ΠΡΟΛΗΨΗ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗΣ|ΠΟΣΟ ΝΕΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΝΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ουρολοίμωξη

Ότι το νερό βοηθά τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης είναι γνωστό και χιλιοειπωμένο. Μια νέα επιστημονική μελέτη όμως έρχεται να δείξει επακριβώς ποια είναι η «δόση» νερού μπορεί να προστατεύσει τις γυναίκες –οι οποίες είναι ούτως ή άλλως πιο επιρρεπείς στην ουρολοίμωξη από τους άντρες– από τις επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις.

Να σημειωθεί ότι ποσοστό 40-60% των γυναικών παθαίνουν ουρολοίμωξη τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενώ μία στις τέσσερις ταλαιπωρούνται από επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις. Το γενικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι μια αύξηση στην ημερήσια κατανάλωση νερού μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες μελλοντικής ουρολοίμωξης στις γυναίκες.

Στη μελέτη συμμετείχαν 140 υγιείς γυναίκες που είχαν πάθει τουλάχιστον τρεις φορές ουρολοίμωξη κατά τους τελευταίους 12 μήνες και που είχαν δηλώσει ότι δεν κατανάλωναν πολλά υγρά σε ημερήσια βάση. Οι μισές γυναίκες (ομάδα ελέγχου) διατήρησαν τα συνήθη επίπεδα πρόσληψης υγρών, ενώ από τις άλλες μισές ζητήθηκε να πίνουν καθημερινά 1,5 λίτρο νερό επιπλέον από τα συνήθη επίπεδα πρόσληψης υγρών. Η δοκιμή είχε συνολική διάρκεια ένα έτος.

Σε αυτό το διάστημα, οι γυναίκες στην ομάδα ελέγχου είχαν κατά μέσο όρο 3,1 επεισόδια ουρολοίμωξης, ενώ η ομάδα του νερού 1,6, διαφορά που αντιστοιχεί σε μείωση του κινδύνου κατά 48%. Η συνολική πρόσληψη υγρών στην ομάδα του νερού (συνήθης πρόσληψη νερού και άλλων ποτών + 1,5 λίτρο νερό) ήταν 2,8 λίτρα ημερησίως, ενώ στην ομάδα ελέγχου (συνήθης πρόσληψη νερού και άλλων ποτών) ήταν μόλις 1,2 λίτρα.

«Αν μια γυναίκα παθαίνει επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις και αναζητά έναν τρόπο να μειώσει τον κίνδυνο, τα στοιχεία δείχνουν ότι θα επωφεληθεί αν αυξήσει την ποσότητα νερού που πίνει και αν διατηρήσει υψηλά τα επίπεδα πρόσληψης υγρών» αναφέρει ο Δρ Τόμας Χούτον, επικεφαλής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, προσθέτοντας πως «το νερό είναι ένας εύκολος και ασφαλής τρόπος να προληφθεί μια ενοχλητική λοίμωξη που προκαλεί τόσο έντονη δυσφορία». Τα νέα ευρήματα παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου IDWeek 2017 με θέμα τα λοιμώδη νοσήματα.

Πηγή

No Responses

Leave a Reply