ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ, ΤΑ ΓΙΟΡΤΙΝΑ

Το LURPAK μοιράζεται μαζί μας  μια συνταγή για ένα από τα πιο κλασικά γλυκά των Χριστουγέννων, τα πολυαγαπημένα όλων μας μελομακάρονα. 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ:

430 γρ. Lurpak Lighter Soft με ελαιόλαδο (λιωμένο )
1.200 γρ. αλεύρι
400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
30 γρ. άχνη
½ κουτ. του γλυκού σόδα
¼ κουτ. του γλυκού κανέλα
1/6 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ:

500 γρ. νερό
700 γρ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι κομμένο στα 2
2 ξυλάκια κανέλας
100 γρ. μέλι καρύδια χοντροκομμένα
μέλι για το μέλωμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ: Λιώνουμε το Lurpak Lighter Soft με ελαιόλαδο και το ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει). Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη. Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 30 λεπτά περίπου έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Μόλις βγουν από το φούρνο ζεστά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σίτα να στραγγίξουν. Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.

Leave a Reply