ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Ο ΕΚΓΕΦΑΛΟΣ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΜΠΑΜΠΑ

Ως μπαμπάς διδύμων 12 εβδομάδων, είχα την περιέργεια να διαβάσω μια έρευνα που έπεσε στα χέρια μου σχετικά με τις αλλαγές που γίνονται στον εγκέφαλο και σχετίζονται με την πατρότητα. Η αλήθεια είναι πως όποια σχετική έρευνα είχα ακούσει μέχρι τότε ήταν επικεντρωμένη στις μητέρες.

Όταν γίνεσαι μπαμπάς ενός μωρού (ή δύο μωρών στην περίπτωσή μου), είναι σαν να ενεργοποιείται μια νέα λειτουργία στον εγκέφαλο, θα μπορούσα να πω ότι είναι κάτι που γυρίζει συνέχεια στο μυαλό μας – γιατί ξαφνικά, δεν έχει σημασία πού είμαστε ή τι κάνουμε, γιατί έχουμε συνεχώς αυτή την επαγρύπνηση για αυτά τα μικρά, εύθραυστα πλάσματα που εξαρτώνται από εμάς. Και έπειτα υπάρχει ο χρόνος που δαπανάται παίζοντας και ταΐζοντας, και περιμένοντας σε επιφυλακή κάθε μικρό δείγμα αλλαγής διάθεσης, κάθε μικρό λόξιγκα ή κάθε κλάμα. Θα ήταν πραγματικά απίστευτο αν αυτές οι νέες αρμοδιότητές μας και οι τρόποι που αλληλεπιδρούν, δεν είχαν μια βαθιά επίδραση στον εγκέφαλό μας.

Μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Pilyoung Kim, διενεργήθηκε στα Πανεπιστήμια του Ντένβερ και Γέιλ, όπου εξέτασαν δύο φορές τους εγκεφάλους 16 νέων μπαμπάδων (μέσος όρος ηλικίας 36, από τους οποίους οι 7 ήταν μπαμπάδες για πρώτη φορά). Η πρώτη εξέταση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2 και 4 εβδομάδων από τη γέννηση των μωρών τους, ενώ η δεύτερη 12 με 16 εβδομάδες αργότερα. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει κάποιες λειτουργικές αλλαγές στους εγκεφάλους των ανδρών που είχαν γίνει μπαμπάδες, οι οποίοι παρουσίαζαν αυξημένη νευρική δραστηριότητα όταν αντίκριζαν τα δικά τους βρέφη. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές κατέληξαν σε διαρθρωτικές αλλαγές στους εγκεφάλους των μπαμπάδων.  

Συγκρίνοντας την πρώτη με τη δεύτερη εξέταση, η ερευνητική ομάδα βρήκε αυξημένο όγκο  φαιάς ουσίας σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου των πατεράδων. Αυτό περιλάμβανε και τομείς που στο παρελθόν είχε διαπιστωθεί ότι εμφανίζουν αύξηση στις νέες μητέρες, συμπεριλαμβανομένων και λειτουργιών που εμπλέκονται στη συναισθηματική επεξεργασία, στη μνήμη και στην ανταμοιβή.

Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πραγματικότητα για τον ανθρώπινο εγκέφαλο; Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε, η ομάδα επισημαίνει όμως ότι πολλές από αυτές τις νευρολογικές περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται, είναι σημαντικές για την τροφοδότηση διάφορων συμπεριφορών. Οι αλλαγές πάντως προέρχονται από τη νέα και ισχυρή επιρροή των μωρών προς τους μπαμπάδες τους.

Κάτι άλλο που πραγματεύτηκε η έρευνα αυτή είναι αλλαγές στον εγκέφαλο των ανδρών που σχετίζονται με τα επίπεδα της κατάθλιψης. Πριν από λίγα μόνο χρόνια, η ψυχολογία αναφέρεται επίσημα στον κίνδυνο κατάθλιψης, αντίστοιχης με αυτής των νέων μαμάδων, και στους μπαμπάδες, που εμφανίζεται μετά τη γέννηση των παιδιών τους. Ωστόσο, τα δεδομένα της έρευνας έδειξαν ελάχιστα ως ανύπαρκτα σημάδια κατάθλιψης στους άνδρες που έλαβαν μέρος σε αυτή τη μελέτη, άρα το στοιχείο αυτό δεν επιβεβαιώνεται.

Πρόκειται σίγουρα για μια μικρή έρευνα, με περιορισμένο μέγεθος δείγματος και άρα μια μικρή ιδέα για την ύπαρξη μεταβολών στον εγκέφαλο που προέρχονται από την πατρότητα. Παρ ‘όλα αυτά, είναι πολύ ευχάριστο ότι οι επιστήμονες αρχίζουν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την ψυχολογική επίπτωση της πατρότητας. Νέες μελέτες αναδεικνύουν ολοένα και περισσότερο τη σημασία και τις θετικές αλληλεπιδράσεις που έχουν τα παιδιά με τους μπαμπάδες τους!

Από τον Christian Jarrett, πηγή: mytwins.gr 

Leave a Reply