ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΠΑΜΠΑΣ;

Το μοίρασμα της φροντίδας ενός μωρού είναι εξίσου σημαντική διαδικασία για τους γονείς και για το ίδιο το παιδί. Είναι σημαντικό, λοιπόν, ο ένας να συμπληρώνει και να βοήθα τον άλλον σε όλες τις ανάγκες που μπορεί να έχει ένα βρέφος. Στο τάισμα, στην προετοιμασία για το μπάνιο του, στην αλλαγή της πάνας, στο να το ηρεμήσει όταν κλαίει, να το νανουρίσει για να κοιμηθεί…
Όμως η συνεργασία και η συνύπαρξη των δυο γονιών δεν σταματά εδώ! Μπορεί να φαίνεται απλή, αλλά έχει πολλές πτυχές όπως είναι η συντροφικότητα, η κατανόηση στην κούραση, η καθαριότητα του σπιτιού, η αναπλήρωση στα αναγκαία είδη καθαριότητας και φροντίδας του μωρού, η προετοιμασία του καθημερινού φαγητού, η λίστα για τα ψώνια της εβδομάδας και η πραγματοποίηση τους, η χαλάρωση στο τέλος της κάθε μέρας!!
Για τον άντρα, η εγκυμοσύνη και η πατρότητα καμία φορά μπορεί να προκαλέσουν φόβους και ανησυχία για ανατροπή της οικονομικής ασφάλειας της οικογένειας, εντούτοις, είναι για όλους σχεδόν τους πατέρες πηγή υπερηφάνειας, καθώς η εγκυμοσύνη της συζύγου τους αποτελεί ένδειξη της αρρενωπότητας τους και της σεξουαλικής τους επάρκειας και καταλληλότητας. Οι αντιδράσεις του πατέρα στην εγκυμοσύνη δεν σχετίζονται τόσο με τις διάφορες φάσεις της κύησης, όπως συμβαίνει με την μέλλουσα μητέρα, αλλά κυρίως με τις επιπτώσεις που βλέπει ο πατέρας ότι θα έχει η γέννηση του παιδιού στην ταυτότητα του δικού του Εγώ, στο γάμο του, και στην επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Μπορούμε να πούμε ότι με την εγκυμοσύνη και τον ερχομό του παιδιού, η δυάδα γυναίκα – σύζυγος, και άνδρας – σύζυγος, διευρύνεται με τον ερχομό του παιδιού που θα γεννηθεί, και γίνεται τριάδα, «μητέρα –πατέρας -παιδί» η οποία παρουσιάζει νέα δυναμική.  Πολλές φορές ένας νέος πατέρας δεν έχει επίγνωση των συναισθημάτων του. Μπορεί στην αρχή να τον κατακλύζει ο ενθουσιασμός, σύντομα όμως κατανοεί το βάρος της ευθύνης και των περιορισμών. Με την γέννηση του παιδιού ο άνδρας έρχεται σε επαφή με την σκέψη της δικής του θνητότητας. Για τους δικούς του γονείς είναι παιδί. Τώρα υπάρχει ένα παιδί που θα ζήσει περισσότερο από αυτόν. Αισθάνεται ότι πρέπει να επιτύχει κάτι στην ζωή του, εκτός από το ότι απέκτησε ένα παιδί. Η δουλειά του θα γίνει ιδιαίτερα σημαντική για αυτόν. Αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη αίσθηση της οικονομικής ευθύνης οδηγεί σε ένα αίσθημα επιτακτικής ανάγκης. Θεωρεί την ζωή πολυτιμότερη και περισσότερο εύθραυστη.
Συχνά ένας άνδρας είναι εντελώς απροετοίμαστος για την επιβεβλημένη αλλαγή στον τρόπο ζωής του, όταν γεννιέται ένα μωρό και σοκάρεται από τον τρόπο που όλα περιστρέφονται γύρω από αυτό. Ο ρόλος του πατέρα όπως και ο χρόνος που χρειάζεται για να προσαρμοστεί στον ερχομό και στην φροντίδα του μωρού είναι περισσότερος από εκείνον της μητέρας, η οποία θεωρητικά έχει προσαρμοστεί κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς το παιδί αναπτύσσεται μέσα της. Στην πραγματικότητα, όμως, και οι δυο χρειάζονται χρόνο, καθώς πρόκειται μια συνθήκη πρωτόγνωρη, που εμπερικλείει την άγνοια, την αγωνία, την ευαισθησία, την τρυφερότητα, την αμφιβολία, την λατρεία την κούραση, την αφοσίωση και πολλά ακόμα συναισθήματα.
Για να υπάρχει ηρεμία μέσα στην οικογένεια, έτσι ώστε να μην επικρατεί η ένταση και ο πανικός είναι σημαντικό και οι δυο γονείς να συμβάλλουν στις καθημερινές ανάγκες του μωρού και να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο, χωρίς να επαναπαύεται ο ένας από τους δυο στις δυνατότητες του άλλου, με άλλα λόγια να υπάρχει και κατανόηση αλλά και το αίσθημα του συμβιβασμού. Η  βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο πατέρας στην μητέρα για φροντίδα ενός μωρού,είναι αρκετά σημαντική και χρήσιμη για εκείνη. Είναι σημαντικό, όμως, να του αναγνωρίζει την προσπάθεια του και την καλή θέληση που έχει, να τον ενθαρρύνει και να τον ευχαριστεί. Φαίνεται ότι οι άνδρες βοηθούν στο σύνολο τους, όμως, συχνά υπάρχει και η σκέψη ότι η φροντίδα είναι γυναικείο καθήκον ή ότι η μητέρα μπορεί καλύτερα. Ο πατέρας συνήθως θεωρεί ότι ο ρόλος του είναι περισσότερο συμπληρωματικός, ώστε οι γυναίκες να κάνουν άλλες δουλείες του σπιτιού.

Βοηθήστε τον νέο πατέρα να αναλάβει δράση!
Συζητείστε για τις αλλαγές: καθίστε μαζί και επικοινωνήστε για τις αλλαγές που έχουν προκύψει. Η ανταλλαγή των απόψεων και η αναφορά στην διαφορετική οπτική του καθένα είναι σημαντικό να έρθει στην επιφάνεια, για να είναι ξεκάθαρη και στους δυο. Η βοήθεια που μπορεί να αναζητά μια γυναίκα από τον άνδρα της, όσο και αν αυτή ακούγεται «έξω από τον ρόλο του» είναι να έχει την καλή πρόθεση στο να προσφερθεί να πλύνει τα πιάτα ή να αλλάξει το μωρό, να διατηρεί καθαρό το σπίτι, να μπορέσει να σηκωθεί την νύχτα χωρίς να βαρυγκωμήσει και να ταΐσει και εκείνος το μωρό, να το ηρεμήσει ή να του λέει κουβεντούλες.

Αν είστε μέλλουσα ή νέα μαμά, να ξέρετε ότι οι άνδρες είναι πολύ σπουδαίοι στο να θέτουν κανόνες, να καταστρώνουν σχέδια, να φτιάχνουν διαγράμματα. Συνδυάστε, λοιπόν, τις δικές σας ικανότητες (να αξιολογείτε, να βάζετε προτεραιότητες, να συντονίζετε) με τις δικές του και δράστε συνδυαστικά. Μένοντας και συζητώντας για το πώς είναι τα πράγματα, ακούτε τις ανάγκες, ο ένας του αλλού και δεν προσπερνάτε, ούτε αγνοείτε τον προβληματισμό σας, αλλά αναγνωρίζετε τις ανάγκες σας και επιλύετε την δυσκολία που προκύπτει κάθε φορά.Συζητώντας πώς θέλετε να γίνονται τα πράγματα, η γυναίκα μπορεί να ξεκινήσει λέγοντας… «θα ήθελα από εσένα…», «έχω ανάγκη από εσένα…», « χρειάζομαι από εσένα…» και στην συνεχεία να αναφέρει ξεκάθαρα τι θέλει από τον σύντροφο της. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό ο πατέρας να μην νοιώθει εγκλωβισμένος, να του δίνεται από την σύντροφό του η πρωτοβουλία να δράσει, να ανταποκριθεί με τον δικό του τρόπο, να μην τον συγκρίνει ή ταυτίζει με τον δικό της πατέρα, να μην μειώνει την προσπάθεια του, να τον εκπαιδεύει, να τον επαινεί και να τον στηρίζει, να τον ρωτάει την άποψη του, να μην τον περιορίζει, όταν τη ρώτα αν χρειάζεται βοήθεια, να του προσφέρει χρόνο και χώρο να μάθει και να εγκλιματιστεί…
Με τον ερχομό ενός μωρού, τα προηγούμενα δεδομένα διαταράσσονται. Μην περιμένετε άμεση μάθηση. Τα πάντα χρειάζονται χρόνο, επανάληψη και υπομονή. Σε αυτή την διαδικασία, θα σας βοηθήσει να γράψετε,όσα θα είναι χρήσιμα έτσι ώστε να μπορείτε να ανατρέχετε και οι δυο. Καταγράψτε, λοιπόν, όσα συμφωνήσατε! Όταν καταλήξετε στο τι να κάνετε και στο πώς θα το κάνετε, σημειώστε τα σε ένα χαρτί και κρατήστε το σε ένα μέρος του σπιτιού. Όταν περάσουν 2 εβδομάδες καθίστε και ξαναδιαβάστε το για να παρατηρήσετε και να συζητήσετε τι έχετε τηρήσει από όσα συμφωνήσατε. Μπορεί να υπάρξει κι άλλη βελτίωση! 

Leave a Reply