ΕΛΕΝΗ ΑΝΔΡΕΑΔΗ: ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ

Ελένη ΑνδρεάδηΜε αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της “Τα τέρατα των Ωκεανών”, του τρίτου της σειράς των Πρακτόρων του Πλανήτη, το Τaλκ μίλησε με τη συγγραφέα Ελένη Ανδρεάδη.

1. Καλησπέρα Ελένη! Καταρχάς, πριν λίγο καιρό έγινες μαμά! Πριν μιλήσουμε για “Τα τέρατα των Ωκεανών”, πώς αισθάνεσαι που μόλις βούτηξες στον… ωκεανό της μητρότητας;

Αισθάνομαι πολύ ευλογημένη και ευτυχισμένη. Παράλληλα, νιώθω ακόμα πιο έντονο το βάρος της ευθύνης που έχουμε όλοι μας για να βελτιώσουμε τα πράγματα στον κόσμο για τις επόμενες γενιές που ακολουθούν.

 2. Θα μας θυμίσεις λίγο ποιοι ακριβώς είναι οι Πράκτορες του Πλανήτη;

Οι Πράκτορες του Πλανήτη είναι μια επίλεκτη ομάδα παιδιών που καλούνται να σώσουν τον κόσμο, διότι οι ενήλικες έχουν αποτύχει. Αυτό το καταφέρνουν μέσω των άκρως απόρρητων αποστολών που αναλαμβάνουν, τις οποίες τους τις αναθέτουν η μυστική υπηρεσία Περιβαλλοντοπόλ και η Διοικητής Δ. Ταυτόχρονα βέβαια οι Πράκτορες του Πλανήτη είναι και μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση που εστιάζει στη βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση, αλλά και μια σειρά βιβλίων με οικολογικές περιπέτειες στις οποίες συμμετέχει ενεργά ο αναγνώστης και καλείται να φέρει σε πέρας μαζί με μια επίλεκτη ομάδα Πρακτόρων απο όλο τον κόσμο.

1

3. Τα τέρατα των Ωκεανών είναι το τρίτο βιβλίο της σειράς των Πρακτόρων του Πλανήτη. Θες να μας μιλήσεις λίγο για την ιστορία του;

Τα «Τέρατα των Ωκεανών» έρχονται αμέσως μετά το δεύτερο βιβλίο της σειράς, την «Εκδίκηση του Πουφ», που είχε σαν θέμα την κλιματική αλλαγή. Τώρα το επίκεντρο είναι η θάλασσα, ένα ζήτημα που ήθελα εδώ και καιρό να προσεγγίσω, ένα πραγματικά πολύ σημαντικό στοιχείο για τον Έλληνα, γύρω από το οποίο δυστυχώς δεν γνωρίζουμε αρκετά. Δεν ξέρουμε δηλαδή για όλους αυτούς τους κινδύνους που την απειλούν. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα για αυτή την ιστορία και μέσα από την πλοκή διάλεξα να εστιάσω στους τέσσερις μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί μας. Όπως σε όλα τα βιβλία της σειράς, στοχεύω αυτό να το κάνω με έναν διασκεδαστικό τρόπο ώστε η εκπαιδευτική πληροφορία να περνάει πιο εύκολα στα παιδιά, και να το βλέπουν όλο αυτό σαν μια ξέφρενη περιπέτεια.

4. Ποιος είναι ο Ιβάν φον Βαμπάουερ; Πώς και πού τον συνάντησες; Είναι εύκολα αντιμετωπίσιμος; Σαν να έμαθα ότι έχει και κάτι τέρατα για συνεργούς… 

Ο Ιβάν φον Βαμπάουερ είναι o αρχικακός του βιβλίου μας! Είναι ένας πανούργος που έχει σαν ίνδαλμά του τον Ποσειδώνα, αλλά έχει παρεξηγήσει λίγο τα πράγματα. Στόχος του είναι να κυριαρχήσει στη θάλασσα και στην πορεία να κατακτήσει βέβαια και όλο τον κόσμο. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η θάλασσα καταλαμβάνει το 72% της επιφάνειας του πλανήτη μας! Για να το πετύχει αυτό συνεργάζεται με τέσσερα τέρατα, όπως η Ψαρόσκουπα ή το Φάντασμα, τα οποία και αντιπροσωπεύουν πραγματικές απειλές για τους ωκεανούς που έχουμε δημιουργήσει εμείς οι άνθρωποι και όχι ο Ιβάν. Απλά ο Ιβάν έχει αδράξει την ευκαιρία για να τα κάνει ακόμα πιο δυνατά! Οι Πράκτορές μας έχουν μόνο 48 ώρες για να τα σταματήσουν, και πρέπει να προλάβουν την επόμενη Πανσέληνο. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο αλλά ο αναγνώστης μας έχει και την πολύτιμη βοήθεια μιας ομάδας επίλεκτων Πρακτόρων, άλλα και παιδιών από διαφορετικά μέρη του κόσμου. Δεν θα αποκαλύψω το τέλος, θα πω μόνο ότι είναι μια μεγάλη πρόκληση.

5. Τι είναι η Ψαρόσκουπα; Ακούγεται τρομακτική… Και ποιος είναι ο Μ.Π.Ο.Υ.Φ.Ο.Σ;

Η Ψαρόσκουπα είναι ένα από τα τέρατα της θάλασσας – και μια ευκαιρία να μιλήσουμε για την υπεραλίευση, ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στη Μεσόγειο αλλά και σε όλο τον κόσμο. Σαν κοινωνία δεν καταναλώνουμε ψάρια με βιώσιμο τρόπο – είτε αυτό είναι διότι παίρνουμε απο την θάλασσα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση, είδη που δεν τα παίρνουμε την σωστή εποχή ή στο σωστό μέγεθος με αποτέλεσμα οι πληθυσμοί τους να μην μπορούν να διατηρηθούν, είτε διότι δεν ψαρεύουμε υπεύθυνα, π.χ. όταν στα δίχτυα μαζεύονται πάρα πολλά είδη ψαριών πολλά απο τα οποία πετιούνται, διότι προορίζονται για κατανάλωση ή όταν ψαρεύουμε με τρόπο που καταστρέφει τον βυθό. Όλα αυτά τα κάνει αυτό το τέρας, η Ψαρόσκουπα, αλλά αυτό που διαπιστώνουν οι Πράκτορες είναι την σημασία της δικής μας συμπεριφοράς ως καταναλωτές σχετικά με το ποια ψάρια επιλέγουμε να καταναλώσουμε και πότε. Από την άλλη ο Μ.Π.Ο.Υ.Φ.Ο.Σ. είναι το αεροπλάνο-υποβρύχιο το οποίο μπορεί να έχει αυτό το απατηλό όνομα, αλλά είναι πανέξυπνο. Τα αρχικά του σημαίνουν Μέγα Πρακτορόχημα Ουράνιο Υποβρύχιο & Φοβερά Όμορφο Σου-λέω!

cockpit2

6. Κάτι άκουσα ότι στο τέλος του βιβλίου κρύβεται ένας μυστικός φάκελος. Μπορείς να μας πεις περίπου τι περιέχει ή είναι εντελώς μυστικός; 

Παρόλο που αποτελεί άκρως απόρρητο στοιχείο, επειδή σας εμπιστεύομαι μπορώ να σας αποκαλύψω πως περιέχει κάποια απαραίτητα πρακτορικά εργαλεία, τα οποία βοηθούν στην καθημερινή αντιμετώπιση των τεσσάρων τεράτων. Για παράδειγμα, μια κάρτα με την οποία μπορεί κανείς να μετρήσει αν το μέγεθος του ψαριού το οποίο θέλει να καταναλώσει, είναι εντός των επιτρεπτών ορίων για τη βιώσιμη αλιεία.

7. Γιατί το βιβλίο σου διαβάζεται καλύτερα συνοδεία κινητού ή τάμπλετ;

Στο βιβλίο υπάρχουν εμφυτευμένα κάποια QR Codes τα οποία διαβάζονται με τη βοήθεια smartphone ή αν επισκεφτεί κάποιος την ιστοσελίδα μας planetagents.org. Δεν είναι απαραίτητα εργαλεία όμως για την ανάγνωση του βιβλίου, αλλά στοχεύουν να εμπλουτίσουν την εμπειρία του αναγνώστη εάν το επιλέξει.

8. Είναι εύκολο να πείσεις τα παιδιά ότι η σωτηρία των θαλασσών και των ωκεανών μπορεί πράγματι να εξαρτάται από τον καθέναν από εμάς ξεχωριστά; Ότι δεν είμαστε λίγοι μπροστά στην απεραντοσύνη τους; 

Αυτή πιστεύω είναι και η μεγάλη πρόκληση. Τα προβλήματα είναι τεράστια και ο καθένας μπορεί να θεωρήσει πως δεν παίζει και τόση σημασία ο δικός του ρόλος. Αν κάνουμε όμως ένα βήμα πίσω, βλέπουμε ότι όλοι εμείς ευθυνόμαστε γι’ αυτό το αποτέλεσμα, οπότε όλα ξεκινούν από την ατομική ευθύνη: από το να είμαστε εμείς σωστοί πολίτες και φυσικά μετά μπορούμε να απαιτήσουμε και από την Πολιτεία να νομοθετήσει, να αποκτήσει τις σωστές υποδομές κ.ά.. Αλλά όλα ξεκινούν από το ατομικό επίπεδο για εμένα. Φυσικά η πρόκληση εδώ είναι να μεταφέρουμε στα παιδιά τη σημασία της πρωτοβουλίας του κάθε πολίτη, αλλά ταυτόχρονα να τα κινητοποιήσουμε ώστε να δραστηριοποιηθούν με έναν αισιόδοξο τρόπο και προσφέροντας ένα θετικό όραμα για το μέλλον.

9. Πόσο μακριά βρισκόμαστε ως Πλανήτης από τη συγκρότηση και τη δημιουργία μιας αληθινής Περιβαλλοντοπόλ; 

Παραδόξως δεν βρισκόμαστε και πάρα πολύ μακριά. Φυσικά και έχουμε ακούσει όλοι τα άσχημα νέα για την πρόθεση απόσυρσης των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Παρόλ’ αυτά θεωρώ ότι και μόνο το γεγονός ότι το θέμα συζητιέται τόσο έντονα, αποτελεί και μια έξτρα κινητοποίηση. Τα πρόσφατα δυσάρεστα καιρικά φαινόμενα όπως οι τυφώνες Χάρβεϊ και Ίρμα, δείχνουν πως πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί στον ελάχιστο χρόνο που μας απομένει και ήδη εξαντλείται για την αντιμετώπιση των κύριων προβλημάτων. Πέραν της κλιματικής αλλαγής όμως, χαίρομαι γιατί υπάρχει κινητοποίηση σε πολλά θέματα, όπως τα πλαστικά μιας χρήσης που απαγορεύονται σε όλο και περισσότερες χώρες. Οπότε θα ήθελα να είμαι αισιόδοξη πως θα προλάβουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά από αυτά τα προβλήματα με συνεργατικότητα, γιατί δεν υπάρχει και εναλλακτική.

10. Η κόρη σου θα γίνει αμέσως Πράκτορας του Πλανήτη ή πρέπει να μεγαλώσει λίγο; Σε κάθε περίπτωση, καλή ανατροφή!

Ήδη οι κραυγές που προσπαθεί να μου εκφράσει υποψιάζομαι πως κρύβουν άκρως απόρρητα και μυστικά μηνύματα της  Περιβαλλοντοπόλ… Ελπίζω πως όταν μεγαλώσει θα γίνει μια πολύ ενεργή Πράκτορας του Πλανήτη, γιατί χρειαζόμαστε βοήθεια από όσο περισσότερα παιδιά μπορούμε για να σώσουμε τον κόσμο μας.

GOO BIG

Τα βιβλία της Ελένης Ανδρεάδη Γίνε πράκτορας του Πλανήτη, Πράκτορες του Πλανήτη: Η εκδίκηση του Πουφ και Πράκτορες του Πλανήτη – Τα τέρατα των ωκεανών κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. 

Leave a Reply