Μαστέλο Σίφνου, από τον Γιώργο Τσούλη

Μαστέλο ΣίφνουΟ Γιώργος Τσούλης μοιράζεται με τους αναγνώστες του Τaλκ μια υπέροχη συνταγή για Μαστέλο Σίφνου, μέσα από το νέο του βιβλίο Μα-γυρεύοντας τις εποχές (Εκδόσεις Ψυχογιός), στο οποίο μας ξεναγεί σε δεκαπέντε μοναδικούς τόπους της χώρας μας.

Λόγω της παράδοσης που έχουν στη Σίφνο οι αγγειοπλάστες, τα περισσότερα φαγητά φτιάχνονται μέσα σε πήλινες γάστρες. Ένα από αυτά είναι και το μαστέλο Σίφνου, που φτιάχνεται είτε με κατσίκι είτε με αρνί. Ο σεφ προτίμησε να το φτιάξει με αρνί και φυσικά κληματόβεργες στη βάση της γάστρας για περισσότερο άρωμα. Βγήκε λουκούμι!

Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 15 λεπτά
Εκτέλεση: 2 ώρες και 30 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: 1

Υλικά

  • 1 κιλό αρνί, κομμένο σε μερίδες
  • 4-5 κληματόβεργες
  • 600 ml λευκό κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 3 σκ. σκόρδο, σπασμένες
  • 1 μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι 

Tsoulotip: Δεν προσθέτουμε πολύ ελαιόλαδο στο σοτάρισμα καθώς θα βγάλει και το αρνί αρκετό λίπος. Αν δεν έχουμε κληματόβεργες, βάζουμε λαδόκολλα.

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στον αέρα.
  2. Τοποθετούμε το αρνί σε ένα μπολ, το αλατοπιπερώνουμε καλά, το πασπαλίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο, φορώντας γάντια μιας χρήσης, ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια και το αφήνουμε στην άκρη.
  3. Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το αρνί και το θωρακίζουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές.
  4. Στον πάτο μιας γάστρας (πήλινης ή κανονικής) τοποθετούμε τις κληματόβεργες και από πάνω το αρνί. Προσθέτουμε το κρασί, τα φύλλα δάφνης, το σκόρδο, τον άνηθο και το χυμό λεμόνι.
  5. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε για 1 ώρα στον φούρνο.
  6. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε για ακόμα 1 ώρα και 30 λεπτά.
  7. Μόλις είναι έτοιμο το μαστέλο το βγάζουμε από τον φούρνο και το σερβίρουμε ζεστό.

Μα-γυρεύοντας τις εποχές: Ο Γιώργος Τσούλης μάς ξεναγεί σε δεκαπέντε μοναδικούς τόπους της χώρας μας, σε ένα οδοιπορικό που έχει σκοπό να ανακαλύψει τα γαστρονομικά της διαμάντια, να μάθει από τις παραδόσεις της και να τιμήσεις τις γεύσεις που ανέκαθεν υπήρχαν στο ελληνικό τραπέζι.
Ένα ταξίδι μέσα από τις τέσσερις εποχές του χρόνου, με εναλλαγή μαγευτικών τοπίων σε βουνά και θάλασσες, γνωρίζοντας χωριά, νησιά και περήφανες πόλεις σε όλη την ελληνική επαρχία. Ένα όμορφο μενού τριάντα οκτώ συνταγών που σέβονται την εποχικότητα, τιμούν την εντοπιότητα, αξιοποιούν την κάθε πρώτη ύλη, υπενθυμίζουν την αξία της παράδοσης και παρακινούν τον καθένα να ανακαλύψει τη γαστρονομία της Ελλάδας.
Γεύσεις που παντρεύουν την ιστορία της ελληνικής κουζίνας με τη σύγχρονη ματιά του Chef, ιδανικές για τα καθημερινά και γιορτινά σας τραπέζια, γεμάτες άρωμα και ουσία, σαν μια βόλτα στο νησί, σαν ένας περίπατος στο χωριό, σαν μια μεγάλη αγκαλιά στην ελληνική γη και ό,τι απλόχερα προσφέρει.

Leave a Reply