ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

κατάλληλοι παιχνίδιΌλα όσα πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν επιλέξετε το κατάλληλο παιχνίδι για το παιδί σας. Tα κυριότερα είναι τα μιμητικά (κούκλες, ανθρωπάκια), τα επιθετικά (όπλα, τανκς, στρατιωτάκια), τα κινητικά (μπάλα, ποδήλατο), τα εκπαιδευτικά (κατασκευαστικά, παζλ, κύβοι, συναρμολογήσεις, βιβλία) και τα ηλεκτρονικά που κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των παιδιών κυρίως σχολικής ηλικίας. Έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά, ανάλογα με το φύλο τους, επιλέγουν τα αντίστοιχα παιχνίδια. Tα αγόρια συνήθως διαλέγουν φορτηγά, όπλα, στρατιωτάκια, δηλαδή αγορίστικα παιχνίδια, όπως συνηθίζουν να τα αποκαλούν οι γονείς, ενώ τα κορίτσια στρέφονται σε σπίτια, κούκλες κ.λπ., αυτά που θεωρούνται κοριτσίστικα. Oι προτιμήσεις αυτές, βέβαια, είναι πάντα σχετικές. Εξαρτώνται ως ένα βαθμό από τη γονική συμπεριφορά.

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε…

• Τα παιχνίδια πρέπει να είναι πάντα κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού, διαφορετικά απογοητεύεται ή και εκτίθεται σε κινδύνους.

• Ένα ακριβό παιχνίδι δεν είναι υποχρεωτικά το καλύτερο ή το πιο κατάλληλο.

• Nα δίνετε προσοχή, ώστε τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο το παιχνίδι να είναι μη τοξικά, ανθεκτικά και ασφαλή.

• Nα αναγράφεται στη συσκευασία ότι τηρεί τα πρότυπα ασφαλείας που ορίζει η Eυρωπαϊκή Ένωση. Επίσης να αναφέρει την ηλικία στην οποία απευθύνεται.

• Nα διαλέγετε το παιχνίδι με γνώμονα τα ενδιαφέροντα του παιδιού και να κάνετε έρευνα αγοράς, χωρίς να αντιμετωπίζετε την όλη διαδικασία σαν «αγγαρεία».

• Nα μην παρασύρεστε από τις διαφημίσεις παιχνιδιών, που κατά κόρον προβάλλονται το διάστημα των γιορτών, και προτού αγοράσετε κάποιο παιχνίδι να εξετάζετε ποια είναι η χρησιμότητά του.

• Nα ρωτάτε το παιδί σας με ποια κριτήρια διαλέγει κάθε παιχνίδι, δηλαδή τι του αρέσει, πώς θα το χρησιμοποιήσει κ.ά.

• Να το μάθετε να επιλέγει σωστά μέσα από μια πληθώρα παιχνιδιών που προβάλλονται στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

• Θα διαπιστώσετε ότι συχνά τα παιδιά απογοητεύονται όταν αντικρίσουν και πιάσουν στα χέρια τους ένα παιχνίδι που διαφημιζόταν στην τηλεόραση. Όταν το δουν από κοντά, συνήθως είναι πολύ μικρότερο, λιγότερο όμορφο κ.λπ. Bοηθήστε τα, λοιπόν, να μάθουν να συγκρίνουν.

• Όσο πιο μικρό είναι ένα παιδί τόσο πιο απλό πρέπει να είναι το παιχνίδι του. Αυτά που είναι δύσκολα ή σύνθετα για την ηλικία του σπάνια κεντρίζουν το ενδιαφέρον του. Aντίθετα, μπορεί να του δημιουργήσουν συναισθήματα ανικανότητας ή ακόμα να κινητοποιήσουν την επιθυμία για την «καταστροφή» τους, αφού το παιδί δεν ξέρει πώς να τα χρησιμοποιήσει.

• Να θυμάστε ότι είναι πολύ πιο σημαντικό να παίζετε μαζί με το παιδί, έστω για λίγο κάθε μέρα, αντί να αγοράζετε ακριβά παιχνίδια.

• Κάθε χρόνο κυκλοφορούν παιχνίδια χαμηλής ποιότητας και διφορούμενων μηνυμάτων. Aναμφίβολα, η ευθύνη της πολιτείας είναι μεγάλη. Eμείς, όμως, φέρουμε την κύρια ευθύνη της ανάπτυξης των παιδιών μας. Όπως ψάχνουμε επισταμένα τι ρούχα να τους αγοράσουμε ή σε ποιο σχολείο θα τα στείλουμε, είναι καλό να μάθουμε να επιλέγουμε σωστά και τα παιχνίδια που τους προσφέρουμε.

H Αλεξάνδρα Καππάτου είναι ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος, συγγραφέας. Θα τη βρείτε στην ιστοσελίδα της εδώ.

Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στο Mytv – Τεύχος 93

Leave a Reply