ΜΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΒΙΒΛΙΑ|”ΜΑ ΤΙ ΜΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;”

Μα… τι μου συμβαίνει;

Πριν από τον Φρόιντ, ήταν γενικώς παραδεκτό πως τα παιδιά είναι σεξουαλικώς ουδέτερα ως την εφηβεία.

Στην πραγματικότητα όμως τα παιδιά, από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής, νιώθουν ευχαρίστηση να δείχνουν το σώμα τους και να βλέπουν το σώμα των άλλων και οι ερωτήσεις γύρω από τα θέματα του σεξ που απευθύνουν τα παιδιά στους ανυποψίαστους γονείς είναι  κατά κανόνα διερευνητικής φύσεως!

Τα παιχνίδια υπόδυσης ρόλων του φύλου, το ψηλάφισμα των γεννητικών οργάνων και το ενδιαφέρον για το πώς, από πού και πότε έρχεται ένα παιδί στον κόσμο, είναι θέματα κοινά και απασχολούν από πολύ νωρίς όλα τα παιδιά. Αποτελούν μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης και στοιχείο μιας περιέργειας ευπρόσδεκτης και επιθυμητής!

Η δυσκολία για πολλούς γονείς είναι ότι οι ίδιοι μεγάλωσαν σε περιβάλλον όπου οι συζητήσεις γύρω από το σεξ θεωρούνται ταμπού!  Μια ερώτηση που μου απευθύνουν σχεδόν όλοι οι γονείς είναι πότε θα πρέπει να αρχίσει η διαφυλική αγωγή και πάντα  αναρωτιέμαι το ίδιο… Γιατί θα πρέπει να διαφοροποιείται από την υπόλοιπη εκπαίδευση και αγωγή των παιδιών μας; Αρκεί να σκεφτούμε πως σαν γονείς παρέχουμε διαφυλική αγωγή και με την απλή παρουσίας μας, μιας και αυτό που διαμορφώνει το παιδί μας δεν είναι τόσο το τι του λέμε όσο το τι κάνουμε και κυρίως το πώς το κάνουμε!

Όπως και να έχει,  η σωστή ηλικία για να πληροφορήσουμε το παιδί για τα σεξουαλικά θέματα είναι όταν το ίδιο μας το ζητήσει με τις ερωτήσεις του! Εδώ να τονίσω πως το κατά πόσον το παιδί θα αισθανθεί ελεύθερο ότι μπορεί να απευθύνει τέτοιες ερωτήσεις στους γονείς του, εξαρτάται από την ατμόσφαιρα που επικρατεί στο σπίτι! Τυχόν σιγή του παιδιού για προσωπικά θέματα είναι προειδοποίηση ότι η εξερευνητική περιέργεια του παιδιού έχει μπλοκαριστεί και είναι σημαντικό να μην την αγνοήσουμε!

Η σεξουαλικότητα είναι συνυφασμένη με το σύνολο των εκδηλώσεων της ζωής μας και μόνο ο γονέας που γνωρίζει καλά το παιδί του και καλοδέχεται τις λειτουργίες και τις  αναζητήσεις του θα μπορέσει να απαντήσει στις ερωτήσεις που σχεδόν πάντοτε γίνονται!

Υπάρχουν πολλά βιβλία- εργαλεία που μπορούν να μας  βοηθήσουν σε σχέση με το πώς θα επικοινωνήσουμε με  τα μικρά μας, σε κάθε ηλικία, σε σχέση με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση!

0012016_195

Το βιβλίο «Μα…τι μου συμβαίνει» της Τζάκι Μπέιλι (Εκδόσεις Μεταίχμιο) είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο για την ανάπτυξη και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και απευθύνεται στα παιδιά που βαδίζουν γοργά προς την εφηβεία, από 10 ετών και πάνω! Εικονογραφημένο, απλό και μεστό συγχρόνως! Απαντά σε όλες εκείνες τις αμήχανες ερωτήσεις για τις αλλαγές που παρατηρούν  τα παιδιά μας  στο σώμα τους και στον εαυτό τους όπως “Πώς γεννήθηκα;”, “Τι είναι η εφηβεία;”, “Πότε αρχίζει και τι μπορώ να κάνω για όσα μου συμβαίνουν;”!

Αυτό όμως το βιβλίο/ εργαλείο θα λειτουργήσει κυρίως στα παιδιά κάτω των 13 κυρίως με την δική μας παρουσία! Η αλήθεια είναι πως πολλοί γονείς δεν θέλουν να θυμούνται την δική τους εφηβεία και τώρα τα παιδιά τους είναι εδώ για να τους την θυμίσουν! Η εφηβεία του παιδιού ξυπνά την  εφηβεία του γονέα… και κατά κάποιον τρόπο ο πατέρας και η μητέρα κοιτούν μέσα σε έναν καθρέπτη όταν αντιμετωπίζουν τον έφηβο γιό ή την έφηβη κόρη και πολλές φορές αυτό το είδωλο μπορεί να είναι τρομαχτικό! Αν δούμε πως δυσκολευόμαστε τόσο ώστε να μπλοκάρουμε αυτές τις συζητήσεις με τα παιδιά μας, καλό θα είναι να συζητήσουμε με κάποιον ειδικό τόσο για εμάς όσο και για το παιδί μας!

Ξεκινήστε διαβάζοντας αυτό το χρήσιμο βιβλίο! Ίσως καταφέρει να σας απευαισθητοποιήσει… και μετά διαβάστε το σιγά σιγά και μαζί με το παιδί σας! Καλή σας ανάγνωση!

Η Σουζάνα Παπαφάγου είναι κλινική ψυχολόγος, ομαδική- οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια. Θα τη βρείτε στοhttp://kaleidoskopiopsychis.blogspot.gr/ 

Leave a Reply