ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ: «ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ» ΥΓΕΙΑΣ

Η καλή ημέρα φαίνεται από το πρωί. Και η καλή υγεία «χτίζεται» από τις μικρές ηλικίες. Για έναν  γερό  οργανισμό η ημέρα πρέπει να ξεκινά με πολλές φυτικές ίνες, όπως αναφέρουν σε μελέτη τους ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 2.000 παιδιών και εφήβων ηλικίας 12-19 ετών και είδαν ότι όσοι από αυτούς κατανάλωναν συχνά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως λαχανικά, μαύρο ψωμί και άλλα προϊόντα ολικής αλέσεως έβαζαν «πλώρη» για ένα μέλλον χωρίς διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους παράγοντες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, τα χαμηλά επίπεδα της αποκαλούμενης «καλής» ΗDL χοληστερόλης και η  περιφέρεια της μέσης, οι οποίοι συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου (πρόκειται για ένα σύνολο παραμέτρων που αυξάνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων και διαβήτη).

Ανακάλυψαν ότι από τα παιδιά που κατανάλωναν μικρές ποσότητες φυτικών ινών –λιγότερο από τρία γραμμάρια ινών ανά 1.000 θερμίδες– το 9% εμφάνιζε μεταβολικό σύνδρομο σε σύγκριση με ποσοστό μόλις 3% στην ομάδα των παιδιών που κατανάλωνε πολλές φυτικές ίνες (11 γραμμάρια και άνω ανά 1.000 θερμίδες). Βάλτε λοιπόν τις φυτικές ίνες στη ζωή της οικογένειάς σας αφού φαίνεται ξεκάθαρα ότι μεγαλώνουν γερά παιδιά.