε γιατί η επιστήμη πρωταγωνιστεί στη ζωή μας, γνωρίστε καταξιωμένους επιστήμονες και μάθετε τις πιο σημαντικές θεωρίες για τη λογική, τα μαθηματικά, τον ηλεκτρισμό και τον μαγνητισμό, την κίνηση, τη βαρύτητα, το φως, την ενέργεια, την εξέλιξη, τα μικρόβια, τα κβάντα, την πυρηνική ενέργεια, το DNA και πολλά άλλα.

Σίγουρα δεν ξέρετε ότι το χημικό στοιχείο Κοπερνίκιο εξαφανίζεται λίγα λεπτά μετά τη δημιουργία του.

3. Ανθρώπινο σώμα

Συγγραφέας: Anna Claybourne

Το ανθρώπινο σώμα είναι μια εκπληκτική, αλλά εξαιρετικά πολύπλοκη μηχανή. Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζονται τα δομικά στοιχεία, τα όργανα και οι εκπληκτικές ικανότητές του. Ανακαλύψτε μόνοι σας πώς λειτουργεί και γνωρίστε τα κύτταρα, τους ιστούς, τα όργανα και τα συστήματά του. Μάθετε για τα οστά, τους μύες, τα δόντια, το δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά, για το αίμα, την αναπνοή, το ανοσοποιητικό σύστημα και τον εγκέφαλό μας. Κάντε μια επανάληψη στις πέντε αισθήσεις και κατανοήστε τις έννοιες της αναπαραγωγής, της ανάπτυξης, της γήρανσης και βέβαια των γονιδίων, που μας κάνουν αυτό που είμαστε.

Σίγουρα δεν ξέρετε ότι το συκώτι είναι το πιο πολυάσχολο όργανο, εκτελώντας 500 καθήκοντα (Οκ, συκώτι, δεν θα ξαναγκρινιάξω).

4. Διάστημα

Συγγραφέας: Clive Gifford

Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζεται μια χαρτογράφηση του σύμπαντος από τη γένεσή του έως σήμερα. Κάντε μια μαγευτική περιπλάνηση στο ηλιακό σύστημα και στους γαλαξίες! Ανακαλύψτε τι είναι το Big Bang, τα έτη φωτός, πώς δημιουργείται ένας σουπερνόβα και πώς λειτουργεί ένα τηλεσκόπιο. Μάθετε πώς γεννήθηκαν τα αστέρια, ποια είναι τα είδη τους και πώς σβήνουν για πάντα. «Πλησιάστε» το πιο κοντινό μας αστέρι, τον ζωοδότη Ήλιο, και γνωρίστε όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Αναρωτηθείτε τι άλλο υπάρχει πέρα από τη Γη, αν κινδυνεύουμε από τις μαύρες τρύπες ή από… εξωγήινους και ετοιμαστείτε να επιβιβαστείτε σε έναν πύραυλο ή σε ένα εξερευνητικό σκάφος, φορώντας την ειδική στολή και πετώντας, μια και η βαρύτητα στο διάστημα είναι μηδενική!

Σίγουρα δεν ξέρετε ότι οι αστροναύτες στο διάστημα ψηλώνουν κατά 5 εκατοστά. (Να μη συζητήσω για το βάρος τους. Θα μετακομίσω στο διάστημα…)

5. Εφευρέσεις

Συγγραφέας: Mike Goldsmith

Κάθε εφεύρεση είναι η τελειοποίηση μιας μεγαλοφυούς ιδέας και κρύβει πίσω της ανθρώπους που πειραματίζονται για ένα μεγάλο διάστημα για να την υλοποιήσουν. Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζονται 30 από τις σημαντικότερες εφευρέσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας, όπως η τυπογραφία, οι ατμομηχανές ή τα τηλεσκόπια. Το ταξίδι μας ξεκινάει από την αρχαιότητα, όπου οι τότε σπουδαίες εφευρέσεις –όπως η υφαντουργία, ο τροχός ή η γραφή– σήμερα θεωρούνται δεδομένες και φτάνει μέχρι το παρόν, συστήνοντάς μας τους πυραύλους, το διαδίκτυο ή τα ρομπότ, αλλά και τα εμβόλια, τα φάρμακα και τα εμφυτεύματα, που σώζουν ζωές και βελτιώνουν την καθημερινότητά μας.

Σίγουρα δεν ξέρετε ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ Α’, το 1597, ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε τουαλέτα με καζανάκι.

6. Πλανήτης Γη

Συγγραφέας: Anita Ganeri

Η Γη είναι ένας εκπληκτικός πλανήτης, μια κουκκίδα στο απέραντο σύμπαν, που φιλοξενεί εκατομμύρια είδη διαφορετικής ζωής. Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζονται μεταξύ άλλων η δομή της, η θέση της στο διάστημα, η περιστροφή της, τα  πιο εκπληκτικά οικοσυστήματα, το κλίμα, οι απειλούμενοι βιότοποι, οι ακτές, οι ποταμοί, οι σεισμοί και τα ηφαίστεια. Ακόμα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε πώς η μέρα δίνει τη θέση της στη νύχτα, τι είναι η μετατόπιση των ηπείρων και πώς δημιουργούνται οι τυφώνες και οι ανεμοστρόβιλοι. Φυσικά, θα δείτε και με ποιους τρόπους μπορούμε να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας, το σπίτι μας, που κινδυνεύει σοβαρά εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Σίγουρα δεν ξέρετε ότι αν μπορούσαμε να μεταφέρουμε μέσα στη βαθύτερη Τάφρο, αυτή των Μαριανών, το Έβερεστ, τότε το ψηλότερο βουνό του κόσμο θα καλυπτόταν από ενάμισι χιλιόμετρο νερού.

7. Αρχαία Αίγυπτος

Συγγραφέας: Cath Senker

Mια μαγευτική περιπλάνηση στην ιστορία και στον πολιτισμό της Αρχαίας Αιγύπτου. Ταξιδέψτε στον ποταμό Νείλο, ανακαλύψτε τα μυστικά των πυραμίδων και γνωρίστε τους πανίσχυρους φαραώ. Μάθετε τη δομή της αιγυπτιακής κοινωνίας, μπείτε μέσα στα σπίτια των Αιγυπτίων και… δοκιμάστε τα φαγητά και τα ρούχα τους, διαβάστε ιερογλυφικά, γνωρίστε τα επαγγέλματά τους, τα παιχνίδια και τα χόμπι τους, μάθετε πού ταξίδευαν και γιατί και ανακαλύψτε την ιδιαίτερη σχέση τους με τη θρησκεία, που τους οδηγούσε συχνά σε ταρίχευση και μουμιοποίηση των νεκρών τους.

Σίγουρα δεν ξέρετε ότι στην Αρχαία Αίγυπτο για να περάσει ο πονόδοντος τοποθετούσαν στο ούλο μισό ποντίκι.

8. Ανθρώπινος εγκέφαλος

Συγγραφέας: Clive Gifford

Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζονται οι περιοχές του εγκεφάλου, η συνεργασία του με το σώμα, η σύνδεσή του με τη μνήμη και τα συναισθήματα, καθώς και οι εγκεφαλικές δεξιότητες και τα πολλαπλά είδη νοημοσύνης. Εξερευνήστε όλα τα μυστικά του και δείτε πώς λειτουργούν οι αισθήσεις, ώστε να αντιλαμβανόμαστε τον φυσικό κόσμο. Μάθετε πώς παραπλανούν τον εγκέφαλο οι οπτικές απάτες, γιατί ξεχνάτε και βελτιώστε τη μνήμη σας. Δείτε τους τρόπους απεικόνισής του, κατανοήστε το πώς μας εκφράζει την… πείνα του, γνωρίστε τα αντανακλαστικά, αλλά και τις παρακάμψεις, χωρίς τις οποίες δεν θα τα βγάζαμε πέρα με όλα τα ερεθίσματα με τα οποία ερχόμαστε σε συνεχή επαφή. Τέλος, βυθιστείτε στον ύπνο (όχι κυριολεκτικά) και μάθετε πώς και γιατί ονειρεύεστε.

Σίγουρα δεν ξέρετε πόσα από τα αποθέματα ενέργειας του σώματος χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος.

Η σειρά των Εκδόσεων Διόπτρα «Μαθαίνω τα πάντα» απευθύνεται σε παιδιά από 8 ετών. 

Leave a Reply