ΣΜΝ: ΤΑ ΧΛΑΜΥΔΙΑ

χλαμύδιαΤα χλάμυδια είναι από τα πιο κοινά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Μεταδίδονται μέσω σεξ χωρίς προφυλάξεις (σεξ χωρίς προφυλακτικό) και είναι ιδιαίτερα συχνά σε σεξουαλικά ενεργούς εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Εάν είστε κάτω των 25 ετών και είστε σεξουαλικά ενεργοί, συνιστάται να εξετάζεστε για χλαμύδια κάθε χρόνο ή όταν αλλάζετε σεξουαλικό σύντροφο.

Συμπτώματα

Τα περισσότερα άτομα με χλαμύδια δεν παρατηρούν συμπτώματα και δεν γνωρίζουν ότι έχουν. Επικοινωνήστε με τον/τη γιατρό σας προκειμένο να ελεχθείτε εάν εμφανίσετε τα παρακάτω συμπτώματα:

 • πόνο κατά την ούρηση
 • ασυνήθιστες εκκρίσεις από τον κόλπο ή το πέος
 • (στις γυναίκες) πόνος στην κοιλιά, αιμορραγία μετά το σεξ και αιμορραγία μεταξύ περιόδων
 • (στους άνδρες) πόνος και πρήξιμο στους όρχεις

Πώς μεταδίδονται

Τα χλαμύδια είναι μια βακτηριακή λοίμωξη. Συνήθως εξαπλώνονται μέσω επαφής με μολυσμένα γεννητικά υγρά (σπέρμα ή κολπικό υγρό). Πιο συγκεκριμένα:

 • μη προστατευμένο κολπικό, πρωκτικό ή στοματικό σεξ
 • μοιράζεστε παιχνίδια που δεν πλένονται ή δεν καλύπτονται με νέο προφυλακτικό κάθε φορά που χρησιμοποιούνται
 • τα γεννητικά σας όργανα έρχονται σε επαφή με τα γεννητικά όργανα του συντρόφου σας – συνεπώς μπορείτε να πάρετε χλαμύδια από κάποιον ακόμη και αν δεν υπάρχει διείσδυση, οργασμός ή εκσπερμάτωση
 • Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από μια έγκυο γυναίκα στο μωρό της.

Τα χλαμύδια δεν μπορούν να μεταδοθούν μέσω περιστασιακής επαφής, όπως φιλί και αγκάλιασμα, ή από κοινή χρήση σε μπανιέρες, πετσέτες, πισίνες, καθίσματα τουαλέτας ή μαχαιροπίρουνα.

Είναι σοβαρά τα χλαμύδια;

Αν και τα χλαμύδια δεν προκαλούν συνήθως συμπτώματα και μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά, μπορεί να έχουν σοβαρά συμπτώματα στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν νωρίς. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας και να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας, όπως πυελική φλεγμονώδης νόσος, επιδιδυμο-ορχίτιδα (φλεγμονή των όρχεων) και στειρότητα. Μπορεί επίσης μερικές φορές να προκαλέσει αντιδραστική αρθρίτιδα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να υποβληθείτε σε έλεγχο και θεραπεία το συντομότερο δυνατό, εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε χλαμύδια.

Πώς ελέγχομαι για χλαμύδια

Στις γυναίκες, ο έλεγχος για χλαμύδια γίνεται με τεστ επιχρίσματος από τον τραχηλο της μήτρας (ίδια διαδικασία με το test pap).

Πώς αντιμετωπίζονται

Τα χλαμύδια μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν εύκολα με αντιβιοτικά. Μπορεί να σας δοθούν 2 χάπια για να τα πάρετε όλα σε 1 ημέρα ή εναλλακτικά για μια εβδομάδα. Δεν πρέπει να κάνετε σεξ έως ότου εσείς και ο τρέχων σεξουαλικός σας σύντροφος ολοκληρώσετε τη θεραπεία. Εάν λάβατε τη θεραπεία διάρκειας 1 ημέρας, θα πρέπει να αποφύγετε να κάνετε σεξ για μια εβδομάδα μετά. Είναι σημαντικό ο τρέχων σεξουαλικός σας σύντροφος και τυχόν άλλοι πρόσφατοι σεξουαλικοί σύντροφοι που είχατε να κάνουν test και να υποβληθούν σε θεραπεία για να βοηθήσουν στη διακοπή της εξάπλωσης της μόλυνσης. Αν είστε κάτω των 25 ετών που έχετε χλαμύδια θα πρέπει να ξαναελεγχθείτε 3 μήνες μετά τη θεραπεία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι νεαροί ενήλικες που έχουν θετικά αποτελέσματα για χλαμύδια έχουν αυξημένο κίνδυνο να τα κολλήσουν  ξανά.

Πώς μπορώ να προφυλαχτώ

Όποιος είναι σεξουαλικά ενεργός μπορεί να κολλήσει χλαμύδια. Διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εάν έχετε νέο σεξουαλικό σύντροφο ή δεν χρησιμοποιείτε μέθοδο αντισύλληψης φραγμού, όπως προφυλακτικό, όταν κάνετε σεξ. Μπορείτε να βοηθήσετε στην αποτροπή της εξάπλωσης των χλαμυδίων με τους ακόλουθους τρόπους:

 • χρησιμοποιώντας προφυλακτικό κάθε φορά που κάνετε κολπικό ή πρωκτικό σεξ
 • χρησιμοποιώντας προφυλακτικό για να καλύψετε το πέος κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ
 • να μη μοιράζεστε σεξουαλικά παιχνίδια
 • εάν μοιράζεστε σεξουαλικά παιχνίδια, πλύντε τα ή καλύψτε τα με ένα νέο προφυλακτικό μεταξύ κάθε ατόμου που τα χρησιμοποιεί.

Η Στέλλα Ροΐδη είναι μαιευτήρας-γυναικολόγος. www.roidi.gr

Leave a Reply